Patiënt in wachtruimte

3 vragen aan...

Datum: 20 maart 2024

Welk onderzoek of welke behandeling het beste bij u past, hangt van verschillende dingen af. Bijvoorbeeld van risico's, bijwerkingen, uw leefstijl, uw beroep en uw wensen. Als patiënt beslist u samen met uw arts wat het beste bij u past. Vragen stellen helpt hierbij. Gynaecoloog Froukje Notten en patiënt Germaine Brosky (52) besloten samen om Lucrin-injecties te gebruiken als oplossing voor de bloedingen van Germaine. Hierover stellen we hen ieder 3 vragen.

 

Germaine Brosky (52) uit Venlo

Frouke Notten, gynaecoloog bij VieCuri

1. Wat waren uw klachten?
“Ik had last van hevige bloedingen. Niet alleen tijdens mijn menstruatie; de hele maand door. Vooral tijdens en na het vrijen. Ik had al van alles geprobeerd. Niets hielp en ik werd er wanhopig van. Ik kwam bij dokter Notten met de vraag om mijn baarmoeder te verwijderen om zo een einde te maken aan de klachten.”

1. Wat was uw eerste indruk?
“In ons eerste gesprek kon ik goed merken dat mevrouw Brosky ten einde raad was. Begrijpelijk, want hevige bloedingen hebben een grote invloed op je dagelijks leven. Ze stelde een verwijdering van de baarmoeder voor. Dat is een grote ingreep. Je moet herstellen van de operatie en je kunt het niet meer terugdraaien.”

2. Hoe is dit opgelost?
“Ik heb mijn dossier besproken met dokter Notten en heb haar verteld wat mijn wensen waren. Bijvoorbeeld zorgeloos een relatie kunnen aangaan. In ons gesprek gebruikte dokter Notten een keuzekaart: een overzicht van mijn mogelijkheden. Hier stonden Lucrin-injecties op. Ik had daar nog nooit van gehoord in combinatie met mijn klachten. Dokter Notten heeft me uitgelegd waarom het haar een goede oplossing leek. We hebben toen samen besloten om te starten met Lucrin-injecties. Ze hadden al snel het gewenste effect.”

2. Wat heeft u voorgesteld?
“Ik heb het dossier van mevrouw Brosky nog eens goed doorgelezen. Gezien haar leeftijd moest ik aan Lucrin-injecties denken als oplossing voor haar klachten. In deze injecties zit een hormoon dat de aanmaak van geslachtshormonen afremt. Lucrin-injecties brengen vrouwen op een kunstmatige manier in de overgang. Het is voor mevrouw Brosky dus een overbrugging tot de natuurlijke overgang begint. Ook is het minder ingrijpend en risicovol dan een verwijdering van de baarmoeder. Samen kozen we voor deze behandeling.”

3. Hoe gaat het nu?

“Ik voel me fitter dan ooit en maak me geen zorgen meer tijdens het sporten of bij het vrijen. Dat voelt echt als een bevrijding. Door de injecties kreeg ik wel last van opvliegers maar dat was snel opgelost met passende medicatie. Ik zie dokter Notten nog om te bespreken hoe het gaat. Gezien mijn leeftijd weet ik dat ik binnenkort in de natuurlijke overgang kom. Tot die tijd krijg ik elke 3 maanden een Lucrin-injectie.”

3. Hoe kijkt u erop terug?
“De situatie van mevrouw Brosky is een mooi voorbeeld van hoe je als patiënt en arts samen tot een beslissing kunt komen. Haar mogelijkheden zijn samen besproken. Zo kon mevrouw Brosky voor zichzelf de voor- en nadelen goed op een rijtje zetten en heeft ze uiteindelijk een keuze kunnen maken die bij haar past. Als arts wil je dat voor elke patiënt.”

 

3 goede vragen aan een arts

Om goede beslissingen te kunnen maken, moet je elkaar goed begrijpen. Daarom moedigen wij patiënten aan om 3 goede vragen te stellen aan een arts:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?

 

Meer goede tips en vragen om samen tot een goed besluit te komen? Kijk op www.3goedevragen.nl

Scroll voor meer informatie