Patiënt in wachtruimte

Liveblog hoogwater VieCuri: Patiënten overgebracht naar Venlo

Datum: 21 juli 2021

Klik hier voor vragen & antwoorden over de oplopende waterstand Maas

--------------------------------

Update vrijdag 23-07-2021 14.00 uur: Patiënten overgebracht naar Venlo

Afgelopen week zijn patiënten weer overgebracht naar Venlo. Op woensdag 21 en donderdag 22 juli zijn in totaal 76 patiënten overgebracht naar Venlo. De coördinatie werd verzorgd samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 

--------------------------------

Update woensdag 21-07-2021 17.40 uur: Patiëntenzorg in Venlo weer gestart

Vanaf vandaag (woensdag 21 juli) is VieCuri in Venlo weer geopend voor patiënten. Medewerkers van VieCuri vinden het fijn dat ze weer patiënten in het ziekenhuis mogen verwelkomen.

 

Terugplaatsing patiënten

Vanaf woensdagochtend 9.15 uur worden patiënten weer teruggeplaatst naar Venlo. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) ondersteunt VieCuri bij deze enorme logistieke operatie. De patiënten die vrijdag zijn geëvacueerd en nu weer terugkomen naar Venlo, krijgen een warm welkom van onze medewerkers. Dit warme welkom wordt aangevuld met een lekkere, gezonde fruitbox met een gelukspoppetje als hart onder de riem en een mooie “Hart voor u” kaart. Lees hier meer over het warme welkom voor de terugkerende patiënten. Ook morgen (donderdag 22 juli) worden er nog patiënten overgeplaatst naar Venlo.

 

--------------------------------

Update woensdag 21-07-2021 10.15 uur: Eerste patiënten weer terug in Venlo

Zojuist zijn de eerste patiënten gearriveerd bij VieCuri in Venlo. Na de evacuatie van vrijdag 16 juli door de hoge waterstand van de Maas, is het ziekenhuis in Venlo 4 dagen gesloten geweest. Alle 237 patiënten die afgelopen vrijdag in Venlo waren opgenomen, zijn veilig overgeplaatst. Een deel van de patiënten mocht naar huis, 170 patiënten zijn overgebracht naar 28 zorginstellingen elders in Nederland.

 

De circa 60 patiënten die nog in andere instellingen verbleven, worden binnen 2 dagen gefaseerd teruggebracht naar VieCuri Venlo. De coördinatie daarvan verzorgen we samen met het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van woensdag (21-7) 9.00 uur tot donderdag (22-7) 16.00 uur worden onze patiënten weer in Venlo verwelkomd.

 

Op deze foto is te zien hoe de eerste patiënten per ambubus naar Venlo zijn gebracht (klik op de foto voor een grotere weergave):

Eerste patiënten weer terug in Venlo na evacuatie door hoogwater (juli 2021)

 

--------------------------------

Update dinsdag 20-07-2021 18.30 uur: VieCuri start patiëntenzorg weer op na evacuatie

Na de preventieve evacuatie van de patiënten op vrijdag 16 juli start VieCuri de patiëntenzorg in Venlo weer op. Woensdag 21 juli is het ziekenhuis weer volledig in bedrijf. Het ziekenhuis heeft uiteindelijk geen wateroverlast gehad.


Afgelopen vrijdag zijn 237 patiënten binnen 10 uur geëvacueerd. Een deel daarvan mocht naar huis, 170 patiënten zijn overgebracht naar 28 zorginstellingen elders in Nederland. VieCuri in Venlo is vier dagen gesloten geweest. Het opnieuw opstarten van het ziekenhuis duurde twee dagen. Lees hier het hele bericht...

 

Zorgpartners bij VieCuri Venlo

Ook de zorgverlening bij Adelante, De Zorggroep, Maastro en Vincent van Gogh voor GGZ gaat woensdag weer van start. Vanaf vanavond 17.00 uur is de Huisartsenpost (HAP) weer open; de DienstApotheek is geopend vanaf woensdag 18.00 uur.

