Patiënt in wachtruimte

De specialist komt naar de huisarts toe

Datum: 22 maart 2023

Anderhalvelijnszorg combineert het beste van twee werelden: de toegankelijkheid van de huisarts (eerste lijn) én de medische kennis van het ziekenhuis (tweede lijn). Voor u als patiënt heeft dit meerdere voordelen. U hoeft voor bepaalde zaken niet meer naar het ziekenhuis en kunt dus dichter bij huis én sneller geholpen worden.

 

Een mooi voorbeeld is de samenwerking tussen Frits Aarts, chirurg-oncoloog bij VieCuri, en huisarts Suzanne Claessens. In haar huisartsenpraktijk in Venray vindt al een aantal jaar één keer per maand een chirurgiespreekuur plaats, waarbij Frits Aarts aanwezig is. Huisarts Suzanne vertelt: “Door een chirurg van VieCuri de huisartsenpraktijk in te halen, houd ik mijn eigen kennis van chirurgie op peil en kan ik huisartsen in opleiding beter trainen. Het bevordert de kwaliteit dat wij zelf eenvoudige chirurgische ingrepen kunnen uitvoeren.” Voor de patiënt zijn er talloze voordelen. “In de vertrouwde huisartsenpraktijk een kleine ingreep ondergaan, vinden mensen vaak veel minder spannend dan in het ziekenhuis. Ze voelen zich hier veilig en zijn snel aan de beurt.”

 

‘Het voelde vertrouwd’
Zo ervaarde mevrouw Versteegen, één van de patiënten van Suzanne, het ook. De huisarts vertelt: “Zij kwam hier met een paar wratjes. Eigenlijk wilde ze er niets mee doen omdat ze niet naar het ziekenhuis wilde. Toen ze hoorde dat we gewoon hier in de praktijk de ingreep konden uitvoeren, ging ze overstag.” De 81-jarige Toos Versteegen uit Oirlo is het reuze meegevallen, vertelt ze zelf: “Ik had een wrat bij mijn elleboog, en eentje bij mijn oog. Die zaten er al een tijd, en nu is het bij de huisarts weggehaald. Dat vond ik heel fijn, want het voelde vertrouwd. Ik denk dat ik niet zo gauw naar het ziekenhuis was gegaan met die wratjes. En nu was de ingreep zo gebeurd! Ik voelde alleen de spuitjes van de verdoving even, verder niets. Het geneest nu goed, ik ben blij dat ik het heb laten doen.”

Toos Verstegen, Frits Aarts, Suzanne Claessens

Toos Versteegen (l), Frits Aarts (m) en Suzanne Claessens (r) tijdens het chirurgiespreekuur.


De patiënt als grote winnaar

Anderhalvelijnszorg vindt niet alleen plaats op het gebied van de chirurgie. Een ander voorbeeld is de samenwerking tussen specialisten ouderengeneeskunde en de huisarts, en ook bij het vakgebied gynaecologie vindt anderhalvelijnszorg plaats. Frits Aarts, chirurg-oncoloog bij VieCuri ziet de grootste winst van een dergelijke samenwerking voor de patiënt zelf: “Dat is waar ik het voor doe! De patiënt wordt dichtbij huis geholpen, wat vaak oudere mensen heel fijn vinden. Er is echter ook een groep patiënten die van een kleine ingreep in het ziekenhuis afziet omdat het hun het eigen risico kost. Ook zij hebben baat bij deze vorm van zorg! En voor ons als zorgprofessionals is het goed om kennis uit te wisselen. Ik neem vaak een opleidingsassistent mee naar de huisartsenpraktijk, en andersom komt een assistent van de huisarts ook bij ons kijken. We leren van elkaar. Dat komt de zorg alleen maar ten goede!”

 

Eerstelijnszorg is zorg waar je zonder verwijzing naartoe kunt gaan. Dit kan zijn zorg van de huisarts, zorg van de tandarts of fysiotherapie.

 

Tweedelijnszorg is zorg waarvoor je een verwijzing nodig hebt, zoals het ziekenhuis.

 

Het verplaatsen van zorg die voorheen door een medisch specialist in het ziekenhuis verleend werd, naar de patiënt thuis, in een gezondheidscentrum, (wijk)kliniek of huisartsenpraktijk, wordt aangeduid als anderhalvelijnszorg.

 

chirurg komt naar huisarts
Scroll voor meer informatie