Liesbreuk

Operatieve behandeling van een liesbreuk

Inleiding

U heeft met uw arts afgesproken dat een operatieve behandeling van uw liesbreuk zal plaatsvinden. Uw arts heeft u al uitleg gegeven. Hier kunt u alles rustig nalezen.

Liesbreuk

Wat is een liesbreuk?

Een breuk, ook wel hernia genoemd, is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is vaak herkenbaar als zwelling(uitstulping of bult) op de buik. Bij een liesbreuk bevindt de uitstulping zich in de liesstreek.

De opening of zwakke plek in de buikwand wordt breukpoort genoemd. De uitstulping van het buikvlies wordt breukzak genoemd. De breukzak kan een gedeelte van de buikinhoud zoals darmen en/of buikvlies bevatten. Bij verhoging van de druk in de buik zoals bij staan, persen en/of hoesten kan meer buikinhoud in de breukzak komen. De breuk wordt dan groter.

Hoe ontstaat een liesbreuk?

Een liesbreuk kan ontstaan door verschillende oorzaken:

  • aangeboren factoren zoals een zwakke plek in de buikwand.
  • uitrekking van de buikwand bijvoorbeeld door toename in lichaamsgewicht, persen, veel hoesten of vaak zwaar tillen.

Diagnose en onderzoek

De diagnose stelt de arts door de bevindingen tijdens het lichamelijk onderzoek. Aanvullend onderzoek is voor de diagnose meestal niet nodig. De arts kan, terwijl u staat, de breuk meestal gemakkelijk vaststellen. Hij bespreekt met u hoe de liesbreuk het beste behandeld kan worden.

Behandelmogelijkheden

Er zijn meerdere behandelmogelijkheden:

  • Breukband: deze zorgt ervoor dat de buikinhoud minder snel in de breukzak komt. Het dragen van een zogenaamde breukband wordt tegenwoordig zelden aangeraden.
  • Operatie: een liesbreuk verdwijnt niet vanzelf en wordt vaak na verloop van tijd groter. Dat kan meer klachten geven. Een operatie is dan de aangewezen manier van behandelen.

Beklemde breuk

Een enkele keer raakt een breuk “beklemd”. Dan zit de breukinhoud bijvoorbeeld een stuk darm vastgeklemd in de breukpoort. Dit doet veel pijn. Een spoedoperatie is dan nodig.

Voorbereiding op de ingreep

Het bezoek aan het preoperatief bureau

Vanuit de polikliniek en vóór de opname in het ziekenhuis wordt u doorverwezen naar het preoperatief bureau. Het is belangrijk om u als patiënt zo goed en veilig mogelijk voor te bereiden op de aanstaande ingreep en de vorm van anesthesie die nodig is. Hiervoor is preoperatief onderzoek nodig. Door dit onderzoek is de kans op problemen tijdens en na de ingreep zo klein mogelijk. Meer informatie leest u in de informatie over “anesthesie en preoperatief onderzoek”.

Anesthesie

De ingreep vindt plaats onder algehele anesthesie (narcose) of via de ruggenprik. De anesthesist bespreekt met u de mogelijkheden tijdens het preoperatief gesprek. Ook uw vragen over de anesthesie kunt u met hem bespreken.

Bloedverdunnende medicijnen

Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet u, uitsluitend in overleg met uw arts, voor de ingreep stoppen. Als u onder begeleiding staat van de trombosedienst informeer deze dan over de ingreep. De trombosedienst stemt dan het beleid met u af.

Meenemen naar het ziekenhuis

Wilt u bij uw komst naar het ziekenhuis meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs;
  • een lijst van medicijnen: welke medicijnen u wanneer gebruikt.

De ingreep

Technieken voor behandeling liesbreuk

Voor de behandeling van een liesbreuk bestaan drie technieken:

TREPP-techniek

Bij deze operatie wordt een kleine snede van ongeveer 5cm gemaakt, boven de lies.De breuk wordt uit het lieskanaal gehaald waarna de zwakke plek afgedekt wordt met een kunststof matje. De operatie duurt ongeveer 30-40 minuten. U kunt met een ruggenprik (spinaal) worden verdoofd. Hierbij kunt u kunt wakker blijven of een licht kortwerkend slaapmiddel krijgen. De operatie kan ook onder algehele narcose worden gedaan. Voordeel van deze operatie ten opzichte van de klassieke methode< (zie hierna) is dat er minder kans is op beschadiging van de buikwand zenuwen wat een betere kwaliteit van leven geeft met minder pijn.

Lichtenstein-techniek (klassieke operatie)

Deze operatie wordt ook wel de open (klassieke) methode genoemd. De operatie wordt uitgevoerd via een snede van ongeveer 8 cm in de lies. De buikwand wordt verstevigd door de kunststof mat in de buikwand te plaatsen. Deze operatie duurt ongeveer 45 minuten en kan ook onder algehele narcose of met een ruggenprik worden gedaan. Voordeel van deze operatie is dat hij een zeer kleine kans geeft op een nieuwe liesbreuk (een recidief). Nadeel van deze operatie is de iets hoge kans op (soms langdurige) pijnklachten.

TEP-techniek (kijkoperatie)

Bij deze operatie wordt de breuk via een kijkoperatie geopereerd. Er worden dan een >paar kleine sneetjes onder de navel gemaakt. De liesbreuk wordt verholpen door van binnenuit de breuk te herstellen en verstevigen met een kunststof matje. Deze kijkoperatie is niet voor iedere patiënt geschikt: als de breuk te groot is (tot in de balzak) of er al eens een operatie in dit gebied is geweest is mogelijk een andere >operatietechniek nodig. Daarnaast kan deze operatie alleen onder narcose uitgevoerd en duurt 45 tot 60 minuten.

Na de ingreep

Infuus

Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer. Meestal heeft u een infuus in uw arm. Als alle controles goed zijn mag het infuus verwijderd worden.

Ondersteunen wond

Korte tijd na de ingreep is het raadzaam de wond met uw hand te ondersteunen met name bij drukverhoging zoals hoesten, niezen en/of persen.

Ontslag uit het ziekenhuis

Meestal wordt de behandeling in dagbehandeling uitgevoerd. Dit betekent dat als alles naar wens verloopt u, als u goed wakker bent, naar huis kunt gaan. In sommige gevallen is een langere opname noodzakelijk. Uw behandelend arts zal dit met u bespreken.

Adviezen voor thuis

Pijn

Als pijnstilling mag u 2 tabletten Paracetamol 500 mg nemen, tot 4 maal per dag, tenzij anders voorgeschreven. Na een kijkoperatie kunt u last hebben van pijn die uitstraalt naar de schouder. U kunt dan het beste in bed de benen hoger leggen. De pijn neemt dan af. Indien de pijn niet verdwijnt, neem dan contact op met de polikliniek in het ziekenhuis. In het weekend kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp (SEH).

Nazorg wond

U mag 48 uur na de ingreep gewoon douchen, ook als er nog hechtingen in de wond zitten. Richt tijdens het douchen niet de straal van de douchekop op de wond. Na het douchen kunt u een nieuwe pleister op de wond plakken. Als de wond droog is, dan hoeft dit niet meer. Na een week mag u ook weer baden.

Beweging, hervatten werk en sport

U mag uw bezigheden uitbreiden op geleide van pijn. Neem op tijd rust en luister naar uw lichaam. U zult merken dat u geleidelijk meer aankunt. Slechts bij hoge uitzondering kan uw arts u adviseren om enkele weken niet te tillen.

Poliklinische controle

Bij uw ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak voor en telefonisch consult of indien nodig een afspraak voor controle op de polikliniek.

Bijwerkingen / Complicaties

  • Geen enkele operatie is zonder risico. Ondanks de zorgvuldigheid waarmee gewerkt wordt kunnen complicaties optreden zoals nabloeding, wondinfectie, trombose en longontsteking.
  • Na de operatie kan een bloeduitstorting ontstaan. Dit geeft en blauwe, soms donker paarse verkleuring in het wondgebied. Bij de man kan de bloeduitstorting uitzakken naar de basis van de penis en de balzak. Bij de vrouw kan deze uitzakken naar een van de grote schaamlippen. Dit is niet verontrustend en zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
  • Direct na de operatie kan er nog steeds een zwelling bestaan of ontstaan ter plaatse van de oude breuk. Dit kan het gevolg zijn van wondvocht of een bloeduitstorting. Ook dit is niet verontrustend en zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.
  • Ondanks een goed resultaat direct na de ingreep kan na verloop van tijd bij een aantal patiënten op dezelfde plaats toch een nieuwe breuk ontstaan. Dit noemt men een “recidief breuk”. Meestal zal dan een nieuwe operatie nodig zijn.
  • In het gebied waarin geopereerd wordt lopen enkele belangrijke structuren zoals zenuwen en bij de man de zaadstreng. Gelukkig zelden, maar er kan een beschadiging optreden tijdens de ingreep. Bij een beschadiging van de zenuw kan gevoelloosheid of juist een blijvende pijnklacht in het gebied optreden.

Contact opnemen met het ziekenhuis

Bij roodheid of pusafvloed van de wond en/of koorts boven 38.5 graden neemt u op werkdagen contact op met de polikliniek Chirurgie. In het weekeinde kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp in Venlo.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven