Patiënt in wachtruimte

Onderzoek ‘Hacking acute care’: De gevolgen van cyber-aanvallen voor de gezondheidszorg

Datum: 31 oktober 2022 |  wetenschappelijk onderzoek

Woensdagavond 29 oktober vond bij het Van der Valk Hotel in Venlo de wetenschapsavond van VieCuri plaats. Tijdens deze avond werden veertien wetenschappelijke onderzoeken gepresenteerd.

 

Winnaar van de prijs ‘Beste Wetenschappelijke Presentatie’ was Liselotte van Boven. Haar onderzoek richtte zich op de grote gevolgen die cybercriminaliteit kan hebben op het functioneren van een ziekenhuis. Een toenemend probleem waar heel veel ziekenhuizen wereldwijd niet goed op voorbereid zijn. De jury prees de aanpak, het onderwerp en de relevantie van het onderzoek, dat de titel heeft: ‘Hacking acute care: A qualitative study on the healthcare impacts of ransomware attacks against hospitals.’

 

Kwaadaardige software

Cyberaanvallen tegen zorginstellingen vormen een toenemende dreiging met risico’s voor de patiëntenzorg. Al bestaand onderzoek hierover is beperkt en richt zich vooral op de technische gevolgen van zulke aanvallen. Er is weinig bekend over de impact op de zorg en de zorgverleners. Het doel van Liselotte’s onderzoek was de impact op de acute patiëntenzorg en de herstelfase te onderzoeken tijdens verschillende grote ransomware-aanvallen tegen ziekenhuizen in 2017 tot 2022. Ransomware is Engels voor gijzelsoftware. Kwaadaardige software dus, die computers blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken.

 

Cyberbeveiliging

Voor dit onderzoek werden 9 deelnemers geïnterviewd, waaronder zorgverleners en ICT-medewerkers. Hieruit werd de conclusie getrokken dat ransomware-aanvallen een aanzienlijke impact kunnen hebben op de werkwijze van de spoedeisende hulp, de acute patiëntenzorg en het persoonlijke welzijn van zorgverleners. De geleerde lessen kunnen bijdragen aan een beter bewustzijn van cyberbeveiliging en tonen de noodzaak van actieve voorbereiding op toekomstige cyberaanvallen.

Scroll voor meer informatie