Inleiding
Veel mensen krijgen te maken met een aandoening aan de aderen. Deze aandoening kan zich op verschillende manieren uiten, zoals spataderen (varices), vocht in de benen (oedeem), moe gevoel in de benen, een open been (ulcus cruris) of trombose.
Bloedsomloop in de benen
Het bloed voorziet spieren en organen van voedingsstoffen en zuurstof en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Het bloed stroomt door de slagaderen van het hart naar de rest van het lichaam. Door de aderen stroomt het weer terug naar het hart.
Omdat de mens rechtop staat moet het bloed, op zijn weg terug naar het hart, zo'n anderhalve meter omhoog worden gepompt. Om het hoogteverschil te overbruggen beschikt ons lichaam over enkele hulpmiddelen.
Zo zitten er kleppen in de aderen, die er voor zorgen dat het bloed alleen in de richting van het hart kan stromen. Bovendien drukken de kuitspieren bij iedere beweging van de benen de aderen leeg. Deze kuitspieren en de kleppen in de aderen werken zo samen om het bloed vanuit de benen naar het hart toe te stuwen: de kuitspierpomp.
In de bloedsomloop van de benen kunnen problemen ontstaan. De aderen kunnen gaan uitzetten en worden dan spataderen. De kleppen sluiten dan niet goed meer en het bloed wordt niet goed rondgepompt. Dit kan klachten geven zoals pijn, krampen en een moe zwaar gevoel, dat in de loop van de dag toeneemt. Spataderen kunnen zichtbaar zijn, maar dat hoeft niet persé.
Onderzoeken
Spataderen zijn uitgezette aderen die niet goed functioneren. Om de ernst van de spataderen te beoordelen zal de arts eerst verschillende dingen onderzoeken, zoals de plaats van de spatader in het been (oppervlakkig of diep tussen de spieren gelegen), de grootte, en de mate van functioneren.
Naast het lichamelijk onderzoek door de arts, vindt ook Duplex-vaatonderzoek plaats. Na het onderzoek bespreekt de arts de uitslag van het vaatonderzoek met u. Uw arts adviseert wat in uw geval de beste behandeling is. In overleg met u wordt een behandelplan opgesteld.
Behandelingsmogelijkheden
Spataderproblemen worden onderzocht en behandeld door dermatologen en chirurgen. In VieCuri werken deze specialisten samen en zoeken ze voor iedere patiënt naar de meest doeltreffende methode.
Sclerotherapie (“spuiten” van spataderen)
Oppervlakkig gelegen spataderen kunnen in veel gevallen via sclerotherapie behandeld worden. Het is een eenvoudige en meestal weinig belastende behandeling. Via injecties wordt een vloeistof in de spatader gespoten. De injecties veroorzaken een verkleving van de aderwand. Als de aderwanden goed verkleefd zijn, dan kan door de betreffende ader geen bloed meer stromen, en is de spatader uitgeschakeld. Voor een goede verkleving van de aderwand is het tijdelijk dragen van een verbandkous noodzakelijk. De arts of verpleegkundige zal met u bespreken hoe lang het nodig is om de verbandkous te dragen. De arts tekent op uw been de plaatsen af waar de injecties nodig zijn. Daarna gaat u op de behandeltafel liggen en volgen de injecties. Deze zijn te vergelijken met het prikken van bloed voor onderzoek. Vervolgens trekt de verpleegkundige over uw been een verbandkous. Na de behandeling wordt u gevraagd om nog 15 minuten in de wachtkamer plaats te nemen.
Voordelen van sclerotherapie
Sclerotherapie heeft enkele voordelen: het is een nagenoeg pijnloze ingreep, opname is niet nodig en patiënten kunnen na behandeling gewoon hun werk doen. Indien nodig kan de behandeling onbeperkt worden herhaald.
Vergoeding
Zowel het onderzoek bij de dermatoloog als het Duplex onderzoek worden door de verzekering vergoed (let wel op uw eigen risico). Of de vervolgbehandeling wordt vergoed is afhankelijk van de diagnose.
Opereren
Grotere spataderen bevatten veel bloed en reageren daardoor vaak onvoldoende op sclerotherapie. Opereren is in dit geval een betere behandeling. Met name spataderen, ontspringend vanuit de lies of de knieholte (stamvarices), komen hiervoor in aanmerking. Vaak wordt hierbij een gedeelte van de ader verwijderd (“strippen”). Deze chirurgische behandeling vindt doorgaans poliklinisch plaats, en als u hiervoor in aanmerking komt, kunt u uw vragen met de chirurg bespreken.
Een andere chirurgische methode die zowel door de vaatchirurg als door de dermatoloog wordt toegepast is de Műller techniek. Onder lokale verdoving en via kleine sneetjes wordt de spatader met een haakje verwijderd. Deze methode is geschikt voor middelgrote spataderen (zijtakken).
Combinatie: sclerotherapie en chirurgische behandeling
Als zowel grotere als kleinere spataderen aan een been voorkomen, verdient een gecombineerde behandeling van chirurgie en sclerotherapie de voorkeur. Eerst worden de grote spataderen operatief behandeld, daarna volgt sclerotherapie voor de kleinere spataderen.
Steunkousen
Bij zogenaamde diepe spataderen is gebleken dat geen van de tot nu toe bekende behandelingen echt werken. Meestal wordt dan aangeraden om therapeutisch elastische kousen te gaan dragen.
Risico’s en bijwerkingen sclerotherapie
Zoals bij elke medische behandeling kunnen ongewenste gevolgen ontstaan. Bij sclerotherapie zijn de risico's echter gering.
Ongewenste gevolgen kunnen zijn:
Richtlijnen bij de behandeling (sclerotherapie)
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.