Patiënt in wachtruimte

Kinderallergiecentrum: leren wat wel en niet kan

Datum: 1 maart 2021 |  Kinderallergiecentrum

 In dit artikel is Marjoke aan het woord en een reactie op artikel

‘Bij het Kinderallergiecentrum maken ze tijd voor je, stralen rust uit en nemen je serieus’. 

 

Marjoke: ‘Als een kind een ernstige allergische reactie heeft gehad, zie je vaak angst ontstaan. Zowel bij de ouders als bij het wat oudere kind. Wat kan nog wel en wat niet? Een terechte zorg. Provocatietesten geven hierin duidelijkheid; hierop kunnen we een behandelplan met gerichte dieetadviezen en uitgebreide instructies afstemmen. Stel je kind eet iets onbekends en reageert daar heftig op.Ouders moeten dan goed weten wat te doen: een allergiedrankje geven of bij een ernstige reacties de adrenalinepen gebruiken.

 

Marjoke Verweij: ‘Als een kind een ernstige allergische reactie heeft gehad, zie je vaak angst ontstaan'.

 

Risicokinderen

Een allergie kan zich mild uiten maar kan ook ernstig of zelfs levensbedreigend zijn. Daarom is het belangrijk om te weten hoe een allergie zich bij het kind uit. We kunnen dan een advies geven hoe strikt het voedingsmiddel gemeden moet worden. Een milde reactie leidt tot huiduitslag en opgezwollen lippen en ogen. Dat ziet er best een beetje eng uit. Bij een ernstige reactie kunnen kinderen gaan braken en suf worden. Of ze krijgen acute luchtwegklachten, zoals hoesten en heesheid (rond je stembanden gaat het zwellen) of een serieuze astma-aanval. Juist tieners met een pinda- of notenallergie en onvoldoende behandeld astma hebben een risico op een zeer ernstig verloop, zeker als ook de adrenaline te laat wordt toegediend.  


Kinderen als Aimée, met meerdere allergieën, moeten met veel dingen rekening houden, niet alleen met wat ze eten, maar ook sociaal. Bij Aimée maakten de provocatietesten duidelijk wat ze veilig kon eten zodat ze haar dieet kon uitbreiden. Ze kan daardoor nu meer eten dan voorheen.

 

Andere voedingsmiddelen kunnen duidelijk wel een anafylactische reactie veroorzaken, maar Aimée weet nu wat ze dan moet doen. Een paar jaar geleden was dat niet zo, dat is pure winst.’

 

Lees ook het artikel waarin kinderverpleegkundige Janine Rongen meer verteld over het Kinderallergiecentrum. Klik op het artikel 

‘Samen met ouders zoeken we naar oplossingen 'om het te lezen.

 

Meer over de voedselprovocatietest       Voedselallergie voorkomen bij de preventiepoli

 

Op deze afbeelding is teen dienblad met potjes te zien/
Scroll voor meer informatie