Patiënt in wachtruimte

Een bedankje voor mantelzorgers

Datum: 10 november 2023

Op 10 november is het de jaarlijkse Dag van de Mantelzorg. Een moment om aandacht te vragen voor de waardevolle inzet van de mantelzorger. De naaste die een steeds grotere rol vervult in de zorg rondom onze patiënten. Ook zijn we afgelopen jaar gestart met de Academie voor patiënt en mantelzorger.

 

Deze week ontvangen mantelzorgers van onze patiënten op de verpleegafdelingen een klein presentje, een kaart met bloemzaadjes. Een bedankje voor hun inzet.

 

Mantelzorgbeleid in VieCuri

Binnen VieCuri hebben we al sinds 2017 beleid over het participeren van de mantelzorger binnen het ziekenhuis. Het beleid blijkt goed bekend op de verpleegafdelingen en wordt waar mogelijk uitgevoerd. De hulp van de mantelzorger bij de patiënt die opgenomen is, kan veel voordelen hebben voor de patiënt en indirect ook voor de zorgverlener. Denk aan extra oefenmomenten, samen en daardoor beter eten, en de aanwezigheid van een bekend gezicht voor een onrustige patiënt.

 

Onze Academie voor patiënt en mantelzorger*

Afgelopen zomer is daarnaast de ‘Academie voor patiënt en mantelzorger’ gestart. In deze academie werken VieCuri en (thuis)zorgorganisaties Proteion en De Zorggroep samen. We leren patiënten en mantelzorgers handelingen aan zoals zelf steunkousen aantrekken, katheterzorg of een spuit zetten. In alle rust wordt geoefend, samen met een trainer van de Academie.

We doen dit omdat het bieden van goede en toegankelijke zorg belangrijk is voor ons, ook in de toekomst. Het voordeel voor de patiënt is dat deze eerder naar huis kan of niet meer terug hoeft te komen naar het ziekenhuis. Ook is de patiënt hiermee minder afhankelijk van de thuiszorg. Daarbij is het wel belangrijk dat zij dit zelf kunnen. Als dit niet het geval is, blijft er altijd zorg mogelijk.

 

Vragen of tips?

Heeft u tips voor ons die we mee kunnen nemen in de ontwikkeling van deze ‘Academie voor Patiënt en Mantelzorger’?

Laat het ons weten via een mail naar: leerpleinpm@viecuri.nl.

 

* VieCuri, Proteion, De Zorggroep, Adelante, Vincent van Gogh, Ambulancezorg Limburg en Cohesie hebben samen met gemeenten en zorgverzekeraar VGZ een gezamenlijk regiobeeld Noord-Limburg opgesteld. Op basis van dit regiobeeld is een samenvatting gemaakt van de vijf opgaven waar de regio en de zorgorganisaties voor staan. Hieruit zijn vijf programma's ontstaan waar we samen de komende jaren aan werken: 1) Arbeidsmarktproblematiek, 2 en 3) Toegankelijkheid en beschikbaarheid van zorg 4) Regionale digitale zorg 5) Leefstijl en ervaren gezondheid. De Academie voor patiënt en mantelzorger is een onderdeel van het programma 2 en 3 en richt zich op de zelfredzaamheid van burgers.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken