Contactallergietest

Testen van overgevoeligheid door plakproeven

Inleiding

U heeft in overleg met uw dermatoloog besloten om onderzoek te laten doen naar een mogelijke contactallergie. Uw behandelend arts heeft u hierover al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u de gang van zaken rondom contactallergisch onderzoek rustig nalezen.

Contactallergie onderzoek

Bij het contactallergieonderzoek worden standaard 30 stoffen op uw rug geplakt. Deze stoffen zijn de meest voorkomende allergenen in West Europa zoals nikkel en parfumgrondstoffen. Vaak worden er aanvullende stoffen getest en eigen cosmetica. De pleisters blijven twee dagen op de rug zitten.

Voorbereiding op het onderzoek

  • Vanaf twee weken voor de test mogen geen Prednison tabletten gebruikt worden.
  • Vanaf een week voor de test mag er geen hormoonzalf op de rug gebruikt worden
  • Vanaf een week voor de test mag de huid van de rug niet in de zon liggen of onder een solarium.
  • De rug indien nodig voor het aanbrengen van de pleisters scheren
  • Gebruikt u één van de volgende medicijnen, overleg dan met uw dermatoloog of u deze medicijnen tijdelijk moet staken.

Allerfree, Aerius (desloratadine), Atarax (hydroxyxzine), Claritine, Cyclosporine Neoral, Fenistil, Hismanal (astemizol) Incidal (mebhydroline), Mizollen (mizolastine), Periactin, Phenergan (promethazine), Polaramine, Semprex, Tavegil, Telfast (fexofenadine), Tinset (oxatomide), terfenadine, Xyzal (levocetirizine), Zyrtec (cetirizine), Cyclosporine, Imuran (azathioprine) of anti-reumamiddelen,

Andere medicijnen kunnen gewoon ingenomen worden.

 

Heeft de dermatoloog met u afgesproken eigen stoffen mee te testen, dan moeten deze minimaal 2 dagen van tevoren afgegeven worden op de poli dermatologie. U dient duidelijk te vermelden wat het is en van welk merk. U mag maximaal tien eigen stoffen meenemen! Zorg ervoor dat de eigen stoffen zoveel mogelijk in de originele verpakking zitten. Indien geen originele verpakking dan svp duidelijk vermelden wat het is en van welk merk.

Het onderzoek

Pleisters aanbrengen

  • Er worden standaard 30 stoffen op uw rug aangebracht. Daarnaast worden er vaak nog aanvullende stoffen en eigen cosmetica getest.
  • De pleisters blijven 2 dagen zitten. U kunt dan niet sporten en douchen. Dit omdat anders de pleisters loslaten en de stoffen in elkaar doorlopen waardoor de test niet betrouwbaar wordt.

Pleisters verwijderen

Na twee dagen worden de pleisters verwijderd. Bij een allergische reactie op één of meer van de stoffen, verschijnt er een rode jeukende vlek (soms met blaasjes) op de testplaats. Na het verwijderen van de pleisters, worden de testplaatsen afgetekend met fluorescerende viltstift. U mag dan nog een dag niet douchen.

Indien nodig wordt er tussen het verwijderen van de pleisters en het aflezen door de dermatoloog nog een afspraak gepland voor het aflezen door de allergie assistente. Hierna mag u dan douchen.

Controle/uitslag dermatoloog

De dermatoloog leest zelf de testen af en legt u dan uit wat eventuele positieve reacties te betekenen hebben.

Instructie voor thuis

  • U mag pas douchen en sporten nadat de dermatoloog de test heeft afgelezen.
  • Na het aflezen van de test door de dermatoloog mag weer gestart worden met de anti jeuk medicatie, tenzij anders met de dermatoloog afgesproken.

Na het onderzoek

  • Wanneer er na de laatste aflezing door de dermatoloog toch nog nieuwe plakproefreacties op de rug zichtbaar worden, wordt u verzocht dit telefonisch aan de dermatoloog te melden.
  • De positieve plakproefreacties op de rug zijn meestal binnen een week verdwenen. Zelden ontstaat er op de plaats van de positieve reactie een witte plek.
  • Wilt u er rekening mee houden dat de testmaterialen vlekken kunnen veroorzaken in de kleding die niet in de was verwijderd kunnen worden.
  • Vragen

    Heeft u na het lezen van deze informatie of na het aanbrengen van de pleisters nog vragen, neem dan gerust contact op met de polikliniek dermatologie. 

    Contact

    Opmerkingen

    • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
    • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

    Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

    Disclaimer

    Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

    scroll terug naar boven