 

--------------------------------

Update maandag 19-07-2021 10.30 uur: vandaag en morgen geen patiëntenzorg bij VieCuri Venlo

Vandaag en morgen is er geen patiëntenzorg bij VieCuri Venlo vanwege het hoogwater. De telefonische afspraken en de programma’s in Venray gaan wel gewoon door. Heb je dinsdag een afspraak bij VieCuri in Venlo? Dan word je gebeld door een van onze medewerkers voor een nieuwe afspraak.

 

Ons belcentrum en de afsprakenlijn zijn erg druk op dit moment. Kijk alsjeblieft eerst op onze website voor meer informatie en veelgestelde vragen.

 

--------------------------------

Update zondag 18-07-2021 19.00 uur: VieCuri Venlo opent woensdag de deuren weer voor zijn patiënten

Na overleg met de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg heeft VieCuri deze middag toestemming gekregen om zich voor te bereiden op een herstart van het ziekenhuis in Venlo. Daarop heeft VieCuri besloten de zorg voor zijn patiënten op de hoofdlocatie van het ziekenhuis in Venlo – na de evacuatie van afgelopen vrijdag - per woensdag 21 juli te hervatten. De komende dagen wordt een complexe operatie verricht om alles in gereedheid te brengen voor een veilige herstart.

 

Maandag en dinsdag dicht

Alle afspraken en operaties op maandag waren al afgezegd en verzet. Dat gaat nu ook gebeuren met die van komende dinsdag, tenzij het telefonische afspraken betreft. VieCuri informeert zijn patiënten daar individueel over.

 

Voorbereidingen

De verplaatsing van bijna 240 patiënten en de aansluitende ontmanteling van het ziekenhuis in Venlo was afgelopen vrijdag een ongekende logistieke operatie. De technische en organisatorische herstart van VieCuri Venlo zal nog een graadje complexer zijn. Met alle veiligheidsvoorwaarden die de topklinische zorg van het ziekenhuis kent, wordt niets aan het toeval overgelaten. Daarvoor zijn twee volle dagen nodig.

 

Herstart

Alle zorg die VieCuri in Venray levert, gaat gewoon door. De dialysepatiënten en patiënten die komen voor bloedonderzoek konden de afgelopen dagen in Venray terecht. Zij zijn ook maandag en dinsdag welkom in Venray. Vanaf dinsdag kunnen patiënten al telefonisch contact opnemen met de poli’s van VieCuri Venlo. En vanaf woensdagmorgen zal de patiëntenzorg in Venlo weer als vanouds worden verleend. De concrete aanvangstijden communiceert VieCuri maandagmiddag via zijn website. 

 

De patiënten die vrijdag naar andere ziekenhuizen zijn verplaatst die nog niet ontslagen zijn door het overnemende ziekenhuis en voor wie de vervolgzorg het beste in Venlo kan plaatsvinden, worden vanaf woensdagmiddag weer terugverwacht bij VieCuri. Zij worden daar uiteraard tijdig over geïnformeerd.

 

--------------------------------

Update zaterdag 17-07-2021 17.00 uur: VieCuri houdt oplopende waterstand Maas nauwlettend in de gaten

Vanwege het snel oplopende waterpeil in de Maas is VieCuri Medisch Centrum in Venlo op vrijdag 16 juli volledig geëvacueerd. Ook zijn er preventief beschermende maatregelen getroffen tegen wateroverlast. Tot nu toe is er nog geen sprake van wateroverlast bij VieCuri. De waterstand wordt voortdurend nauwlettend in de gaten gehouden.


Met man en macht gewerkt

Op vrijdag 16 juli 2021 is er met man en macht gewerkt om alle patiënten te evacueren. In 10 uur tijd zijn 237 patiënten verplaatst. Met hulp van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS), vele ambulancediensten en diverse collega-zorginstellingen zijn alle patiënten die in VieCuri verbleven naar een veilige plek gebracht.

