Inleiding
Op polikliniek Dermatologie is er, naast de vergoede dermatologische zorg, een spreekuur: Onverzekerde zorg. Een van de behandelingen is het verwijderen van goedaardige huidafwijkingen. De behandeling wordt uitgevoerd door een hbo-opgeleide huidtherapeut, onder supervisie van de dermatoloog. Een huidtherapeut is direct toegankelijk wat betekent dat u geen verwijsbrief nodig heeft voor het maken van een afspraak.
Wanneer u er zeker van wilt zijn om wat voor soort plekje het gaat, wordt geadviseerd om de huid te laten controleren bij de huisarts. Die stelt een diagnose of stuurt door naar de dermatoloog. De huidtherapeut is geen arts en kan de huidafwijking niet laten onderzoeken op kwaadaardigheid.
Hier krijgt u uitleg over de verschillende behandelingen die mogelijk zijn voor het verwijderen van goedaardige huidafwijkingen.
Intakegesprek
Voor de behandeling vindt er een kort gesprek plaats met de huidtherapeut. Tijdens dit gesprek wordt uw hulpvraag besproken en de huidplek beoordeeld. De huidplek moet goed zichtbaar zijn tijdens dit gesprek, dus bedek of camoufleer het niet.
Ook wordt u geïnformeerd over de behandeling, de voor- en nazorg, de mogelijke risico's, de kosten en het te verwachten resultaat. De huidplek wordt gefotografeerd, om het resultaat van de behandeling te kunnen beoordelen. U kunt tijdens het gesprek al uw vragen stellen.
Na dit gesprek heeft u voldoende informatie om een goede beslissing te nemen.
De behandeling
Wij geven graag eerlijk advies over de behandelmogelijkheden, waarbij een goed resultaat voorop staat.
Goedaardige huidafwijkingen kunnen ontstaan door te veel contact met de zon, ouder worden, wrijving van de huid en/of erfelijke aanleg.
Er zijn verschillende soorten goedaardige huidafwijkingen. Een aantal veel voorkomende zijn:
- Vergroting van de talgklier (Talgklierhyperplasieën)
- Zwarte of bruine bultjes op een donkere huid (Dermatosis papulosa nigra)
- Verheven moedervlek (Dermale naevus)
- Zweetklier bultjes (Syringomen)
- Gerstekorrels (Milia’s)
- Steelwratjes (Fibromen)
- Ouderdomswratten (Verrucae seborrhoica)
- Bloedblaartjes (Angiomen)
- Bloedvatverwijding (spider naevi)
- Donkere pigment vlekken (Lentigo solaris)
- Bolvormige moedervlek (Dermale naevus)
Afhankelijk van de soort, de grootte, de plaats en het aantal huidoneffenheden wordt tijdens het gesprek bepaald welke behandeling het beste past. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden:
- Stikstof/Cryotherapie
Hierbij word de huidafwijking bevroren met vloeibaar stikstof (-196C). Deze kou zorgt voor beschadiging van het weefsel. De huidafwijking sterft af en wordt vervangen door nieuwe gezonde huid.
Na behandeling zal het behandelde gebied rood kleuren, kan het opzwellen en/of een blaar ontstaan. Na het indrogen met korst valt deze er spontaan af. Zo nodig kan de behandeling herhaald worden. Het aantal behandelsessies verschilt en is onder andere afhankelijk van de lokalisatie, de grootte en uitbreiding van de huidafwijking. - Elektrocoagulatie
Middels een elektrode/naald die tegen de huidafwijking wordt aangehouden wordt er elektrische stroom afgegeven. Door verplaatsing van energie ontstaat er warmte (ca. 80C) en het weefsel verdampt ofwel coagulatie. Met als doel egalisatie van de huid. Er ontstaat een korst welke na enkele dagen tot weken eraf valt. Omliggende huid vertoont roodheid en eventueel zwelling. - Curettage
De huidafwijking wordt middels een scherp metalen ringetje (curette) van de huid geschraapt, met als doel egalisatie van de huid. Nadien ontstaat er een schaafwondje en geneest door een korst. De huid is enige tijd rood en gevoelig.
