Patiënt in wachtruimte

'Vallen en ouder worden horen niet automatisch bij elkaar'

Datum: 4 augustus 2023 |  Preventie

“Teveel ouderen gaan er vanuit dat vallen nu eenmaal bij ouder worden hoort. Dat is te kort door de bocht. Uiteraard is het valrisico groter als je 70-plus bent, maar het is zeker geen automatisme. En je kunt er in veel gevallen ook iets aan doen door actief te blijven bewegen.”

 

Aan het woord is Milou Geerlings, geriatrie-fysiotherapeut bij VieCuri. Samen met zo’n 20 collega’s werkt Milou dagelijks aan het weer in beweging krijgen van ouderen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. Milou: “Wij doen veel aan functioneel oefenen met opstaan, lopen, gaan zitten, etc. Ook geven we advies over loophulpmiddelen. En we verwijzen graag door naar onze collega fysiotherapeuten die het Stevig Staan-programma in de gemeentes uitvoeren. De realiteit bij ons is wel dat de meeste ziekenhuisopnames geriatrisch van aard zijn. Dat betekent dat de patiënt meerdere ziektebeelden naast elkaar heeft, vaak een combinatie van fysieke en mentale problemen, waaronder dementie. Mensen hebben daarom vaak moeite met veilig bewegen en actief blijven, waardoor het risico om te vallen groter wordt.”

 

Milou Geerlings met een patiënt in de fysioruimte.

Milou Geerlings: 'Wij doen veel aan functioneel oefenen met opstaan, lopen en gaan zitten.'

 

Gratis beweegprogramma Stevig Staan

Bent u 70 jaar of ouder en woont u in Noord-Limburg? Meld u ook aan voor het gratis beweegprogramma Stevig Staan. In dit beweegprogramma kunt u deelnemen aan de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ of de cursus ‘In Balans’. In de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ oefent u met vallen, net als Lon Berden. In de cursus ‘In Balans’ werkt u aan uw balans en evenwicht. De cursussen worden bij u in de buurt georganiseerd in de volgende gemeentes: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray. 

 

Wilt u meer weten, raadpleeg dan de website www.stevigstaan.nu.

 

Milou Geerlings met patiënt traplopen
Scroll voor meer informatie