 

Hartverwarmende steunbetuigingen

Vanuit alle hoeken van het land heeft VieCuri steun ontvangen. Alle hulp en waarderende woorden zijn hartverwarmend. VieCuri is daarvoor meer dan dankbaar. En het ziekenhuis is trots op iedereen die heeft bijgedragen aan deze enorme klus, medewerkers en patiënten voorop.

 

VieCuri Venlo tot en met maandag 19 juli 2021 dicht

VieCuri Venlo is in ieder geval maandag 19 juli 2021 gesloten. Alle afspraken die maandag in Venlo stonden gepland, kunnen niet in Venlo plaatsvinden. Het ziekenhuis heeft alle patiënten van wie de afspraak wordt verplaatst of verzet hierover geïnformeerd. Voor patiënten die maandag een belafspraak hebben en nog geen bericht hebben ontvangen van het ziekenhuis, gaat de afspraak gewoon door.


Heropening

Over het verloop van de watersnood heeft VieCuri frequent contact met de Veiligheidsregio Limburg-Noord en het Waterschap Limburg. De adviezen van de bevoegde autoriteiten zijn belangrijk voor de heropening van het ziekenhuis. Het besluit daartoe wordt uiterlijk zondagmiddag 18 juli om 18.00 uur genomen.

 

Huisartsenpost en Spoedeisende Hulp verplaatst

Huisartsenzorg en spoedzorg gaan gewoon door. Vanwege de sluiting van VieCuri Venlo is de Huisartsenpost van Cohesie (HAP) verplaatst naar Praktijk van Noord, Veestraat 5c in Venlo. De Spoedeisende Hulp (SEH) van VieCuri is ondergebracht bij Laurentius Ziekenhuis in Roermond en bij Maasziekenhuis in Boxmeer. VieCuri en de huisartsen van Cohesie roepen inwoners uit de regio op om ook in deze bijzondere situatie bij spoedklachten gewoon de HAP via 0900-8818 te bellen. Bij acute, mogelijk levensbedreigende situaties is als altijd het landelijke alarmnummer 112 beschikbaar.

 

--------------------------------

Update vrijdag 16-07-2021 23.45 uur: Laatste patiënt in VieCuri is geëvacueerd

De laatste patiënt is geëvacueerd. Alle patiënten zijn veilig overgebracht naar andere ziekenhuizen in ons land. We zijn heel dankbaar voor de hulp van iedereen die ons vandaag heeft geholpen en voor het warme welkom dat al onze patiënten hebben gekregen. 

 

--------------------------------

Update vrijdag 16-07-2021 22.30 uur: bezoek Mark Rutte aan VieCuri

Eerder deze avond bracht demissionair premier Mark Rutte een bezoek aan VieCuri. Met oprechte interesse en medeleven nam hij ruim de tijd voor gesprekken met onze medewerkers en patiënten. Hij sprak zijn respect uit voor het harde werk dat hier verricht wordt. Een hart onder de riem voor onze kanjers! Bekijk hier de video. 

 

--------------------------------

Update vrijdag 16-07-2021 19.30 uur: evacuatie in volle gang

De evacuatie is in volle gang om onze patiënten zo snel mogelijk uit te plaatsen. Alle patiënten kunnen terecht in omliggende ziekenhuizen. Bekijk hier de beelden. 

 

--------------------------------

Update vrijdag 16-07-2021 14.25 uur: extra ondersteuning

We krijgen veel aanmeldingen van buiten VieCuri om ons te helpen met de evacuatie. Bedankt voor uw medeleven en aanbod. Vooralsnog maken we een planning met ons huidig medewerkers en professionele teams. Indien we uw hulp toch nodig hebben doen wij een oproep.

 

Ons Belcentrum wordt momenteel overbelast dus we willen u vriendelijk verzoeken niet zelf contact op te nemen maar onze website of social media kanalen in te gaten te houden.

 

--------------------------------

Update vrijdag 16-07-2021 13.40 uur: evacuatie VieCuri

Veiligheidsregio Limburg-Noord en VieCuri Medisch Centrum hebben besloten om VieCuri Venlo volledig te evacueren. Het betreft een preventieve evacuatie om elke kans op overstroming voor te zijn. Vanaf 18.00 uur worden spoedpatiënten omgeleid naar omliggende ziekenhuizen. Dit geldt ook voor gebruikers van de Huisartsenpost (HAP) en Vincent van Gogh voor GGZ.

 

Overplaatsing patiënten

Momenteel verblijven 200 patiënten bij VieCuri. Waar mogelijk gaan zij met vervroegd ontslag. De dan nog bij VieCuri verblijvende patiënten worden vanaf vrijdagmiddag op een veilige manier overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiëntenspreiding (LCPS) en VieCuri kijken samen naar geschikte alternatieven voor de patiënten. VieCuri informeert zijn patiënten en hun naasten.

 

Ziekenhuis gesloten vanaf 18.00 uur

Zwangeren worden vanaf dit moment al doorverwezen naar andere geboortecentra. Onder andere poliafspraken, bloedafname, dialyses en scans gaan tot vrijdag 18.00 uur gewoon door. Daarna is het ziekenhuis alleen nog toegankelijk voor bezoek van de dan nog bij VieCuri verblijvende patiënten, met een maximum van 1 bezoeker per patiënt. VieCuri Venlo blijft zeker tot en met maandag gesloten. 

 

Persconferentie:

Vanmiddag om 15.30 uur organiseert VieCuri een persconferentie waar burgemeester Antoin Scholten (voorzitter Veiligheidsregio Limburg-Noord) en IJsbrand Schouten (voorzitter Raad van Bestuur VieCuri Medisch Centrum) een toelichting geven op het besluit. 

 

 

--------------------------------

Update donderdag 15-07-2021 20.00 uur: afkondiging opnamestop

Vanwege het snel toenemende waterpeil in de Maas is VieCuri Medisch Centrum in opperste staat van paraatheid. Het ziekenhuis houdt de situatie nauwgezet in de gaten en is voorbereid op passende maatregelen tot een eventuele evacuatie aan toe. Op donderdag 15 juli vanaf 20.00 uur gaat daarom een opnamestop in. Dit betekent dat VieCuri tot nader order geen nieuwe patiënten kan opnemen in Venlo. De eerste opvang voor acute zorg blijft - voorlopig -  gewaarborgd.

 

Operaties afgezegd voor vrijdag

Alle niet-spoedeisende operaties voor vrijdag moeten helaas worden afgezegd. Betreffende patiënten worden geïnformeerd. De operaties die nu niet doorgaan, worden zo spoedig mogelijk opnieuw ingepland. Poli-afspraken, diagnostiek en dagbehandelingen gaan op vrijdag 16 juli tot nader order wel gewoon door.

 

Hoogwaterprotocol

VieCuri is voorbereid op hoge waterstanden van de Maas, zelfs op een eventuele evacuatie. Het ziekenhuis maakt gebruik van een zogenaamd ‘hoogwaterprotocol’ dat daarin voorziet en werkt hiervoor nauw samen met ROAZ, ketenpartners in Noord-Limburg en Veiligheidsregio Limburg-Noord.

--------------------------------
--------------------------------
--------------------------------
--------------------------------

Hoofdingang VieCuri Venlo met zandzakken voor ingang juli 2021
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Let op: werkzaamheden hoofdingang VieCuri Venlo

  • Van vrijdag 22 oktober t/m vrijdag 29 oktober is de hoofdingang van VieCuri Venlo aan de Tegelseweg gesloten in verband met werkzaamheden
  • U kunt gebruikmaken van de ingang aan de Maas-zijde (bij de parkeerautomaten), de M-ingang of de ingang bij de K-toren (ingang dialyse)

Meer weten over de werkzaamheden? Lees hier het volledige nieuwsbericht: 

 

Lees meer

 

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Draag een mondneusmasker wanneer de 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd (bijv. in een volle wachtkamer)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer