Patiënt in wachtruimte

Samen grip krijgen op voedselallergie

Datum: 10 februari 2023 |  Kinderallergiecentrum, Preventie

Steeds meer kinderen krijgen allergische ziekten, zoals eczeem, voedselallergie, astma en hooikoorts. Binnen het VieCuri Kinderallergiecentrum werken verschillende specialisten nauw samen om deze klachten te behandelen én te voorkomen.

 

“Ons doel? Kindgerichte, optimale zorg bieden voor kinderen met een allergische ziekte. Waarbij het kind voor zijn allergische klachten op één plek terecht kan.”, vertelt projectleider en kinderdiëtist Irene Herpertz.

 

Van een kruimel tot een boterham
Een team van specialisten - kinderartsen, kinderverpleegkundigen en kinderdiëtisten - werkt samen om grip te krijgen op de allergie. Herpertz: “We onderzoeken eerst of, en in welke mate, er sprake is van een allergische aandoening. In het geval van een voedselallergie doen we een provocatietest. Wat houdt dit in? We geven het kind heel gecontroleerd een steeds grotere hoeveelheid van een voedingsmiddel, zoals pinda, ei of melk. Zo kunnen we zien of er sprake is van een allergie. En als dat zo is, welke hoeveelheid de reactie uitlokt. Door de test leer je namelijk of de reactie al plaatsvindt na een kruimel of druppel, of pas als het kind een hele boterham met pindakaas heeft gegeten of een beker melk heeft gedronken. Deze uitkomst bepaalt hoe strikt je met het dieet moet omgaan. Door zorgvuldig te observeren wat de reactie op het voedingsmiddel is, kunnen we tevens de ernst van de reactie vaststellen en welke noodmedicijnen daarvoor nodig zijn. Kunnen we volstaan met tabletjes, of is een adrenaline-pen nodig?”

 

Irene Herpertz

Irene Herpertz: 'Ouders krijgen praktische handvaten voor zaken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen.'

 

Praktische handvaten
Het behandelplan wordt in overleg met de ouders opgesteld. De kinderdiëtist: “We geven instructies hoe te handelen in geval van een allergische reactie.
Door bijvoorbeeld uitleg te geven over medicatiegebruik of het gebruik van de adrenaline-pen. Ook geven we gerichte voedingsadviezen, afgestemd op wat er nog wél kan en passend bij de levensfase van het kind. En, heel belangrijk: ouders krijgen praktische handvaten voor zaken waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Zoals hoe de opvang of school om kan gaan met de allergie. Want feit is dat de allergie van een kind een grote impact op het leven kan hebben.”

 

Heftige reactie
Daar kan Jitske Cup uit Arcen over meepraten. Jitske is de moeder van de tweejarige June, die allergisch is voor melk, ei en walnoot. “June was nog maar vier maanden oud toen ze ineens uitslag kreeg op haar gezicht. Het werd zó snel erger, dat haar hele huid onder zat en door het vele krabben ging ontsteken. Uiteindelijk zijn we via het consultatiebureau bij het Kinderallergiecentrum terecht gekomen. Daar kregen we meteen voeding die minder koemelk bevat en hormoonzalf om de huid rustig te krijgen. Later kreeg June thuis ook nog eens een heftige allergische reactie na het eten van ei.”

 

Jitske en June Cup

 Jitske Cup: 'Een verjaardagstaart kopen is lastig, want alle taarten bevatten ei. De diëtist heeft met ons meegezocht naar een recept dat ik thuis zelf kon maken.'

 

Adrenaline-pen
In het Kinderallergiecentrum onderging June provocatietesten om te onderzoeken voor welke voeding ze allergisch is. Inmiddels weet het gezin om te gaan met haar voedselallergieën. “Stiekem heeft het een grote impact op ons leven. Als we een dagje weg gaan, neem ik eigen eten voor June mee. De gastouder heeft ook een adrenaline-pen, voor als ze daar een heftige allergische reactie zou krijgen. En uit eten is bijna niet mogelijk voor ons. Het Kinderallergiecentrum begeleidt ons heel goed. Ze helpen ons waar ze kunnen en als we ergens over twijfelen, dan hoeven we maar te bellen of mailen. Laatst bijvoorbeeld werd June twee jaar. Een verjaardagstaart kopen is lastig, want alle taarten bevatten ei. De diëtist heeft met ons meegezocht naar een recept dat ik thuis zelf kon maken.”

 

Preventie poli
Na June kregen Jitske en haar man een zoontje, Boaz. Hij wordt binnenkort getest of er bij hem ook sprake is van een voedselallergie. Dit gebeurt op de preventie poli van het Kinderallergiecentrum. “Hij heeft een verhoogde kans om ook allergisch te reageren op bepaalde producten. Tot nu toe merken we niets, maar het is goed om in een vroeg stadium te weten of we toch rekening moeten houden met een allergie.”

 

Jeuk, zwelling, hoesten
Evelien Verhaegh werkt als kinderverpleegkundige binnen het Kinderallergiecentrum en begeleidt kinderen en ouders, onder andere bij de voedselprovocatietest. “Aan de hand van zo’n test kijken we of er sprake is van een voedselallergie en hoe heftig de reactie is. De kinderen kunnen een milde reactie krijgen, zoals jeuk en zwelling van de ogen en een loopneus. Dan kunnen we een drankje of tablet geven. Maar ze kunnen ook ernstiger reageren met bijvoorbeeld hoesten, benauwdheid en/of braken. Bij ernstige reacties gebruiken we de adrenaline-pen. We begeleiden ouders en kinderen hoe ze die moeten gebruiken. Snel reageren is bij een allergische reactie belangrijk, want hoe langer je wacht, hoe heftiger de reactie kan worden. Tijdens een voedselprovocatietest is het belangrijk om goed te observeren. We doen dit altijd met twee kinderverpleegkundigen. Eén of beide ouders zijn gedurende de hele test aanwezig. “Over sommige voedselallergieën, kun je heen groeien, bijvoorbeeld melk of ei”, vertelt Evelien. “Daarom herhalen we soms na een tijd de provocatietest. We bekijken dan opnieuw wat de reactie is en of het kind het product inmiddels wel kan verdragen. Ons werk is altijd teamwork: samen met de kinderarts en diëtist willen we het beste voor het kind en de ouders. We doen er samen alles aan om grip te krijgen op allergie!”

 

Evelien Verhaegh

 Evelien Verhaegh: 'Aan de hand van zo'n test kijken we of er sprake is van een voedselallergie en hoe heftig de reactie is.'

 

Informatieavond
Drie keer per jaar verzorgt het Kinderallergiecentrum een informatieavond voor medewerkers van scholen en opvang. Op onze site staat vermeld wanneer deze avonden in 2023 worden georganiseerd, www.viecuri.nl/kinderallergiecentrum

 

In de zomer van 2023 publiceerde vakblad VROEG een artikel over de provocatietest, klik hier om dit artikel te lezen

 

Volg het VieCuri Kinderallergiecentrum ook op Instagram: @kinderallergiecentrum

Jitske en June Cup
Scroll voor meer informatie