Patiënt in wachtruimte

Een goede training kan bij de Bricker-operatie echt het verschil maken

Datum: 11 januari 2023 |  Preventie

Bij patiënten met een ernstige vorm van blaaskanker, moet niet alleen de tumor, maar ook de blaas worden verwijderd. De urineleiders worden hierna op een stuk dunne darm geplaatst, dat via een opening aan de buikwand wordt vastgehecht. Hier wordt een urinestoma op aangesloten. Uroloog Aswin Meier zegt over deze ingreep: “De Bricker-operatie is één van de zwaarste, zo niet de zwaarste ingreep die we in VieCuri uitvoeren.”

 

We weten inmiddels dat als de patiënt vóór zo’n zware ingreep een goede training heeft gevolgd, met nadruk op de fysieke conditie en juiste voeding, de kans op goed herstel sterk toeneemt. “Vergelijk het met een beklimming van de Mont Ventoux: ongetraind kom je die berg niet op. Bricker is een heel hoge berg; complicaties liggen op de loer. Het prevalidatie programma verhoogt de kans op een goed herstel aanmerkelijk.”

 

De Bricker-operatie

Normaal gesproken loopt de urine via de beide urineleiders naar de blaas waar het tijdelijk wordt opgeslagen. Via de plasbuis verlaat de urine het lichaam. Na de Bricker-operatie kan dit niet meer: de blaas is verwijderd en de urineleiders zijn op een stuk dunne darm geplaatst, dat bij de patiënt is weggehaald. De peristaltische werking van de darm blijft hierbij intact, waardoor de urine naar buiten wordt geperst. De dunne darm ‘leiding’ wordt door een opening in de buik naar buiten geleid en vastgehecht aan de buikwand, waar het wordt aangesloten op een urinestoma, dat dagelijks wordt vervangen.

 

Patiënt Fred van Nus doet oefeningen ter voorbereiding op de operatie.

Fred van Nus traint thuis ter voorbereiding op de Bricker-operatie
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken