Inleiding
Uw behandelend cardioloog heeft met u afgesproken dat u een echocardiogram krijgt.
Uw arts heeft u al de nodige informatie gegeven. Hier kunt u het allemaal nog eens rustig nalezen.
Wat is een echocardiogram?
Bij een echocardiogram worden met behulp van ultrageluidsgolven afbeeldingen van het hart gemaakt. Dit wordt gedaan door middel van een transducer. Dit is een soort microfoontje dat geluidsgolven uitzendt en ontvangt. De transducer wordt over uw borstkas heen en weer bewogen. Zo wordt een goed beeld gekregen van het hart in werking: de functie van de hartkamers en –boezem, de bloedstroom en de functie van de hartkleppen.
Voorbereiding
Het onderzoek vraagt geen speciale voorbereiding. U mag gewoon eten en drinken.
Melden
Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de betreffende locatie bij de balie.
Het onderzoek
Voor het onderzoek moet u uw bovenlichaam ontbloten. Uw broek/rok en schoenen kunt u aanhouden. Vervolgens mag u op een bed plaatsnemen. In eerste instantie gaat u op de rug liggen, later op de linkerzij. De laborant bevestigt 3 plakkers (elektrodes) op uw borst. Er wordt wat gel aangebracht voor een betere geleiding van het ultrageluid.
Vervolgens probeert de laborant met de transducer tussen de ribben door, of via het maagkuiltje het hart in beeld te krijgen.
Het onderzoek vindt plaats in een verduisterde kamer.
Tijdens het onderzoek worden beelden op het beeldscherm zichtbaar. Vaak hoort u er ook geluiden bij. De beelden worden automatisch geregistreerd.
Het onderzoek is volkomen pijnloos en heeft geen vervelende bijwerkingen.

Tijdsduur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten
Uitslag
De cardioloog beoordeelt de echo aan de hand van de beelden. Bij het eerstvolgende polikliniekbezoek wordt het resultaat met u besproken.
Bij verhindering
Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit tenminste 24 uur van tevoren laten weten? Een andere patiënt kan dan uw plaats innemen en er kan meteen een nieuwe afspraak worden gemaakt.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.