Inleiding
Uw arts heeft u verteld dat een complex regionaal pijnsyndroom heeft. Dit wordt ook wel posttraumatische dystrofie genoemd. Hier kunt u nalezen wat een complex pijnsyndroom is en de behandeling eruitziet. Realiseer u dat dit algemene informatie is. Voor u kan de situatie net iets anders zijn.
Wat is een complex regionaal pijnsyndroom?
Een complex regionaal pijnsyndroom is een aandoening die op kan treden na een letsel of een operatie aan een arm of been. Bij deze aandoening kunnen alle weefsels betrokken raken. Post traumatische dystrofie kan uitgelegd worden als een abnormaal sterke reactie van het lichaam op een letsel of operatie.
Ontstaan van regionaal pijnsyndroom
Het is nog niet goed bekend hoe dit syndroom ontstaat. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 8.000 mensen symptomen die wijzen op een complex regionaal pijnsyndroom. Meestal beginnen de symptomen met snel optredende pijn die op den duur lang kan aan houden (chronisch wordt). Opvallend is dat de pijn niet overeenkomt met de ernst van het letsel.
Symptomen van een regionaal pijnsyndroom
Bij een complex regionaal pijnsyndroom kunnen de volgende symptomen optreden:
U krijgt de diagnose van dit pijnsyndroom als u 4 van deze symptomen heeft. Vaak is het gebied waar u last heeft groter dan de plaats van het oorspronkelijke letsel of waar de operatie heeft plaatsgevonden.
Aanvullend zijn de volgende symptomen mogelijk bij dit pijnsyndroom:
Is er nog verder onderzoek nodig?
Speciaal onderzoek is meestal niet nodig. De diagnose wordt vastgesteld aan de hand van uw verhaal en de symptomen.
Behandeling
Het is nog niet goed bekend hoe en waarom deze heftige reactie op een letsel of operatie ontstaan. Daarom is de behandeling gericht op het doorbreken van de heftige reactie van het lichaam op het letsel of operatie.
Er zijn verschillende behandelingsvormen mogelijk. De coördinatie van de behandeling gaat via de pijnpolikliniek.
Behandelingsvormen regionaal pijnsyndroom
De volgende behandelingsvormen zijn mogelijk:
- Rust advies van het lichaamsdeel waar u last heeft. Mogelijk krijgt u hier een speciale spalk of brace voor. Tegen de pijn kunnen pijnstillers worden voorgeschreven. Mogelijk worden de pijnstillers gecombineerd met bloedvat verwijdende en/of ontstekingsremmende medicijnen.
- Gecombineerde behandeling met geneesmiddelen, fysiotherapie als ergotherapie. Blijven de pijnklachten en beperkingen? In overleg met de pijnpolikliniek kan worden gekozen voor een aanvullende behandeling. Met een speciale priktechniek kan bijvoorbeeld een pijnblokkade worden aangebracht in het lichaamsdeel waar u pijn heeft.
Ongeveer 80 - 90% van de patiënten met een complex regionaal pijnsyndroom geneest bijna volledig. Het herstel duurt vaak wel 9 tot 12 maanden. Een deel van de patiënten blijft restklachten houden.
Meer informatie
Wilt u meer informatie dan kunt u vaak terecht bij de Patiëntenvereniging.
Kijk voor meer informatie op: www.crips-vereniging.nl
Vragen
Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen? Stel uw vragen tijdens het eerstvolgende bezoek of bel naar:
Contact
Opmerkingen
- Ziet u een typfout, een taalkundige fout, of heeft u moeite met de leesbaarheid?
-
Stuur een e-mail naar communicatie@viecuri.nl en we zoeken een passende oplossing.
Disclaimer
Deze informatie is algemeen en geen behandeladvies. De informatie is ook geen vervanging van de afspraken die tussen patiënt en zorgverlener zijn gemaakt. VieCuri kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade als gevolg van mogelijke onjuistheden. Bekijk hier de uitgebreide disclaimer.