Patiënt in wachtruimte

Eerste dubbelzijdige staaroperatie van VieCuri

Datum: 3 mei 2023

In ziekenhuis VieCuri in Venray is gisteren is voor het eerst een staaroperatie aan twee ogen, met plaatselijke verdoving op dezelfde dag uitgevoerd. Dat beide ogen tegelijk geopereerd worden, mag in Nederland sinds eind 2021. Echter lang niet alle ziekenhuizen kunnen deze operatie uitvoeren.

 

Oogarts Sandra Smeets voerde de tweezijdige staaroperatie uit: “Het heeft veel voordelen voor zowel de patiënt als het ziekenhuis. De patiënt hoeft privé minder te regelen want hoeft maar één keer geopereerd te worden. De nazorg en het herstel worden beperkt tot één traject. En ook voor VieCuri scheelt het tijd waardoor we andere patiënten weer sneller kunnen helpen.”

 

Primeur voor mevrouw van Wijlick-Melis

Mevrouw van Wijlick-Melis was de eerste patiënt die in VieCuri aan twee ogen tegelijk werd geopereerd. “Ik kan de klok al lezen” zegt ze opgetogen vlak na de operatie. "Ik kan zeker aanraden om beide ogen tegelijk te laten opereren. Je hebt maar een keer de rompslomp om naar het ziekenhuis te komen en mantelzorg te regelen.”

 

Logistieke klus

Bij de tweezijdige staaroperatie worden het rechter- en het linkeroog direct na elkaar, op dezelfde dag, geopereerd. Oogarts Smeets: “Hoewel de patiënt maar één keer de operatiekamer in hoeft, behandelen we het wel als twee aparte operaties. Dit om het risico op complicaties zo klein mogelijk te houden. Een tweezijdige staaroperatie zorgt daarom voor veel meer organisatie dan bij een operatie aan één oog. Materialen en medicijnen moeten streng gescheiden zijn. Wat voor één oog gebruikt wordt, mag niet voor het andere oog gebruikt worden. Een goede planning en organisatie zijn noodzakelijk. Het is echt teamwork.”

 

Het PVC-team (Poliklinisch Verrichtingen Centrum) van links naar rechts:

Rita Weijers-Driessen, Renske Schreurs, Marie-Thérèse van den Berg en oogarts Sandra Smeets.

 

“Het team heeft het fantastisch gedaan. Het is mooi wanneer alle goede voorbereidingen, kennis en kunde samenkomen”, zegt oogarts Smeets na afloop.

 

Keuze

De keuze om wel of niet twee ogen tegelijk te laten opereren, maakt de patiënt zelf.  Er kan een medische reden zijn waardoor het beter is om de ogen niet op dezelfde dag te opereren. De oogarts geeft hierover altijd een advies. Als wordt gekozen voor de enkelzijdige methode, dan wordt (normaal gesproken) twee weken ná de operatie aan het éne oog, het andere oog geopereerd.

 

Staar

Bij staar (cataract) is de ooglens troebel geworden waardoor het zien steeds slechter wordt. Het ontstaat meestal in beide ogen en de belangrijkste oorzaak is de leeftijd. Staar kan alleen behandeld worden met een operatie. Bij deze operatie wordt via een klein sneetje de ooglens verwijderd. Er wordt dan meteen een kunstlens in het oog teruggeplaatst.

 

Oogarts Smeets (links) in actie tijdens de tweezijdige staaroperatie.

Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken