Inleiding
U heeft binnenkort een afspraak voor een dobutamine stress echocardiogram. Vanwege de voorbereidingen en de nazorg bij dit onderzoek wordt u kortdurend opgenomen op onze Eerste Hart Hulp (EHH) / Cardio Care Unit (CCU). U kunt zich hier melden op de datum en het tijdstip dat in de bijgevoegde brief wordt vermeld. Hier leest u alle informatie die belangrijk voor u is.
Wat is een stress echocardiogram?
Bij een dobutamine stress echocardiogram wordt de hartspier gestimuleerd door de toediening van het medicijn dobutamine. Dit medicijn heeft hetzelfde effect op de hartspier als een forse lichamelijke inspanning. Tijdens de toediening van het medicijn worden echobeelden gemaakt om het effect van de ‘nagebootste’ inspanning op de hartspier te beoordelen. U hoeft zich dus niet fysiek in te spannen.
Waarom een stress echocardiogram?
Uw cardioloog zal de reden voor het verrichten van dit onderzoek met u bespreken.
Voorbereiding
Om de stresstest goed en betrouwbaar uit te voeren moet u bepaalde medicijnen, de zogenaamde bètablokkers, vóór het onderzoek te staken.
- U mag de dag van het onderzoek licht ontbijten.
- Draag gemakkelijke kleding.
- Neem een lijst van medicijnen die u momenteel gebruikt mee.
Het onderzoek
Voorbereiding
Voor het onderzoek ontbloot u uw bovenlichaam en krijgt u ECG plakkers op uw borst. Ook krijgt u een bloeddrukmeter, zo kunnen wij uw ECG en bloeddruk controleren. Dit controleren we voor, tijdens en na het onderzoek.
Er wordt een infuus geprikt om de Dobutamine toe te dienen.
Er staat een echo apparaat klaar om beelden te maken tijdens het onderzoek.
Bij het onderzoek zijn er verschillende zorgverleners aanwezig:
Een verpleegkundige; deze verzorgt de voorbereiding en prikt bij u het infuus.
Een Cardioloog; deze verzorgt de toediening van het medicijn,houdt toezicht en heeft de verantwoordelijkheid over het onderzoek.
Een echolaborant; deze maakt de echobeelden via een echo apparaatje (transducer) op de borst.
Toedienen Dobutamine
De inspanning (stress) wordt nagebootst door het medicijn Dobutamine. Dat wordt via een infuus toegediend. Dit medicijn versterkt de pompfunctie van het hart en verhoogt de hartslag. Het medicijn wordt in oplopende snelheid via een infuus toegediend om de maximale hartslag te bereiken. (deze wordt van te voren berekend)
Dobutamine geeft u het gevoel dat u zich inspant. Tijdens toediening van Dobutamine kunt u pijn op de borst krijgen of een wat onrustig hartritme voelen. Het is belangrijk dat u uw klachten onmiddellijk meldt aan de dokter.
Echo-opnames
De echo-opnames worden op de gebruikelijke wijze gemaakt. Er worden opnames in rust en op verschillende momenten tijdens het toedienen van het medicijn gemaakt. Na het bereiken van de maximale hartslag wordt de laatste echo-opname gemaakt en de medicatietoediening gestopt.
Soms kan het noodzakelijk zijn een ander soort medicijn (Bètablokker) te geven om uw hart weer in rust te krijgen.
Bijwerkingen en/of risico’s
In het algemeen is een dobutamine stress onderzoek een veilig onderzoek. Ernstige complicaties zijn zeer zeldzaam. In een uitzonderlijke geval kunnen er complicaties optreden, waaronder ritmestoornissen of bloeddrukdaling. Daarom vindt het onderzoek plaats onder gecontroleerde omstandigheden, op de afdeling EHH/CCU.
Na het onderzoek
Na het onderzoek verblijft u nog ongeveer een uur op de EHH/CCU. Uw ECG en bloeddruk worden hier gecontroleerd. Als de controles goed zijn mag u naar huis. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 2 uur. Wij adviseren u om een begeleider mee te nemen.
De uitslag
De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend cardioloog tijdens de eerstvolgende poliklinische afspraak of telefonisch consult.
Wanneer mag het onderzoek niet plaatsvinden?
Dit onderzoek mag niet plaatsvinden bij een bekende zwangerschap en/of vrouwen die borstvoeding geven.
Als u een ernstige longaandoening (COPD Gold 4 of longziekten waarvoor zuurstoftoediening nodig is) of hartfalen heeft, weegt de cardioloog de voor- en nadelen van het onderzoek goed af. De cardioloog beslist in overleg met u of het onderzoek wel of niet uitgevoerd wordt.
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.