Echocardiogram met contrastvloeistof (fysiologisch zout)

Aantonen gaatje in het schot tussen de boezems van het hart

Inleiding

Uw behandelend cardioloog heeft met u afgesproken dat u een echocardiogram krijgt met fysiologisch zout. Het onderzoek vindt plaats op de afdeling Hartfunctie, locatie Venlo.

Uw cardioloog heeft u al de nodige informatie gegeven. In deze folder kunt u het allemaal rustig nalezen.

Waarom een echocardiogram met fysiologisch zout?

Met dit onderzoek komen wij te weten of er een abnormale verbinding is tussen de linker en rechter hartboezems, waardoor er een gedeeltelijk niet-normale bloedstroom is in het hart. Een abnormale verbinding kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een ‘gaatje’ in het tussenschot van de hartboezems. Dit wordt ook wel een atriumseptumdefect (ASD) genoemd.

Om dit goed in beeld te brengen brengt de cardioloog of echolaborant een kleine hoeveelheid fysiologisch zout, vermengd met uw eigen bloed, en een minimale hoeveelheid lucht in. Hierdoor ontstaan bubbels die alleen van de rechter naar de linker harthelft kunnen komen via een abnormale verbinding. Als deze bubbels in de linker harthelft zichtbaar worden, betekent dit dus dat er een abnormale verbinding tussen de twee harthelften bestaat.

Wat is een atriumseptdefect?

Voor de geboorte hebben we allemaal een gaatje in het schotje tussen de twee boezems (foramen ovale). Dit is logisch omdat het ongeboren kindje nog niet zijn longen gebruikt; via dit gaatje komt alsnog zuurstofrijk bloed in het lichaam. Meestal sluit dat gaatje kort na de geboorte, soms sluit dat onvolledig of blijft er een gaatje bestaan. Dit wordt 'patent foramen ovale (PFO) of een 'atriumseptumdefect' (ASD) genoemd. Het risico hiervan kan zijn dat er een hoeveelheid bloed “verkeerd” van rechts naar links in het hart kan stromen, of dat er een bloedpropje van de ene naar de andere kant kan schieten. Dit kan dan eventueel een TIA/CVA veroorzaken.

Waarom wil de cardioloog contrastvloeistof gebruiken?

Een ASD/PFO is niet altijd met een standaard echocardiogram aan te tonen. Om een gaatje in het schotje tussen de twee boezems aan te tonen dan wel uit te sluiten wil de cardioloog gebruik maken van fysiologisch zout.

Welke contrastvloeistof wordt gebruikt?

De contrastvloeistof die gebruikt wordt is fysiologisch zout. Fysiologische zout is een oplossing van 0,9 % NaCl (9 gram keukenzout per liter) in water. Tijdens het onderzoek wordt maximaal 20 ml fysiologisch zout gebruikt. Fysiologisch zout is ongevaarlijk.

Het onderzoek

Voorbereiding

Er is geen specifieke voorbereiding nodig. U kunt gewoon eten en drinken. Gebruikt u medicijnen, dan kunt u deze normaal innemen.

Het onderzoek

U moet het bovenlichaam volledig ontbloten en op uw rug op de onderzoeksbank gaan liggen. De volgende stappen worden uitgevoerd.

  • De echolaborant controleert uw patiëntengegevens en sluit u aan op het echosysteem.
  • Als er onlangs geen standaard echolaborant  is gemaakt, dan maakt de echolaborant dit eerst. Afhankelijk van het resultaat zal vervolgens wel of geen contrastvloeistof gebruikt worden.
  • De echolaborant brengt een infuusnaald in.
  • De echolaborant vraagt vervolgens om op uw linkerzijde te gaan liggen.
  • Vervolgens maakt de cardioloog of echolaborant met het fysiologisch zout en een beetje van uw eigen bloed een bruisende vloeistof. Via het infuus zal hij deze bij u inspuiten.

  • Net voordat het fysiologisch zout wordt ingespoten zal de cardioloog of echolaborant u vragen om hard te persen gedurende een paar seconden om vervolgens de adem los te laten. Luister goed naar de instructies.
  • tegelijkertijd worden er echobeelden gemaakt. wanneer de beelden goed gelukt zijn is het onderzoek klaar.

Duur van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 20-30 minuten.

Na het onderzoek

Na het onderzoek wordt de infuusnaald verwijderd en het wondje door de echocardiografist verbonden. Na een uur kunt u het verbandje verwijderen.

Na het onderzoek kunt u direct naar huis. U mag zelf autorijden.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend cardioloog tijdens de eerstvolgende poliklinische afspraak of telefonisch consult afhankelijk van wat er met u is afgesproken.

Vragen

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:

Contact

Opmerkingen

  • Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
  • Ziet u teksten of afbeeldingen met auteursrechten die wij niet hebben vermeld?

Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.

Disclaimer

Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.

scroll terug naar boven