Patiënt in wachtruimte

Stevig Staan: het eerste echte valpreventieproject in Nederland

Datum: 4 juli 2023 |  Preventie

Het project Stevig Staan is uniek in Nederland. Nergens anders wordt op dit moment zo gewerkt om het valrisico bij de groep 70-plussers actief én preventief te verminderen. Het ministerie van VWS ziet dat ook. Recent nog was minister voor Langdurige Zorg en Sport, Conny Helder, op werkbezoek in Noord-Limburg om van dichtbij te zien hoe er hier wordt gewerkt.

 

Coby Kovács, manager Leefstijl en Ervaren Gezondheid bij VieCuri, is van meet af aan nauw betrokken bij de ontwikkeling van Stevig Staan: ”De regio Noord-Limburg is behoorlijk vergrijst: er wonen naar verhouding veel ouderen, met bijbehorende ouderenproblemen. Vallen met ernstig letsel als gevolg, is er daar één van. Niet vreemd dus dat juist de gemeenten het initiatief namen iets te gaan doen, om het valrisico bij ouderen tegen te gaan. Ze werken hierin nauw samen met zorgpartners zoals thuiszorg, ziekenhuizen en fysiotherapeuten.

 

We willen de groep ouderen met een valrisico zo vroeg mogelijk bereiken. Bij Stevig Staan werk je aan spierkracht, coördinatie en balans zodat je langer fit en vitaal zelfstandig kan wonen, en de dingen kan blijven doen die je graag wilt doen. Ook is er ruimte voor gezelligheid met de andere deelnemers. De kwaliteit van leven van 70-plussers gaat erdoor omhoog en de zorgkosten omlaag. Een mooie win-win.”

 

Coby Kovács

Coby Kovács: 'Bij Stevig Staan werk je aan spierkracht, coördinatie en balans zodat je langer fit en vitaal zelfstandig kan wonen.'

 

Coby Kovacs voor VieCuri
Scroll voor meer informatie