Patiënt in wachtruimte

'Wij dragen voortaan een fietshelm, het is gewoon veiliger'

Datum: 6 september 2022

De opmars van de elektrische fiets is niet meer te stoppen. Jong en oud heeft ontdekt hoe fijn het is om met een spreekwoordelijk duwtje in de rug te fietsen. Er is wel een keerzijde aan deze trend: regelmatig gebeuren er nare ongelukken met de elektrische fiets. Ook VieCuri ziet regelmatig fietsers na een (ernstig) ongeluk. Zo ook de 82-jarige Har Hilkens, die lelijk ten val kwam. Inmiddels fietst hij weer met plezier, maar nu mét helm!

 

Toen Har Hilkens uit Helden vorig jaar op 1 juni een paar boodschappen moest doen, pakte hij zoals gebruikelijk de elektrische fiets. Op een rotonde ging het mis: hij zag een auto over het hoofd en belandde met zijn hoofd tegen de voorruit. Zelf kan hij zich niets meer herinneren van dat moment. Zijn vrouw Nel (76 jaar) vertelt: “Van omstanders hebben we gehoord dat mijn man eerst nog is opgestaan, maar al snel toch weer in elkaar is gezakt. Hij is met de ambulance naar VieCuri gebracht. Maar omdat er op dat moment geen plek op de Intensive Care was, is hij naar het Laurentius Ziekenhuis in Roermond overgebracht.”

Scan van het hoofd

Toen zijn vrouw in het ziekenhuis kwam, was meneer Hilkens weer helder. Wél was zijn hele gezicht flink beschadigd en had hij vijf gebroken ribben. Toch kon hij na vier dagen naar huis. Maar een maand later kreeg het echtpaar signalen dat er iets niet in de haak was. “Hij kon ineens zijn zinnen niet meer afmaken en liep steeds te sloffen. Ik zei steeds; ‘til je voeten eens op’. We besloten aan de bel te trekken. Uiteindelijk is in het ziekenhuis een scan van het hoofd gemaakt. Daaruit bleek dat er tussen de hersenen en de schedel bloedingen waren opgetreden.” Op 7 juli werd meneer Hilkens geopereerd. “Daarvan is hij fijn opgeknapt, hij is gelukkig echt de oude geworden. We pakken weer iedere dag de fiets. Echt schrik hebben we niet, maar we kijken wel extra goed uit.”

Advies ter harte genomen
Mentaal en fysiek is meneer Hilkens helemaal opgeknapt, maar wel neemt hij het advies van de medisch specialist ter harte: zowel hij als zijn vrouw dragen nu een fietshelm. Nel Hilkens: “Voor de controle bij de specialist kwamen we ook beiden met de fiets aan, mét onze helmen op. Een ongelukje is zo gebeurd, ook al let je nog zo goed op. Toevallig ben ik gisteren zelf gevallen. We fietsten door Helden en op een stukje waar ze aan de weg aan het werken waren, moest ik de bocht net wat anders nemen dan gebruikelijk. Door een betonnen verhoging van tien centimeter kwam ik ongelukkig ten val: bovenarm gebroken! Ik ben erg blij dat ik mijn helm droeg. Onze omgeving is gewend dat we die helmen dragen. Het is gewoon veiliger!”

 

Dit adviseert de VieCuri-neuroloog
De elektrische fiets kan bijdragen aan het vitaal ouder worden, omdat u langer kunt blijven fietsen. Deze snelle en zware fiets brengt echter ook gevaren met zich mee. Hersenletsel door een val komt veel voor. Met het dragen van een fietshelm wordt de kans op ernstig hersenletsel zestig procent kleiner. De kans op overlijden als gevolg van hersenletsel is zeventig procent lager. VieCuri-neuroloog Myrthe de Vrijer: “In mijn werk zie ik regelmatig de gevolgen van ernstig hersenletsel. Steeds vaker is de oorzaak een val met de e-bike. Mensen kunnen door het hersenletsel bijvoorbeeld niet goed meer denken, lopen of spreken en een deel van hen blijft afhankelijk van zorg. Helaas is het ook geen uitzondering dat iemand overlijdt door hersenletsel na een fietsongeluk. Ik raad mensen daarom aan altijd een helm te dragen bij het fietsen, zeker de mensen op een e-bike.”

 

Nel en Har Hilkens uit Helden

'We pakken weer iedere dag de fiets. Echt schrik hebben we niet, maar we kijken wel extra goed uit'

Har Hilkens met fietshelm op de fiets
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bij de volgende priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname:

  • VieCuri Venlo
  • VieCuri Venray
  • PanSana in Panningen
  • Regiopoli Horst (Het Zorghoes)
  • Regiopoli Reuver (ProVita)

Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken