Inleiding
Op polikliniek Dermatologie worden huidbehandelingen, met chemische peelingen aangeboden. Hier leest u meer informatie. De behandelingen worden uitgevoerd door een HBO opgeleide huidtherapeut, onder supervisie van de dermatoloog.
Intakegesprek
U krijgt eerst een intakegesprek met de huidtherapeut. Tijdens dit gesprek wordt uw hulpvraag besproken en het behandelgebied beoordeeld. Het behandelgebied moet zichtbaar zijn tijdens dit gesprek, dus niet camoufleren of bedekken. U wordt dan ook geïnformeerd over de behandeling, de voor- en nazorg, de mogelijke gevolgen, de kosten en het te verwachten resultaat. Het behandelgebied wordt gefotografeerd, om het behandeleffect te kunnen beoordelen en vergelijken. Er is genoeg ruimte om uw vragen te stellen. u kunt na deze informatie een besluit nemen.
Chemische peeling
Een chemische peeling is een vloeistof die bestaat uit zuren. Voorbeelden hiervan zijn: melkzuur, salicylzuur, amandelzuur, glycolzuur en/ of trichloorazijnzuur (TCA).
Deze stoffen zorgen ervoor dode huidcellen te verweken, waardoor ze sneller afschilferen. De huid zal zich vernieuwen. De huid wordt hierdoor gladder, verstevigd, pigmentvlekken verminderen, poriën worden minder zichtbaar. Dit samen om als doel de huidstructuur te verbeteren.
Huidveroudering begint met een langzamere deling van de cellen, waarbij op termijn de levende lagen steeds minder actief worden en de dode huidcellen steeds meer aan het oppervlak blijven kleven. Het gevolg is dan ook dat collageen- en elastine productie afnemen. Door de juiste peeling kan dit proces worden omgekeerd en de hele huidstructuur worden verbeterd.
Chemische peelingen kunnen worden ingezet bij acné, pigmentvlekken, acne-littekens en huidveroudering. Het behandeleffect is ook afhankelijk van de indringdiepte van de peeling in de huid. Op poli Dermatologie wordt er gebruik gemaakt van oppervlakkige en middeldiepe chemische peelingen. Deze worden verder beschreven.
Oppervlakkige chemische peeling
Deze peeling dringt in tot de bovenste huidlaag, ook wel opperhuid genoemd.
Er wordt gebruik gemaakt van onder andere: melkzuur, salicylzuur, amandelzuur en/of glycolzuur.

De werking
- Stimuleert celvernieuwing
- Lost een gedeelte van de hoornlaag op, waardoor deze verdunt
- Egaliseert de huid waardoor deze zachter en gladder aanvoelt
- Vermindert ontstekingen
- Vermindert fijne acne littekens
- Lost talgblokkades op in de follikel
- Vermindert pigmentatie
- Verstevigt de huid
Voorbehandeling
De huid moet 4 weken voor en 4 weken na de behandeling beschermd worden tegen UV licht. Dit doet u door de huid in te smeren met een zonnebrandcrème. Deze crème bevat een minimale beschermingsfactor SPF 30 of hoger. Ook is het advies om de zon zo veel mogelijk te vermijden. Het gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. Dit kan hyperpigmentatie (donkerder verkleuren van de huid) te voorkomen. Mannen kunnen zich de dag voor de behandeling scheren. Het wordt afgeraden om dit op de ochtend voor de behandeling te doen.
Voon de chemische peeling moet de huid worden voorbereid met een voorbehandelingsgel: AHA gel (glycolzuur 10%). Deze voorbereiding verdunt de huid waardoor de chemische peeling beter zijn werk kan doen. De voorbehandelingsgel is verkrijgbaar bij poli Dermatologie.
Het gebruik van de gel
- De AHA gel 10% brengt u 1 keer per dag aan, bij voorkeur in de avond.
- U start 2 weken voor dat de behandeling begint.
- Na de chemische peeling brengt u de gel een week lang niet aan. U start weer met het aanbrengen van de gel 2 weken voor een vervolg behandeling.
- Door de voorbereidingsgel kan de huid kwetsbaar worden. Het advies is om de huid goed te hydrateren en mild te reinigen.
- De gel niet aanbrengen op delen waar de huid geïrriteerd raakt. De gel kan wel op de omliggende huid worden aangebracht.
De behandeling
De behandeling duurt 30 minuten. Voor de peeling wordt de huid gereinigd en ontvet zodat de peeling goed opgenomen kan worden door de huid. Na de reiniging wordt de peeling aangebracht. U kunt, afhankelijk van de sterkte van de peeling, lichte tot intense warmte, tinteling, brandend en/of prikkend gevoel van de huid ervaren. Dit gevoel wordt verlicht door te wapperen met een handwaaier. De peeling wordt na maximaal 10 minuten van de huid verwijderd met lauw water. Er wordt als afsluiting een laag retinol aangebracht. De huid mag tot 5 uur na de behandeling niet nat worden.
Het aantal behandelingen dat u nodig heeft is afhankelijk van het type peeling en de huidklacht(en). Gemiddeld worden 3 tot 6 peelingen aangeraden. Het aantal weken tussen iedere peeling kan verschillen van 3 tot 4 weken.
Na de behandeling
Na een peeling kan de huid tot 7 dagen strak aanvoelen. 1 tot 3 dagen na de peeling ontstaat een lichte schilfering, dit kan tot 7 dagen duren. Dit is een gewenste huidreactie. Meestal begint het schilferen rond de mond, de kin, wangen en rond de ogen. De hals en het voorhoofd vervellen vaak als laatste. Het is belangrijk om de huid tijdens een kuur te beschermen tegen de zon, met zonnebrandcrème met een minimale beschermingsfactor SPF 30.
De huid kan na de behandeling gevoelig en kwetsbaar aanvoelen. Een milde reiniging en goede een vocht inbrengende crème van de huid wordt geadviseerd. U mag de huid niet beschadigen. Bijvoorbeeld door de huid te scrubben of te harsen. Binnen 2 maanden na de peeling wordt laser ontharing afgeraden
De gewenste huidreacties zijn roodheid en matige afschilfering van de huid. Mogelijke storende huidreacties zijn: plaatselijk vochtophoping, lichte jeuk, aanhoudende roodheid en/of toename acne. Dit is vervelend, maar hiervoor hoeft u geen contact op te nemen met de poli. Dit verminderd binnen 10 dagen. Geef het wel aan tijdens de vervolgbehandeling.
Neemt u contact op met de poli als er niet gewenste huidreacties optreden. Dit zijn ontvelling, korstvorming, infectie, overmatige pijn, roodheid en/of jeuk. Zeer zeldzame ongewenste huidreacties zijn littekens, (witte vlekken) hypopigmentatie, (donkere vlekken) hyperpigmentatie, ontstaan van roodheid na 90 dagen en/of een allergische reactie.
Middeldiepe chemische peeling
Deze peeling dringt in tot de gehele opperhuid en het bovenste deel van de tweede huidlaag, ook wel de lederhuid genoemd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Trichloorazijnzuur (TCA) van het merk SkinTech®.

De werking
Het is een medium peeling die langzaam en gecontroleerd door de huid dringt. Na het aanbrengen ontstaat er een gewenste ontstekingsproces en de bovenlaag wordt langzaam afgestoten. Door de inwerkdiepte van de peeling zal de celdeling in de lederhuid gestimuleerd worden. Hierdoor neemt productie van elastine en collageen toe. De dikte en stevigheid van de huid neemt toe, terwijl de dikte van de dode huid wordt verminderd.
Een volle lederhuid met een dunne hoornlaag kan met de TCA peeling bereikt worden. De huid wordt egaler, pigmentvlekken verminderen en poriën worden minder zichtbaar
Voorbehandeling
De huid moet 4 weken voor en 4 weken na de behandeling beschermd worden tegen UV licht. Dit doet u door de huid in te smeren met een zonnebrandcrème. Deze crème bevat een minimale beschermingsfactor SPF 30 of hoger. Ook is het advies om de zon zo veel mogelijk te vermijden. Het gebruik van de zonnebank wordt afgeraden. Dit kan hyperpigmentatie(donkerder verkleuren van de huid) te voorkomen. Mannen kunnen zich de dag voor de behandeling scheren. Het wordt afgeraden om dit op de ochtend voor de behandeling te doen.
De behandeling
De behandeling duurt 60 minuten. U komt zonder make-up en/of crèmes op de huid naar de afspraak. Voorafgaand aan de peeling wordt de huid gereinigd en ontvet zodat de peeling goed kan indringen. Na de reiniging wordt de TCA peeling in een aantal lagen aangebracht, tot de gewenste diepte is bereikt. U kunt lichte tot intense warmte, tinteling, brandend en/of prikkend gevoel van de huid ervaren. Dit gevoel wordt verlicht door te wapperen met een handwaaier. Na de behandeling wordt het ‘post peel mask’ aangebracht. Dit is een crème die het ontstekingsproces afremt, waardoor de roodheid en hitte uit de huid trekt. Binnen enkele minuten wordt de huid weer rustig en pijnloos. Deze crème laat u de rest van de dag zitten. De huid mag niet nat worden 24 uur na de peeling.
Thuisproducten
Na de behandeling is het de bedoeling dat u gebruik maakt van de specifieke SkinTech® behandelcrèmes en gezichtsreiniger. De SkinTech® crèmes gebruikt u tijdens de behandelperiode tot zes weken na de laatste peeling waarna u kunt besluiten ermee door te gaan of terug te gaan naar uw eigen merk. Tijdens de behandelperiode kunt u geen gebruik maken van uw eigen crèmes en reiniger omdat deze niet ontwikkeld zijn voor gebruik op een gepeelde huid; ze bevatten vrijwel altijd parfums en/of zuren die kunnen leiden tot complicaties zoals pigmentvlekken.
Na de behandeling
Om een huidverbetering te realiseren, zal er een behoorlijk deel van de opperhuid moeten worden vervangen door nieuwe cellen. Hiervoor is vervelling dus nodig en onvermijdelijk. Tussen dag 3 en 5 is de kans het grootst dat u het meest verveld.
- Dag 1: De dag na de peeling voelt uw huid droog aan, maar er is niet veel zichtbaar.
- Dag 2: Uw huid voelt strak en droog. Er kunnen donkere vlekken zichtbaar zijn waar u pigment had zitten.
- Dag 3: De vervelling begint, eerst rondom de mond en dan verder. Eventuele vlekken “vervellen” ook van uw huid.
Het vervellen duurt ongeveer 2-3 dagen, daarna zult u nog wat overgebleven velletjes in de haargrens en rondom uw neus zien. Uw nieuwe huid is zichtbaar verbeterd, is steviger, gladder en straalt.
Uw gepeelde huid is kwetsbaar! Zorg daarom dat u zich goed aan de voorgeschreven nazorginstructies houdt, zodat complicaties zoals pigmentvlekken worden voorkomen. De nazorginstructies neemt de huidtherapeut na de behandeling met u door en ontvangt u op papier. De thuisproducten ontvangt u na de eerste behandeling.
Wanneer kan u niet behandeld worden?
- Recente blootstelling aan de zon en/of zonnebank in 4 weken voorafgaand aan de behandeling. De huid mag niet zongebruind zijn in het te behandelen gebied.
- Na gebruik van Roaccutane/ Isotretinoïne dient men 6 maanden te wachten. De huid moet voor de behandeling de normale vochtigheidsgraad bevatten
- Zwangerschap, mogelijke zwangerschap, borstvoeding gevend.
- Slecht genezende wonden, hypertrofische littekens, keloïdevorming in het te behandelen gebied.
- Infectieziekten, actieve infecties, actieve herpes simplex in het te behandelen gebied.
- Vitiligo en/of psoriasis in het te behandelen gebied.
- Als het te behandelen gebied dermale implantaten, fillers of tatoeages bevat.
- Actieve kanker of kanker in het verleden in het te behandelen gebied.
- Insulineafhankelijke diabetes mellitus en snel ontregeld
- Immunologische aandoeningen of een verminderd immuunsysteem
- Nier-, luchtweg-, lever- of cardiale insufficiëntie
- Een verleden hebt met radiotherapie in het gelaat
- Overgevoeligheid voor een van de bestanddelen van de peeling
- Na harsen of recent gebruik van ontharingscrème (daardoor is doorgaans de huid beschadigd),
- Na gebruik van tretinoïne (vitamine A-zuur ofwel retinol), glycolzuur, benzoylperoxide (veel gebruikte ingrediënten in anti-agingcrèmes) kan de doorlaatbaarheid van de huid verhoogd zijn. Je kunt dan wel chemische peeling, maar de gewenste indringdiepte kan eerder worden bereikt.
- Binnen 2 maanden na de peeling wordt ontharing door middel van laseren afgeraden
- Syndroom van Ehlers-Danlos
- Psychische instabiliteit
Moet u de behandeling zelf betalen?
Tijdens het intakegesprek wordt een prijsafspraak gemaakt, dan weet u wat de kosten gaan zijn. Of de verzekeraar de factuur vergoedt hangt af van uw aanvullende zorgverzekering. De voorwaarden leest u terug in de polisvoorwaarden. Als de behandeling niet vergoed wordt vanuit de verzekering, moet u het bedrag altijd zelf betalen. Na de behandeling kunt u de factuur zelf indienen bij uw zorgverzekeraar.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.