Patiënt in wachtruimte

VieCuri geeft voorlichting in de klas over vapen

Datum: 27 maart 2024 |  leefstijl, kinderen & jeugd, Preventie

Steeds meer jongeren vapen en daarover maken we ons zorgen. Want het is super verslavend en ongezond. Daarom geven collega’s van VieCuri op scholen gastlessen over vapen. Zo is Thomas Schok, chirurg-oncoloog bij VieCuri, vandaag te gast bij Gilde Opleidingen in Venlo. “Ik wil voorbeelden geven die jongeren aanspreken. Gezonde jonge mensen die opeens niet meer de puf hebben het einde van de voetbalwedstrijd halen, nadat ze zijn begonnen met vapen. Of jongeren die hun proefwerkweek of rijexamen verknallen door concentratieproblemen. Het vapen veroorzaakt namelijk niet alleen benauwdheid en hoesten. Veel mensen krijgen ook last van mentale issues zoals somberheid, angst en paniekklachten. En ja, op de lange termijn kan het ook leiden tot kanker.”

 

Het lespakket #Vapenjouwkeuze is ontwikkeld door artsen die zich grote zorgen maken over de populariteit van de elektronische sigaretten bij jongeren. Ze willen de scholieren wijzen op de gevaren van vapen en gaan langs scholen om jongeren te waarschuwen. 

 

Ben je als zorgverlener of als school geïnteresseerd om een gastles te geven/krijgen? Lees er meer over en meld je aan via: https://vapenjouwkeuze.nl.


Thomas Schok: “Mijn eerste les is gepland!”

"Ik ben bezorgd over het vapen onder jonge kinderen, daarom heb ik me opgegeven voor de gastlessen”, vertelt Thomas Schok, chirurg-oncoloog bij VieCuri die 27 maart zijn eerste les geeft bij Gilde-opleidingen in Venlo. “Ik wil vooral uitleggen dat vapen écht slecht voor je is. Want mensen denken nu nog vaak dat het wel meevalt. Het idee dat jongeren maar beter kunnen experimenteren met een e-sigaret dan met een tabakssigaret is grote onzin. Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 jongeren die vapen uiteindelijk sigaretten gaan roken.”

 

Als je verslaafd bent, heb je niks meer te kiezen

De meeste mensen weten niet, dat er in één vape net zoveel nicotine zit als in één tot twee pakjes sigaretten. “Het is dus én hartstikke ongezond én super verslavend. Vapen is in het begin nog jouw keuze. Maar als je verslaafd bent, heb je niks meer te kiezen. Dan moet je! Daarom ga ik gastlessen geven. Als het me lukt om minstens één puber van het vapen en roken af te helpen, of beter nog, niet te laten beginnen, dan is mijn missie geslaagd!”


Oproep: doe mee, meld je aan

Op dit moment zijn er meer aanvragen voor gastlessen dat dat er zorgprofessionals zijn die de lessen kunnen aanbieden. Dus lijkt het je leuk, nuttig en relevant je hiervoor in te zetten? Doe mee via: https://vapenjouwkeuze.nl.

Scroll voor meer informatie