Inleiding
U heeft een operatie ondergaan waarbij uw stoma is opgeheven. Hier leest u de richtlijnen en leefregels voor de nazorg thuis. Dit is algemene informatie. Voor u persoonlijk kunnen sommige zaken anders zijn. Heeft u vragen over uw behandeling? Stel deze dan gerust aan uw specialist, huisarts en/of de verpleegkundig consulent coloncare.
De behandeling
De specialist heeft in overleg met u besloten de darmstoma op te heffen. Na deze operatie is de kunstmatige uitgang op uw buik gesloten. De ontlasting kan weer op de natuurlijke weg uit uw lichaam. U hoeft geen opvangzakjes meer te gebruiken en u kunt weer gewoon naar het toilet. De specialist informeert u tijdens uw polikliniekbezoek over de operatie. Ook worden de mogelijke gevolgen en complicaties met u besproken.
Douche en wondzorg
Na het opheffen van het stoma is er een kans dat de huid op de plaats waar het stoma heeft gezeten, wordt opengelaten. Dit wondje wordt met een gaasje en een absorberend verband verbonden totdat het dicht is. Dit kan enkele weken duren.
Voeding
Na de operatie wordt de voeding langzaam gestart. U krijgt eten en drinken wat uw maag en darmen aan kunnen.
- In principe mag u alles eten.
- Het kan zijn dat sommige voedingsmiddelen in het begin wat problemen opleveren.
- Het is belangrijk dat u voldoende drinkt en vezelrijk eet.
- Het is belangrijk om goed op uw voeding te kauwen.
Ontlastingspatroon
Na de operatie is uw ontlastingspatroon mogelijk ontregeld. In het begin kan de ontlasting nog wat dunner zijn. Dit herstelt meestal na verloop van tijd vanzelf. Over het algemeen moet u ook vaker naar het toilet.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft om uw ontlasting op te houden. Hier kunt u 6 weken tot 3 maanden last van hebben. Meestal gaat dit vanzelf over. Het kan zijn dat u hierdoor pijn of irritatie bij de anus krijgt. U kunt dan een huid beschermende crème (sudocrème) gebruiken.
U kunt ook zelf de controle over uw ontlasting verbeteren. Dit kan door uw bekkenbodemspieren te trainen. De verpleegkundig consulent coloncare kan u hier uitleg over geven.
Soms is een verwijzing naar de continentieverpleegkundige of de fysiotherapeut nodig om uw ontlastingspatroon te verbeteren.
Mogelijke complicaties en risico’s
Geen enkele operatie is zonder risico’s. Er is altijd een kans dat u complicaties krijgt. Dit kunnen complicaties zijn zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking.
Tijdens de operatie wordt er een nieuwe aansluiting tussen 2
darmnaden gemaakt. Soms geneest dit niet goed geneest waardoor er een lekkage ontstaat. Mogelijk moet de stoma dan opnieuw worden aangelegd. Uw behandelend arts informeert u hier voor de operatie over.
Na de behandeling
Als de operatie goed is gegaan, kunt u na enkele dagen naar huis. Dit hangt af hoe u herstelt. Als het nodig is, wordt vanuit het ziekenhuis thuiszorg geregeld. De medewerkers van de thuiszorg kunnen u in de thuissituatie begeleiden bij het verzorgen van de wond.
Als u naar huis gaat, krijgt u een afspraakbevestiging mee voor de poliklinische controle bij de specialist. Deze afspraak is ongeveer 2 weken na uw opname in het ziekenhuis.
Heeft u vragen over uw ontlastingspatroon? Dan mag u altijd contact opnemen met de verpleegkundig consulent coloncare.
Medicijnen
Leefregels voor het herstel thuis
Als u weer thuis bent is het belangrijk dat u zich zo goed mogelijk houdt aan deze leefregels:
Afspraken
Wanneer moet u contact opnemen?
Het is belangrijk om direct contact op te nemen met uw behandelend specialist bij:
Op werkdagen kunt u contact opnemen met de verpleegkundig consulent coloncare. In het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp.
Meer informatie
Meer informatie over de werking en het trainen van bekkenbodemspieren vindt u op de website: www.bekkenbodem.net .
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.