- Shave excisie
Middels een scherp mesje zal de huidafwijking op huidniveau van de huid worden afgesneden, met als doel egalisatie van de huid. Nadien ontstaat er een schaafwondje en geneest door een korst. De huid is enige tijd rood en gevoelig.
Mogelijke bijwerkingen:
- Blaarvorming/zwelling
Dit is tijdelijk, droogt in en valt af.
- Pigmentverschuivingen
Zowel donkere als lichte verkleuringen van de huid zijn beschreven als ongewenst restverschijnselen.
- Littekenvorming
Zowel teveel aan littekenweefsel (hypertrofisch litteken) als een deukje (hypotrofisch litteken) kan als ongewenst restverschijnsel optreden.
- Infectie
Het wondje is ontstoken. Dit is zeldzaam en uit zich door pijn, zwelling, roodheid en pus uit het behandeld gebied.
- Pijn
De behandeling kan pijnlijk zijn. Bij eventuele napijn kunt u een pijnstiller innemen.
Bij alle technieken geld dat er in overleg gebruik kan worden gemaakt van huidverdoving door middel van een injectie of een verdovende zalf. De injectie werkt direct en wordt tijdens de behandeling door de huidtherapeut gezet. De zalf dient 1,5 uur voorafgaand aan de behandeling op de huidoneffenheid te worden aangebracht. Breng een dikke laag aan en dek af met doorzichtige huishoudfolie. De zalf is op recept verkrijgbaar via uw huisarts of behandelend dermatoloog.
Adviezen na de behandeling
- Het behandeld gebied kan gevoelig, rood en iets verdikt zijn na de behandeling
- Het wondje 3 dagen droog houden
- Na 3 dagen het behandeld gebied met lauw water schoon spoelen, droogdeppen en desgewenst met een droge, schone pleister opnieuw verbinden. Indien nodig kan de pleister worden vervangen
- Niet krabben aan de korst en/of ruw afdrogen met een handdoek. Let op met knellende/ schurende kleding
- Neem contact op met polikliniek Dermatologie indien het wondje is ontstoken. Er is sprake van een ontsteking bij roodheid, pijn, vocht en/of pusvorming
- Zorg dat het verse litteken de komende 3 maanden wordt beschermt tegen zonlicht. Zonlicht vergroot de kans op de complicatie bruinverkleuring van het litteken. U beschermt de huid tegen de zon door de zon te weren, kleding te dragen en elke 2 uur te smeren met minimaal zonnefactor SPF30. Ga er niet mee onder de zonnebank
- Niet altijd verdwijnt een huidafwijking na de eerste behandeling. Na herstel kan opnieuw worden behandeld
- De huidafwijking kan terug komen. Dat is normaal. De huidafwijking kan opnieuw worden behandeld
Wanneer u niet behandeld kan worden
- Als het behandelde gebied zongebruind is of daarna zonder bescherming in de zon of onder de zonnebank komt, is er een risico op pigmentvlekken
- Slecht genezende wonden, hypertrofische littekens in het te behandelen gebied. De kans op littekenvorming is dan aanwezig
- Infectie ziekten, actieve infecties, actieve herpes simplex in het te behandelen gebied
- Geschiedenis van donkere huidverkleuring (hyperpigmentatie) of onrustige donkere vlekken in het te behandelen gebied
- Specifiek bij cryotherapie: extreem gevoelig voor koud door zenuwbeschadiging
- Specifiek bij elektrocoagulatie: zwangerschap, metalen prothesen, pacemaker
Moet u de behandeling zelf betalen?
De prijs die we hebben afgesproken, is per behandeling. De zorgverzekering vergoedt de behandeling van goedaardige huidafwijkingen niet. U moet deze kosten zelf betalen.
Kwaliteit
De huidtherapeut is lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP). Op de polikliniek Dermatologie is kwaliteit erg belangrijk. Artsen en medewerkers blijven zich ontwikkelen en volgen regelmatig bijscholing om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Alle behandelfaciliteiten voldoen aan de wettelijke eisen.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.