Patiënt in wachtruimte

Fred van Nus: 'ik zie het urinestoma nu als mijn vriend!'

Datum: 6 januari 2023

Fred (77) en Mia van Nus wonen in Venray. In juli bleek Fred blaaskanker te hebben, hij is net hersteld van een zware operatie. Nadat de tumor was verwijderd, volgde een tweede ingreep waarbij de blaas in z’n geheel is weggehaald en hij een urinestoma kreeg. Freds herstel verliep voorspoedig. En dat komt volgens de artsen vooral omdat hij een zogenaamd prevalidatie-programma heeft gevolgd, waardoor hij met een goede conditie de operatie inging. ‘Prevalidatie’ is een samenvoeging van de woorden pre (voor) en revalidatie (gezond maken). Met andere woorden, we helpen de patiënt fitter te worden in voorbereiding op de operatie. Bijvoorbeeld via fysiotherapie en voedingsadvies.

 

Voor Fred was het de tweede keer dat hij met kanker te maken kreeg. In 2009 werd prostaatkanker bij hem ontdekt. Omdat er ook uitzaaiingen waren naar zijn bekken, kreeg Fred eerst bestralingen en daarna zes jaar lang hormoonspuiten. Fred: “Na tien jaar was de kanker zo goed als verdwenen, de behandelend specialist vond dat heel bijzonder.”

 

Bricker-ingreep

“Afgelopen zomer had ik af en toe wat bloed in de urine. Dat werd erger en toen is mijn blaas gecheckt. De kans op een tumor leek heel klein, maar hij zat er wel degelijk en was langzaamaan gegroeid. Daarna ging alles in een sneltreinvaart. De tumor moest er zo snel mogelijk uit. Toen werd ook duidelijk dat de hele blaas, moest worden weggehaald omdat er verklevingen en beschadigingen waren ontstaan door de eerdere bestralingen. Ik heb vervolgens een goed gesprek gehad met de geriater, de uroloog en de stomaverpleegkundige. Ze wilden in mijn geval de Bricker-techniek toepassen, waarbij de urineleiders op een stuk dunne darm worden geplaatst, dat via mijn buikwand naar buiten loopt en daar op een urinestoma wordt aangesloten. Op dat moment zit je in een rollercoaster van emoties. Het overkomt je, maar je móet en je wílt door. Inmiddels zie ik het urinestoma als ‘mijn vriend’!”

 

Fred en Mia van Nus op de bank

 

Fit de operatie in

“Een training om fitter de operatie in te gaan. Ik zag daar meteen het nut van in, omdat je er zelf actief aan kunt bijdragen. Ik heb maar twee weken actief kunnen trainen, toen was de ingreep al. Maar toch, die twee weken hebben het verschil gemaakt: twee maal per week naar het ziekenhuis voor intensieve oefeningen op de fiets, met gewichten en sit-ups. Thuis deed ik dat dan nog eens dunnetjes over. Daarnaast kreeg ik goede voedingsadviezen: vooral veel eiwitten eten, maar ook noten en vitamine D.”

 

Proefrijden

“Zo ging ik ‘gesterkt’ de operatie in. Ook na de ingreep ben ik blijven oefenen: zo liep ik dagelijks wel dertig keer in ons appartement van de deur naar het balkon en terug, meters maken. Half oktober was mijn herstel zo goed als compleet. Ik ben VieCuri heel dankbaar, maar ook mijn vrouw Mia. Zij reed twee keer per dag met mij naar Venlo. Mia: “En dat terwijl ik al vijf jaar niet meer achter het stuur zat. Ik ben toen eerst even gaan proefrijden. Gelukkig is het allemaal goed gekomen.”

 

Fred Nus met sportelastiek

 

Fred van Nus voert een oefening met elastiek uit
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken