Patiënt in wachtruimte

Internationale Alzheimer Dag

Datum: 22 september 2022

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De belangrijkste en meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. In Nederland lijden ruim 250.000 mensen aan dementie. Dit aantal zal de komende decennia verdubbelen als gevolg van de toenemende vergrijzing in onze maatschappij. Elk jaar organiseert Alzheimer Nederland de Week van Dementie rondom de Internationale Alzheimer Dag op 21 september.

 

Infomarkt VieCuri

Ook VieCuri staat stil bij dit onderwerp. Op de Infomarkt in de centrale hal waren een aantal organisaties aanwezig om tekst en uitleg te geven over thema's op het gebied van dementie. Wat is dementie precies en hoe herken je de symptomen? Maar ook, hoe gaat VieCuri om met deze kwetsbare groep patiënten die extra aandacht en benadering nodig hebben. Bezoekers en belangstellenden hebben zich hier over laten informeren.

 

Pianomoment 

In de centrale hal verzamelden een groep oudere patiënten samen met vrijwilligers zich rondom de piano. Eén van onze vaste pianisten heeft er voor gezorgd dat zij maar ook de bezoekers hebben genoten van prachtige pianomuziek.

 

Onvergetelijk Limburgs Museum

Een mooi moment die dag is de aanwezigheid van het Limburgs Museum. Niet iedereen is in de gelegenheid om naar het museum te komen en daarom heeft het Limburgs Museum een variant bedacht ‘Kunst on tour’; het Limburgs Museum brengt haar collectie naar zorginstellingen. Dit gebeurt door de inzet van de Onvergetelijk Limburgs Museumtafel, een groot digitaal aanraakscherm waarmee museumobjecten van alle kanten bekeken kunnen worden. Een speciaal opgeleide gespreksleider van het museum zorgt er met vragen, beeld- en geluidsfragmenten voor dat verhalen en herinneringen naar boven komen. Er ontstaan waardevolle gesprekken tussen de deelnemers ook al werkt het geheugen niet altijd even goed mee.

 

Proefproject VieCuri en Limburgs Museum 

VieCuri besteedt speciale aandacht aan de groep van kwetsbare ouderen door de organisatie van diverse activiteiten. Een activiteit houdt kwetsbare oudere patiënten fysiek en mentaal fitter. Deze activiteit varieert van samen lunchen tot het doen van eenvoudige bewegingsoefeningen. Om te bezien of de inzet van de Museumtafel ook structureel als activiteit georganiseerd kan worden, was de Onvergetelijke Limburgs Museumtafel voor het eerst aanwezig op de afdeling Interne Geneeskunde. Onze kwetsbare, oudere patiënten hebben hier zienderogen van genoten. VieCuri en Limburgs Museum gaan nu met elkaar in gesprek over een eventueel vervolg in de toekomst.

 

Jacqueline Bonekamp van Limburgs Museum met Réka Csepán-Magyar, klinisch geriater bij VieCuri

John Janzen achter de piano spelen voor patiënten met de week van de dementie
Scroll voor meer informatie

Binnenkort naar VieCuri?

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan bij alle priklocaties alléén op afspraak. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl. Neem uw digitale of papieren labbrief ('Brief voor het lab') of Zorgdomein (ZD) nummer mee. Deze heeft u nodig om bloed te prikken. 

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken