Patiënt in wachtruimte

Sneller op de juiste plek voor behandeling op maat

Datum: 15 maart 2021

Rugklachten zijn een groot probleem voor de maatschappij. Maar liefst 95 procent van de bevolking ervaart wel eens rugklachten! Reden te meer dat VieCuri het hele traject rond de wervelkolomzorg heeft gestroomlijnd. Patiënten komen via de nieuwe poli-structuur, waaronder een combipoli, sneller op de juiste plek voor een behandeling op maat.

De zorg rond de rugpatiënt is inmiddels gebundeld binnen VieCuri. Daarbij werken alle specialismen samen. “Dat begint al bij de huisarts, die patiënten doorstuurt naar de fysiotherapeut of manueel therapeut. Kan deze niet voldoende betekenen, dan wordt de patiënt doorgestuurd naar VieCuri. Binnen het ziekenhuis werken alle specialisten, van neuroloog en orthopeed tot neurochirurg, nu intensief samen om een patiënt zo optimaal mogelijk en binnen korte tijd te voorzien van de beste zorg; of dat nu een operatie is, of – zoals in de meeste gevallen – vervolgzorg bij de gespecialiseerde fysiotherapeut, pijnpoli of revalidatie”, vat Mark Hulsbosch, orthopedisch- en wervelkolomchirurg, het traject samen.

 

Eenduidige diagnose

Binnen de nieuwe combipoli van VieCuri werken neuroloog en orthopeed intensief samen. Hulsbosch: “Waar voorheen iedere specialist een eigen beoordeling deed, zitten we nu samen in één kamer. Als specialisten leren we van elkaar, maar komen we ook sneller tot een eenduidige diagnose. Met deze werkwijze is de patiënt zeker geholpen: de tijd tot de daadwerkelijke behandeling en daarmee verlichting van de klachten, neemt af.”

 

Anderhalf jaar lang pijn

Eén van de patiënten die direct de vruchten plukte van de werkwijze, is de 62-jarige Denice Engels uit Venlo. Zij liep anderhalf jaar lang met onderrugklachten die maar niet overgingen. Meerdere fysiotherapeuten en een orthopeed verder, was er nog geen oplossing. Totdat in VieCuri de neuroloog en wervelkolomchirurg op de combipoli de handen ineen slaan: er blijkt toch een adequate behandeling voor haar klachten mogelijk. “Als je het zelf niet hebt ervaren, kun je je niet voorstellen hoe vervelend het is om continu met pijn rond te lopen. Ik had flink last van mijn onderrug die uitstraalde in mijn benen. Af en toe had ik zelfs uitval in mijn linkerbeen. Daardoor kon ik bijna niet meer wandelen, iets wat ik graag doe. De pijn was echt, maar meerdere fysiotherapeuten en een orthopeed konden geen oorzaak vinden. Op een gegeven moment ga je aan jezelf twijfelen. De pijn was zo reëel, maar ik had het idee dat niemand mij geloofde.”

 

Opluchting

In VieCuri komt mevrouw Engels op de combipoli terecht en wordt een scan gemaakt. Daaruit blijkt dat er twee ruggenwervels op de zenuwen drukten. “Wat een opluchting: na anderhalf jaar was er duidelijkheid! Dokter Hulsbosch heeft mij eind oktober 2020 geopereerd. En je gelooft het niet: de dag na de operatie kon ik al lopen. Natuurlijk had ik wondpijn, maar dat was niets in vergelijking met mijn eerdere klachten. Het is zo fijn om geen pijn meer te hebben. Ik voel me fantastisch. Ik kan weer wandelen en ook in huis gaat het perfect. Ik kan me weer uitstrekken om iets te pakken, het bed weer normaal opmaken. Als je altijd met pijn rondloopt, doet dat ook mentaal iets met je. Ik was terneergeslagen. Nu ben ik weer vol energie!”

 

Topzorg leveren

Het verhaal van mevrouw Engels laat duidelijk zien hoe belangrijk het stellen van een juiste diagnose voor iemand kan zijn. VieCuri-neuroloog Tonny van der Heijden-Montfroy stelt dat ze door de samenwerking met collega-specialisten een rug nog veel beter leert nakijken. “We buigen ons nu samen, tegelijk over een patiënt. Dat geeft betere zorg en een betere communicatie naar de patiënt. Samen kunnen we topzorg leveren! Daardoor wordt het aantal second opinions verlaagd én proberen we de wachtlijsten te verminderen.”

 

Mevrouw Engels die een bed opmaakt

Mevrouw Engels

 

Iedereen volgt dezelfde route

Neuroloog Van der Heijden-Montfroy benadrukt dat deze winst zeker niet alleen merkbaar is voor de patiënten die geopereerd moeten worden: “De meeste patiënten worden eigenlijk niet geopereerd, maar krijgen na de juiste diagnose en uitleg vervolg-zorg bij de gespecialiseerde fysiotherapeut, pijnpoli of revalidatie. We evalueren nu ook het effect van deze behandelingen, met als doel om dit traject nog verder te verbeteren.” Huisartsen en fysiotherapeuten werden door onderwijs op de hoogte gesteld van de combi-poli en nieuwe werkwijze. “Als fysiotherapeuten vinden dat een doorverwijzing noodzakelijk is, nemen ze rechtstreeks met ons contact op en kan een verwijzing volgen via de huisarts.”

 

Eerst trainen, dan opereren

Mocht een operatie nodig zijn, dan krijgt de patiënt een uitgebreide vragenlijst en wordt hij of zij gescreend door een fysiotherapeut van het ziekenhuis. Chirurg Hulsbosch: “Aan de hand van de uitkomsten kunnen we inschatten hoe fit iemand is. Scoort iemand onder een bepaalde norm, dan gaat hij of zij eerst onder begeleiding van de fysiotherapeut trainen. Wie een goede conditie heeft, komt beter uit de operatie, met minder complicaties. Ook herstellen fittere patiënten gemiddeld sneller. Deze werkwijze noemen we ook wel het BIBO-systeem: better in, better out.”

 

Eerst in Nederland

Naast deze nieuwe werkwijze is Hulsbosch erg blij met de geavanceerde apparatuur die hij ter beschikking heeft om zijn rugpatiënten te opereren. Bijzonder is een uniek 3D-navigatiesysteem waarmee tijdens de operatie 3D-scans worden gemaakt. “Hiermee kunnen we implantaten in de rug veel nauwkeuriger plaatsen. Het aantal keren dat een schroef verkeerd zit, reduceren we hiermee van acht naar één procent.” Dankzij deze geavanceerde apparatuur hoeven minder patiënten nogmaals onder het mes en wordt de incisie kleiner, wat het herstel bespoedigt. “We zijn het eerste ziekenhuis in Nederland dat met dit nieuwe systeem werkt. Ik ben er erg trots op!”

 

 

 

 

 

Rugklachten zijn een groot probleem voor de maatschappij. Maar liefst 95 procent van de bevolking ervaart wel eens rugklachten! Reden te meer dat VieCuri het hele traject rond de wervel-kolomzorg heeft gestroomlijnd. Patiënten komen via de nieuwe poli-structuur, waaronder een combipoli, sneller op de juiste plek voor een behandeling op maat.

 

Op deze foto is de nieuwe 3D-boog te zien
Scroll voor meer informatie