Patiënt in wachtruimte

Corona-nazorgpoli ziet al meer dan 1000 ex-patiënten

Datum: 13 juli 2021

Wie in het ziekenhuis is opgenomen met corona, gaat naar de corona-nazorgpoli van VieCuri. Ook coronapatiënten die niet werden opgenomen maar toch lang restklachten blijven houden, kunnen via de huisarts doorverwezen worden naar deze speciale nazorgpoli. Inmiddels hebben de eerste patiënten hun jaarcontrole achter de rug.

 

De corona-nazorgpoli werd in juli 2020 opgericht, direct na de eerste golf. Longarts Roel van Zeeland: “De poliklinische patiënten die doorverwezen worden door de huisarts, zien we meestal maar één keer. Dan kijken we wat nodig is om hun herstel te bespoedigen. De mensen die wel in het ziekenhuis lagen, zien we na drie maanden voor de eerste keer terug en na één jaar voor de controle. We maken de eerste keer een CT-scan en hartfilmpje, doen bloedonderzoek en checken de longfunctie. Samen met de internist bekijken we of er sprake is van restklachten. Ons belangrijkste doel is om eventuele lange termijn schade in kaart te brengen en te behandelen. Bij de jaarcontrole doen we zo nodig een CT-scan en longfunctietest, iedereen krijgt sowieso een hartfilmpje en bloedonderzoek.”

 

Grotendeels herstel

Nu de eerste patiënten hun jaarcontrole hebben gehad, kan longarts Van Zeeland voorzichtige conclusies trekken. “We zien dat veel mensen na drie maanden nog klachten hebben, maar dat de meesten na een jaar grotendeels zijn hersteld en geen restschade aan de longen hebben. Er zijn meestal nog maar minimale littekens op de longen zichtbaar. Na een jaar worden vaak alleen nog de meest zieke patiënten, die op de IC lagen, belemmerd in hun dagelijkse leven.” Ook mentaal gaat het met de meeste mensen na een jaar weer beter. “Vaak zijn het de mensen die een IC-opname hebben meegemaakt die nog psychische klachten hebben, wat natuurlijk ook een heftige ervaring is.”

 

Revalidatie

Over het algemeen is Van Zeeland positief, hoewel er ook een groep patiënten te maken heeft met lang aanhoudende klachten zoals conditie- en krachtverlies en vermoeidheid. Ondanks dat ze geen longschade hebben en vaak al fysiotherapie krijgen, komen ze maar niet vooruit. In ons multidisciplinaire overleg kijken we dan of revalidatie nodig is, waarbij de patiënt wordt begeleid door een team dat onder meer bestaat uit de revalidatiearts, ergotherapeut en diëtist.”

 

Tot nu toe zijn er 1200 mensen met corona opgenomen geweest in VieCuri. Daarnaast zijn via de huisarts nog eens 200 patiënten doorverwezen naar de corona-nazorgpoli. Tot de laatste coronapatiënt zijn jaarcontrole heeft gehad, blijft de nazorgpoli zeker bestaan.

 

Ex-coronapatiënt Henk Naus na de jaarcontrole: ''Ik voel me een geluksvogel''

Na negen weken IC en veertig dagen coma wist de nu 76-jarige Henk Naus in de loop van 2020 op te krabbelen van een corona-infectie. Onlangs ging hij voor zijn jaarcontrole naar de nazorgpoli.

 

“Het gaat inmiddels heel goed met mij! Ik ben dolgelukkig met wat ik nu kan en doe. Bij de jaarcontrole bleek dat mijn longfunctie van 41 naar 75 procent is gegaan. Ik heb de arts direct gevraagd of we samen een terrasje zouden gaan pakken!”, lacht meneer Naus. 

 

Dikke pluim 

Meneer Naus voelt zich een stuk energieker. “Thuis pak ik de klusjes weer op die ik voorheen ook altijd deed. Ik kan zelfs weer twee uur op een ladder staan. De kracht in de armen komt duidelijk terug dankzij de goede begeleiding van fysiotherapeut Gerard van Fysiomotion. En iedere maandagmorgen loop ik zeker vijf kilometer. Ik voel me een geluksvogel. De woorden ‘samen zijn’ hebben voor mij en mijn vrouw een andere betekenis gekregen. Over een paar maanden zijn we 54 jaar getrouwd en we hopen er een speciale dag van te maken!” Tot slot wil de ex-coronapatiënt een dikke pluim uitdelen aan de VieCuri-medewerkers. “Hoe ik verzorgd en zelfs verwend ben geworden toen ik in het ziekenhuis lag, dat is geweldig. Dat positieve gevoel kreeg ik ook weer op de nazorgpoli: ik ben er geen keer met tegenzin naartoe gegaan.”

 

Op deze foto ziet u meneer en mevrouw Naus uit Panningen.

Op deze foto ziet u Mariet Naus (links) en Henk Naus (rechts) uit Panningen. 

Op deze foto ziet u meneer en mevrouw Naus uit Panningen.
Scroll voor meer informatie