Patiënt in wachtruimte

Stoppen met hulp van de Stoppen met roken-poli

Datum: 28 juli 2023

Ambikapersad Bisessar, bijnaam Jimmy, is 63 en woont in Blerick. Na een hartinfarct in 2008 bleek bij longonderzoek dat hij COPD heeft. Maar stoppen met roken lukte niet, wat hij ook probeerde. In januari 2023 lukte het wél, nadat hij zich bij de Stoppen met roken-poli had gemeld. Hij ervaart daar veel steun vanuit het groepsprogramma en wil nooit meer een sigaret aanraken.

 

Ambikapersad was 14 en woonde in Suriname, toen hij stiekem begon met roken. Altijd shagjes, tot die diagnose COPD: “Het klinkt raar, maar op dat moment, ik was toen 48, ben ik overgestapt van shag naar filtersigaretten, mezelf wijsmakend dat die minder schadelijk waren.”

 

Voetbal

In 1978 kwam Jimmy in Blerick wonen, zijn ouders waren hier al. In Blerick stichtte hij met z’n vrouw een gezin met 4 kinderen. In zijn vrije tijd voetbalde hij graag: “VCH in Blerick was mijn cluppie. Uit die tijd stamt ook mijn bijnaam Jimmy, dat was makkelijker. Zowel op het veld als erna (de 3e helft), stond ik mijn mannetje.

 

Roken ben ik helaas altijd blijven doen. Sinds de diagnose COPD heb ik wel diverse stoppogingen gedaan -kauwgom, pillen, pleisters- maar niets hielp. Het lijf zat inmiddels goed in de kreukels. Mijn rug is kapot (versleten ruggenwervels en een hernia), daarvoor loop ik bij de Pijnpoli. En nu is mijn gebit aan de beurt. Veel van m’n kwalen zijn terug te voeren op het roken. Het is niet anders. Inmiddels ben ik ook opa van 11 kleinkinderen. Hen hou ik voor: begin er nooit aan.”

 

Jimmy Bissesar: 'Steun van je omgeving is erg belangrijk bij het stoppen met roken.'

 

Iedereen kan stoppen met roken

Bent u geen patiënt bij VieCuri, dan kunt u natuurlijk ook deelnemen. Aanmelden voor de Stop met roken-training doet u via de website Rookvrij! Ook jij? (rookvrijookjij.nl).

Ambikapersad Bisessar met voetbal voor de goal
Scroll voor meer informatie