Patiënt in wachtruimte

VieCuri met AI-model in top-5 van landelijke wedstrijd voor innovaties in de zorg

Datum: 13 oktober 2023

VieCuri behaalde gisteren een plek in de top 5 tijdens de landelijke wedstrijd voor innovaties in de zorg. Wetenschappelijk onderzoeker Esther Janssen vertegenwoordigde VieCuri tijdens deze STZ Innovatiechallenge. De innovatie bestaat uit een model voor AI (kunstmatige intelligentie) dat al vóór een operatie de benodigde nazorg voor de patiënt voorspelt. Ervoor zorgen dat een patiënt na een ziekenhuisopname tijdig op de juiste plek belandt, blijkt voor veel ziekenhuizen een uitdaging. Het gevolg is dat patiënten langer dan nodig in het ziekenhuis zijn en de patiënt niet de zorg krijgt die men eigenlijk nodig heeft.

 

Met 134 inzendingen uit het hele land was de concurrentie groot. De STZ Innovatiechallenge is een gerenommeerde wedstrijd in Nederland die zich richt op het bevorderen van innovatie in de zorg. VieCuri was het enige ziekenhuis van Limburg dat de finale bereikte. We feliciteren van harte de winnaars: Reinier de Graaf Gasthuis en OLVG: https://www.stz.nl/nieuwsberichten/minister-kuipers-reikt-stz-innovatieprijzen-uit/

 

Voorspellende gave

Het voorspellende model dat Esther Janssen maakte, is ontwikkeld met data van 11.000 patiënten die een orthopedische operatie ondergingen de afgelopen 10 jaar. Aan de hand van specifieke patiëntkenmerken - zoals de leeftijd en aanwezigheid van andere ziekten - en het type operatie wordt de ontslagdatum en de benodigde nazorg voorspeld. Een overleg hierover nog vóór de operatie met de patiënt zelf, met familie en met organisaties voor vervolgzorg, helpt enorm bij het regelen van de juiste nazorg. Het AI-model is daarbij een handige tool, een extra signaal dat dit proces ondersteunt.

Scroll voor meer informatie