Nazorg 'open wond'

Inleiding

U heeft zojuist een operatie gehad. In overleg met de dermatoloog is besloten om de wond niet te hechten, maar open te laten en van onderuit te laten genezen. Deze manier van herstel heeft over het algemeen een cosmetisch mooier effect. In deze wonden zitten geen hechtingen, In deze informatie leest u hoe u deze ‘open wond’ kunt verzorgen.

Na de operatie

  • U dient het wondverband te laten zitten en droog te houden totdat u op controle komt. Alléén als de dermatoloog dit uitdrukkelijk vermeldt, kan hiervan afgeweken worden.
  • U mag na de controle op de polikliniek douchen en de wond uitspoelen.
  • Het uitspoelen van de wond tijdens het douchen blijven herhalen totdat de wond genezen is en ‘droog’ wordt (ongeveer twee tot drie weken).

Controle op de poli

Een week na de operatie heeft u een afspraak bij de verpleegkundige op de poli Dermatologie. De verpleegkundige inspecteert de wond en verwisselt het wondverband. Ook bespreekt zij met u welke wondbedekking u gaat gebruiken (bijvoorbeeld Fucidine crème, zalfgaas, absorberend gaas).

Als er geen complicaties zijn, komt u de volgende keer op controle volgens afspraak van de dermatoloog.

Litteken

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen maken sommige mensen door hun ‘aanleg’ geen ‘mooi’ litteken. Mocht u drie tot zes maanden na de ingreep toch ontevreden zijn met het litteken neem dan contact op met de poli dermatologie.

Zonbescherming

Geïrriteerde huid is veel gevoeliger voor UV straling (zon, zonnebank) dan normale huid. Zolang een litteken gekleurd is: paars, rood, roze, is de omringende huid over 1 cm geprikkeld. Die zone mag absoluut niet bruinen. Gebruik altijd een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor (30+).

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven