Patiënt in wachtruimte

Ziekenhuis VieCuri deelt gratis zonnebrandcrème uit aan alle basisscholen in Noord Limburg

Datum: 7 juni 2023 |  leefstijl, kinderen & jeugd, Dermatologie, Preventie

De kinderen van alle basisscholen in Noord-Limburg kunnen zich vanaf de komende week insmeren met gratis zonnebrandcrème. Het is een initiatief van Karen van Poppelen, dermatoloog bij ziekenhuis VieCuri in Venlo-Venray. “De zomer is een heerlijke tijd voor kinderen om lekker buiten te spelen. Geniet van de zon, maar pas op voor verbranden. Kinderen beschermen tegen de zon is de allerbelangrijkste manier om huidkanker op latere leeftijd te voorkomen. Daarom starten wij een grote campagne. Wij delen ruim 700 flacons zonnebrandcrème uit aan alle basisscholen en de scholen kunnen een speciaal lespakket ‘Slim met de zon’ gebruiken."

 

Het Jeugdjournaal maakte een mooie reportage van de uitreiking van het 1e pakketje bij basisschool De Groenling in Panningen. Kijk hier het item terug.  

 

 

Judith Ueberbach is directeur van basisschool De Groenling: “Het is een geweldig initiatief. Net zoals je je handen wast voor het eten, smeer je je in met zonnebrandcrème als de zon schijnt. Dat is wat we kinderen willen leren. Het gaat om bewustwording om jezelf te beschermen.”

 

Smeren, kleren, weren

Wat zijn de drie belangrijkste tips volgens Karen van Poppelen? “Bescherm je huid door te smeren, kleren en weren. Smeer jezelf elke 2 uur in met zonnebrandcrème. Als het gaat om kleren: draag een pet, zonnebril en beschermende kleren. En weren: zoek vaker de schaduw op, zeker tussen 12.00 en 15.00 uur.”

 

Veel onnodig leed

Karen van Poppelen is enthousiast. Ze wil niet wachten met het uitspreken van de boodschap totdat patiënten bij haar in de spreekkamer zijn. “We kunnen huidkanker eerder aanpakken! Ik zie patiënten met veel leed dat is te voorkomen. Daar wil ik me sterk voor maken. Vorig jaar zijn we gestart met het gratis uitdelen van zonnebrandcrème bij de in- en uitgangen van ons ziekenhuis. Dat werd heel goed ontvangen. Nu pakken we het nog groter aan. We focussen ons op kinderen, jong geleerd is oud gedaan. KWF heeft een heel mooi lespakket voor de basisscholen. En met het uitdelen van de zonnebrandcrème hopen we ook echt een beweging in gang te zetten. Laten we samen gesmeerd de zomer ingaan!”

 

Aantal gevallen van huidkanker stijgt

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. En elk jaar krijgen meer mensen deze ziekte. De afgelopen 10 jaar is het aantal mensen met huidkanker meer dan verdubbeld. In 2021 kregen meer dan 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Honderden mensen per jaar overlijden door de ziekte. Meestal komt huidkanker door teveel blootstelling aan uv-straling of de zonnebank.

 

Samenwerking

Deze campagne is een initiatief van VieCuri Medisch Centrum in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ en de Noord-Limburgse gemeenten. Voor meer info, het lespakket en voorlichtingsmateriaal zie www.viecuri.nl/zon.

 

Karen van Poppelen

Het Jeugdjournaal maakte een mooie reportage van de uitreiking van het 1e pakketje bij basisschool De Groenling in Panningen. Kijk hier het item terug. 

Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken