Patiënt in wachtruimte

'Ik voel me nu veel zekerder'

Datum: 1 augustus 2023 |  Preventie

Lon Berden is 70 en woont met veel plezier in Venray. In de afgelopen 3 jaar kwam Lon 2 keer op de Spoedeisende Hulp van VieCuri terecht na een ernstige val. Nu ze de cursus Stevig Staan heeft gevolgd, voelt ze zich een stuk zekerder tijdens het wandelen.

 

De eerste keer viel Lon over een laag stoepje bij een parkeerplaats. Ze brak haar arm, scheurde haar enkelbanden, haar knieën lagen in puin. Lon: ”Ik was net hersteld en toen viel ik opnieuw. Bij een bezoek aan m’n dochter, juli vorig jaar, kiepte m’n scootmobiel om. Ik kwam ongelukkig terecht en brak m’n schouder.

 

Cursus en tips

Omdat ik bepaald niet de enige oudere ben met valproblemen, organiseerde de gemeente Venray in september hierover een voorlichtingsavond in de wijk. Er waren veel ouderen, je kon je meteen aanmelden. Als je niet al te stabiel was, zoals ik, mocht je meedoen. Zo begonnen we in januari met 10 deelnemers aan de cursus Stevig Staan: 2 keer per week, 1,5 uur intensief bewegen onder leiding van een fysiotherapeut. De cursus liep tot half april, iedereen is er heel tevreden over. We leerden hoe je moet vallen, hoe je daarna in je eentje weer veilig kunt opstaan, en hoe je het valrisico kunt beperken door in balans te blijven. Stevig staan dus. We kregen ook tips en oefeningen voor thuis. Zo gebruikte ik Nordic Walking stokken om stabiel te blijven. Daar ben ik nu vanaf. Je moet ook niet met je handen in je zakken lopen. En zeker geen andere dingen doen terwijl je loopt. Concentreer je op het lopen. Ik heb nog wel een wens: terugkomlessen, bijvoorbeeld 1 keer per maand. Zo zakt wat je geleerd hebt niet weg. Die lessen moeten dan gewoon vergoed worden door de zorgverzekeraar. Dat is échte valpreventie. Iedere 70-plusser met een verhoogd risico op vallen, raad ik deze cursus van harte aan.’’

 

Lon Berden: 'Ik gebruikte Nordic Walking stokken om stabiel te blijven. Daar ben ik nu vanaf.'

 

Gratis beweegprogramma Stevig Staan

Bent u 70 jaar of ouder en woont u in Noord-Limburg? Meld u ook aan voor het gratis beweegprogramma Stevig Staan. In dit beweegprogramma kunt u deelnemen aan de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ of de cursus‘In Balans’. In de cursus ‘Vallen Verleden Tijd’ oefent u met vallen, net als Lon Berden. In de cursus ‘In Balans’ werkt u aan uw balans en evenwicht. De cursussen worden bij u in de buurt georganiseerd in de volgende gemeentes: Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray.

 

Wilt u meer weten, raadpleeg dan de website www.stevigstaan.nu

 

Lon Berden in het bos
Scroll voor meer informatie