Patiënt in wachtruimte

Verpleegkundig initiatief eindigt op tweede plaats bij de Maas Implementatieprijs 2023

Datum: 17 november 2023 |  zorg

Het VieCuri initiatief ‘Terugdringen van de inzet van (zware) VrijheidsBeperkende Interventies (VBI)’ was genomineerd voor de Maas Implementatieprijs 2023 en is geëindigd op de tweede plek. De eerste prijs ging naar Rijnstate Ziekenhuis.  Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor een verandering die door een verpleegkundig professional geïnitieerd is en leidt tot een vernieuwing in de verpleegkundige praktijk. Kenmerkend is dat het interprofessioneel is ingestoken. De uitreiking vond plaats tijdens het verpleegkundig congres ‘Over de Bogen’ van het Radboudumc en de HAN.

 

Over het project

Het risico van het toepassen van (zwaardere) Vrijheidsbeperkende Interventies (VBI) op verpleegafdelingen is vaak onderschat. VieCuri heeft zich ten doel gesteld om de inzet van zware VBI’s terug te dringen. Onder leiding van verpleegkundigen* is actief ingezet op het vergroten van kennis over het voorkomen van VBI of, als het echt niet anders kan, het zorgvuldig toepassen van VBI. Daarnaast zijn aanvullende acties uitgezet om dit doel te bereiken, zoals het gebruiken van laag-laag bedden en rooming-in. Het project is gerelateerd aan de ‘Beter Laten’ thema’s op de implementatieagenda van het programma ZE&GG. Bekijk ook de video, waarin Bart Verheijen uitleg geeft over het initiatie. Of bekijk de vlog van Marlie Hoeijmakers. 

 

De resultaten

Het project heeft in VieCuri geresulteerd in een forse daling van de inzet van (zware) VBI en verbetering van het comfort en veiligheid van de patiënt. De kennis en bewustwording over VBI en de verschillende middelen en toepassingen is onder de verpleegkundigen en medisch specialisten vergroot. Dit zorgt ervoor dat er samen naar alternatieven wordt gezocht, waardoor de uitkomsten van de kwaliteit van zorg verbeteren.

 

 

*Verpleegkundigen van zowel de beschouwende, snijdende en acute as, in samenwerking met consultatief geriatrisch consulenten, de programmaregisseur ZE&GG en in verbinding met KwaliTIJD (ZE&GG en V&VN)

 

Op de foto van links naar rechts: 

Marlie Hoeijmakers, Verpleegkundige Acute Opname Afdeling, Bart Verheijen, Teamleider Interne Geneeskunde en Nicole Kessels, Programmaregisseur ZE&GG.

Foto: Paul Rous.

 

Verpleegkundigen en projectleider van het project dat genomineerd is voor de Maas Implementatieprijs 2023
Scroll voor meer informatie