Inleiding
U heeft in overleg met uw dermatoloog besloten om uw spataderen te laten behandelen door middel van foam-echogeleide sclerocompressie. Uw dermatoloog heeft al het een en ander hierover uitgelegd. Hier kunt u alles nalezen.
Bloedsomloop in de benen
Het bloed voorziet spieren en organen van voedingsstoffen en zuurstof en zorgt ervoor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Het bloed stroomt door de slagaderen van het hart naar de rest van het lichaam. Door de aderen stroomt het weer terug naar het hart. Omdat de mens rechtop staat moet het bloed, op zijn weg terug naar het hart, zo'n anderhalve meter omhoog worden gepompt. Om het hoogteverschil te overbruggen beschikt ons lichaam over enkele hulpmiddelen.
Zo zitten er kleppen in de aderen, die er voor zorgen dat het bloed alleen in de richting van het hart kan stromen. Bovendien drukken de kuitspieren bij iedere beweging van de benen de aderen leeg. Deze kuitspieren en de kleppen in de aderen werken zo samen om het bloed vanuit de benen naar het hart toe te stuwen: de kuitspierpomp.
Hoe ontstaan spataderen?
In de bloedsomloop van de benen kunnen problemen ontstaan. De aderen kunnen gaan uitzetten en worden dan spataderen (varices)(zie tekening ommezijde). De kleppen sluiten dan niet goed meer en het bloed wordt niet goed rondgepompt. Dit kan klachten geven zoals pijn, krampen en een moe zwaar gevoel, dat in de loop van de dag toeneemt. Spataderen kunnen zichtbaar zijn, maar dat hoeft niet persé.
Er zijn een aantal factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van spataderen: leeftijd, geslacht, zwangerschap, trombosebeen, staand beroep, overgewicht en familiaire aanleg.

Voorbereiding
Voor de behandeling is geen speciale voorbereiding nodig.
De foam-echogeleidedecompressietherapie
De behandeling is patiëntvriendelijk en minimaal belastend omdat er geen littekens gemaakt worden. Er hoeft ook geen verdovingsprik gegeven te worden. Een groot voordeel van deze behandeling is de korte behandeltijd: is het vat eenmaal goed aangeprikt, dan duurt de eigenlijke behandeling slechts 1 minuut.
Duur van de totale behandeling
De gehele behandeling duurt ongeveer 15 minuten.
Nadelen van de foam-echogeleide compressietherapie
Een nadeel is dat het vat na verloop van tijd weer open kan gaan. Het kan dan echter weer op dezelfde manier behandeld worden.
Daarnaast kan na de behandeling pigment (bruine verkleuring) ontstaan. Dit trekt heel langzaam weg.
De behandeling
De arts zal eerst met het Duplex (echo) apparaat het te behandelen vat in beeld brengen. U staat hierbij rechtop. Met een stift wordt de aanprikplaats afgetekend op uw been. Vervolgens gaat u op de behandeltafel liggen. De arts prikt de ader aan met een naald en controleert met de Duplex of de naald goed zit. Vervolgens worden kleine hoeveelheden schuim in het vat gespoten. De verspreiding van het schuim wordt met de Duplex gecontroleerd. Als meerdere spataderen worden behandeld, zal de arts bovenstaande procedure een aantal keer herhalen. Het is erg belangrijk dat er na de behandeling druk wordt uitgeoefend op het behandelde vat, zodat de wanden goed kunnen verkleven. Daarom krijgt u een witte verbandkous aan.
Na de behandeling
Het dragen van de verbandkousen is van groot belang voor het slagen van de behandeling! Na de behandeling heeft u twee verbandkousen over elkaar aan.
Instructie voor het dragen van de witte verbandkous
- De eerste week dient u beide kousen dag en nacht te dragen.
- Gedurende 3 weken na de behandeling dient u de witte verbandkousen overdag te dragen.
- U trekt de kous aan bij het opstaan. De kous mag pas uit als u naar bed gaat.
Bewegen
- Bewegen is goed, maar ‘alles met mate’, vermijd de eerste week na de ingreep intensieve sporten zoals wielrennen of hardlopen. Hierna mag u natuurlijk weer uw normale activiteiten hervatten.
- De dag na de behandeling mag u ook uw werk weer hervatten.
Licht
- Vermijd zonlicht en ga niet onder de zonnebank.
Pijn
- Pijn na de ingreep is niet gebruikelijk.
Mogelijke bijwerkingen van de behandeling
- Donkere verkleuring (pigmentatie) van de huid boven de behandelde spatader. Deze verkleuring verdwijnt meestal na verloop van tijd. Mensen met een donkerder huidtype hebben een grotere kans op blijvende pigmentatie.
- Oppervlakkige veneuze trombose (pijnlijke streng in behandeld gebied).
- Allergische reactie op de ‘foam’ (zeer zelden).
- Diepe veneuze trombose (zeer zelden).
- Pijn.
Ongerust?
In geval van (aanhoudende) pijn in het been, of bij roodheid en/of zwelling van het behandelde been, dient u contact op te nemen. Binnen kantooruren met de polikliniek dermatologie en buiten kantooruren met de Huisartsenspoedpost
Controle afspraak
Zes tot acht weken na de behandeling komt u bij de dermatoloog voor controle. Tijdens deze controle beoordeelt de dermatoloog of de behandeling geslaagd is. Het is altijd mogelijk dat het vat niet goed is dichtgegaan of dat het weer open is gegaan. De dermatoloog bekijkt of de behandeling herhaald moet worden (dit kan direct) of dat een andere behandelvorm noodzakelijk is.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.