Waarom heeft u pijn?
U heeft pijn in uw nek en/of rug omdat een zenuw in uw rug te weinig ruimte heeft. Dit kan komen door slijtage of een uitstulping van een tussenwervelschijf (hernia). De zenuw raakt geïrriteerd en gezwollen. Dat veroorzaakt pijn. U leest nu informatie over de behandeling van een zenuwwortel.
Wat is een zenuwwortel?
Een zenuwwortel is de plek waar een zenuw uit het ruggenmerg komt. Deze zenuwen lopen van de nek tot aan de onderrug. Ze geven signalen door, zoals pijn. Bij de behandeling proberen we de pijn te verminderen met medicatie en/of stroom.
Hoe bereidt u zich voor op de behandeling?
Neem contact op met de pijnpoli zodra u:
- Zwanger bent
- Geen pijn of klachten meer heeft
- Op de dag van de behandeling ziek bent of koorts heeft
Voorbereiding:
- U mag eten en drinken
- U mag uw medicatie innemen, tenzij anders is aangegeven
- Op de dag van de behandeling, mag u niet zelf reizen of deelnemen aan het verkeer. (Niet fietsen, wandelen en geen gemotoriseerd voertuig gebruiken zoals auto, scooter of scootmobiel)
- Draag makkelijk zittende kleding en laat sieraden en andere waardevolle spullen thuis
Bloedverdunners
Gebruikt u bloedverdunners? Mogelijk moet u tijdelijk stoppen. De pijnspecialist of de trombosedienst geeft hier informatie over. Heeft u 1 week voor de behandeling niets gehoord? Neem dan contact op met het stollingscentrum van VieCuri. U mag de dag na de behandeling weer starten, tenzij anders is aangegeven.
Voorbeelden van bloedverdunners zijn: Ascal, Acetylsalicylzuur, Clopidogrel, Plavix, Grepid, Acenocoumarol, Marcoumar, Pradaxa, Dabigatran, Ticagrelor, Xarelto, Rivaroxaban, Eliquis en Apixaban.
De behandeling
De behandeling gebeurt in uw nek (cervicaal) of rug (lumbaal).
Er zijn twee soorten:
- Behandeling met medicatie
- Behandeling medicatie en stroom (PRF behandeling)
Hoe verloopt de behandeling?
Bij een nekbehandeling ligt u op uw rug. Bij een rugbehandeling ligt u op uw buik. U krijgt een kussen onder uw buik om de rug rechter te maken.
De huid wordt schoongemaakt en plaatselijk verdoofd. Het is belangrijk dat u goed stil ligt. De pijnspecialist gebruikt röntgen of echo om de naald precies op de juiste plek te brengen. Daarna krijgt u een verdovend en/of ontstekingsremmend medicijn. De ontstekingsremmende medicatie zorgt dat de zwelling van de zenuw minder wordt. Daardoor krijgt de zenuw meer ruimte en heeft u minder pijn.
Bij een behandeling met stroom controleert de pijnspecialist de plek van de naald met kleine stroomstootjes. Dit kan een prikkelend, tintelend of drukkend gevoel geven. Soms wordt ook contrastvloeistof gebruikt voor extra controle. Als de naald goed zit, wordt de zenuw een paar minuten behandeld met pulserende stroom.
Hoelang duurt de behandeling?
U bent ongeveer 1 uur in het ziekenhuis.
Risico's en bijwerkingen
Elke behandeling heeft risico's. Maar een zenuwwortelbehandeling geeft bijna nooit blijvende schade. De pijnspecialist bespreekt of er bij u extra risico's zijn.
Mogelijke bijwerkingen of complicaties:
- Infectie of bloeding op de prikplaats. Krijgt u koorts? Bel dan het pijnteam of uw huisarts
- Tijdelijk minder kracht of gevoel in arm (bij een nekbehandeling) of been (bij een rugbehandeling)
- Napijn. Deze kan een paar dagen tot 6 weken duren, maar gaat meestal vanzelf over. U mag paracetamol nemen en doorgaan met u eigen pijnmedicatie
- U kunt een allergische reactie krijgen op de medicatie
Bijwerkingen van het ontstekingsremmende medicijn:
- Vrouwen kunnen opvliegers krijgen en een korte verandering van de menstruatie. De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet betrouwbaar!
- Bij mensen met diabetes kunnen de bloedsuikers gaan schommelen.
Controle van uw pijnbehandeling
Het effect merkt u meestal binnen een paar weken. Het beste resultaat is na 6-8 weken zichtbaar. Na 6-8 weken heeft u een (telefonische) afspraak om het resultaat en verdere beleid te bespreken.
Veelgestelde vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen en antwoorden.
- Mag ik zelf naar huis rijden?
Nee, de behandeling kan tijdelijk uw kracht en gevoel verminderen. Laat iemand u naar huis brengen. U mag geen gebruik maken van een taxi of het openbaar vervoer - Moet ik nuchter blijven?
Nee, u mag gewoon eten en drinken. - Kan ik na de behandeling meer pijn krijgen?
Ja, u kunt meer pijn krijgen. Dit verdwijnt meestal binnen 6 weken. U kunt paracetamol gebruiken en doorgaan met uw eigen pijnmedicatie - Mag ik stoppen met mijn pijnmedicatie?
Nee, blijf uw pijnmedicatie gebruiken tot de controle afspraak na 6-8 weken -
Wat mag ik die dag doen?
Op de dag van de behandeling mag u geen zware inspanning doen. U mag ook niet zelf reizen of deelnemen aan het verkeer (Niet fietsen, wandelen en geen gemotoriseerd voertuig gebruiken (zoals auto, scooter of scootmobiel).
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.