Patiënt in wachtruimte

Operatie omgekeerde schouderprothese werd live uitgezonden

Datum: 19 april 2023

Een bijzonder moment op onze afdeling Orthopedie! Eind maart werd er in VieCuri live een omgekeerde schouderprothese geplaatst bij een patiënt met slijtage van de schouder. Deze operatie werd uitgevoerd door orthopedisch chirurg Freek Hollman samen met zijn team. Met behulp van de HoloLens konden studenten Fysiotherapie, Verpleegkunde en collega's op afstand live meekijken met de operatie. Deze operatie was een samenwerking tussen de OK en het Leernetwerk van het Leerhuis.

 

 

Een schouder bestaat uit een kop, een kom, spieren en pezen. Wanneer de spieren rondom de schouder niet meer goed functioneren, kan de orthopeed samen met de patiënt besluiten om een omgekeerde schouderprothese te plaatsen. Bij het plaatsen van deze prothese krijgt de patiënt een kunstgewricht dat de beschadigde schouder vervangt. Hierbij worden de kop en de kom omgedraaid. Dus de kop wordt de kom, en andersom. Met deze techniek wordt het draaipunt van de schouder naar binnen verplaatst. Hierdoor neemt een andere belangrijke spier (de deltaspier) de functie van de andere spieren over. Het resultaat is dat de patiënt de arm makkelijker kan optillen.

 

Deze schouderoperatie wordt regelmatig uitgevoerd in VieCuri en door innovatieve ontwikkelingen worden de resultaten van de operatie steeds beter voorspelbaar. Daarnaast gebruiken we ter voorbereiding op schouderoperaties steeds vaker patiënt specifiek materiaal. Dit helpt om de prothese nauwkeuriger te plaatsen.

 

Mocht u vragen hebben over de operatie, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie.

 

Freek hollman steekt duim omhoog vanuit OK
Scroll voor meer informatie