Patiënt in wachtruimte

'Ik heb enorm veel bewondering voor de medewerkers van het lab'

Datum: 10 juni 2021

Ons ziekenhuis kent veel 'stille krachten'. Mensen die achter de schermen enorme bergen werk verzetten. Het zijn onmisbare schakels. Vandaag het verhaal van Maud Bouwman, stafmedewerker lab medische microbiologie.

 

“In mei 2020 werd ik gevraagd om een intern onderzoek mee op te zetten en coördineren. Met een klein team onderzochten we of medewerkers besmet waren geweest met het coronavirus en zo ja, op welke momenten ze het meeste risico liepen om besmet te raken.

 

Ik ben opgeleid tot neurowetenschapper en haal veel voldoening uit onderzoek doen. Zeker in deze tijd, voor iedereen was dit nieuw en dus wil je zo goed mogelijk begrijpen wat er gebeurt. VieCuri wilde graag meer weten over de risico’s van het virus op de werkvloer. ‘Zijn onze medewerkers goed beschermd en kunnen ze hun werk veilig uitvoeren?’

 

In totaal is bij 2507 van de 3300 medewerkers van VieCuri bloed afgenomen om te onderzoeken op antistoffen. We vroegen hen ook een vragenlijst in te vullen over hun werk en de mate van contact met patiënten, collega’s en mensen binnen het huishouden. We zagen dat medewerkers die veel in contact waren geweest met coronapatiënten geen hoger risico liepen dan medewerkers die weinig of geen contact hadden met coronapatiënten. Ook viel op dat de kans op besmetting van medewerkers het grootst was buiten het ziekenhuis. De resultaten van het onderzoek heb ik verwerkt in een artikel dat op dit moment wordt beoordeeld voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

 

Ik heb biomedische wetenschappen gestudeerd en heb daarna een master in neurowetenschappen gevolgd, beide aan de universiteit van Maastricht. In 2018 rondde ik mijn master af. Ik koos ervoor niet direct te gaan werken en eerst te gaan reizen, samen met een vriendin door Zuid-Oost Azië en Oceanië. Het was een geweldige ervaring! Ik heb acht maanden gereisd totdat al mijn geld op was. Ik kwam terug naar Venlo en ging weer bij mijn ouders wonen. Op dat moment begon ik met solliciteren én brak het coronavirus uit in Europa.

 

In april 2020 kon ik bij VieCuri aan de slag als stafmedewerker lab medische microbiologie. Het laboratorium had op dat moment ondersteuning nodig op het gebied van kwaliteit- en documentbeheer. Iets waar ik niet voor gestudeerd heb maar waar ik wel veel in kon betekenen. Eenmaal aan het werk breidde mijn takenpakket zich snel verder uit. Zo werd ik verantwoordelijk voor het actueel houden van ons corona-dashboard, een digitaal overzicht van alle actuele cijfers over het coronavirus binnen VieCuri. Dit dashboard was en is nog steeds een belangrijk instrument voor verschillende afdelingen. Daarnaast  ging ik dus aan de slag met het serologisch onderzoek onder de eigen medewerkers en speel ik ook nog een rol in het vaccinatieproces binnen het ziekenhuis.

 

Ik heb enorm veel bewondering voor de medewerkers van het lab. De afgelopen maanden heb ik gezien hoe hard ze werken, hoeveel van hen wordt gevraagd en hoe fanatiek ze telkens maar doorgaan. Ze hebben avonddiensten gedraaid, piketdiensten gedraaid en vanwege het coronavirus waren er veel wisselingen in de bezetting. Het is echt ontzettend fijn om met dit team te werken.”

 

Achter de schermen, Maud Bouwman
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Draag een mondneusmasker tijdens uw gehele bezoek
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri:

 

Bereid u voor

 

Bezoekregeling

Bekijk hier de actuele bezoekregeling bij VieCuri

 

Bloedprikken? Prik zelf een datum!

Maak via www.mijnVieCuri.nl een afspraak voor bloedprikken bij ziekenhuis VieCuri in Venlo of Venray.

 

Maak een afspraak