Patiënt in wachtruimte

Raadpleeg uw arts en voorkom huidkanker

Datum: 19 januari 2021 |  Dermatologie

De dermatologen bij VieCuri zien een flinke afname in het aantal patiënten dat zich meldt met plekjes die kunnen duiden op huidkanker. VieCuri is geen uitzondering: uit onderzoek is gebleken dat er in 2020 in Nederland naar schatting 1345 minder melanomen gezien zijn dan het gemiddelde van 2015 - 2019. 

 

Drs. Karen van Poppelen, dermatoloog bij VieCuri, maakt zich zorgen: ''We zijn normaal gesproken een druk bezochte polikliniek maar merken nu dat we ruimte over hebben tijdens onze spreekuren. Onze zorg gaat in de meeste gevallen gewoon door. Wij doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk patiënten te zien en spreken.'' 

 

Van Poppelen heeft het afgelopen jaar helaas verschillende patiënten op haar spreekuur gehad die te lang gewacht hebben. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Trekt een patiënt tijdig aan de bel, dan kan soms een grote operatie worden voorkomen. Van Poppelen: ''Als bijvoorbeeld een melanoom in het voorstadium wordt ontdekt, scheelt dat veel in de grootte van de behandeling en ook het natraject. Onze oproep is dus: wacht niet af! Heeft u een plekje of bultje dat u niet vertrouwt, vertel het dan aan uw huisarts. Als we er op tijd bij zijn, kunnen we vaak veel ellende voorkomen.''

 

Check uw huid regelmatig

Het is belangrijk om uw huid goed in de gaten te houden. Inspecteer uw huid eens per maand bij goed licht. Let hierbij op:

1. Nieuwe plekken

2. Moedervlekken die veranderen van vorm of kleur

3. Plekjes die makkelijk bloeden, snel groeien of pijnlijk zijn

 

Als u één of meer van de bovenstaande afwijkingen constateert of twijfelt over een plekje, dan is het raadzaam om advies te vragen bij uw huisarts of dermatoloog.

Huidkanker is over het algemeen heel goed te behandelen, maar hoe eerder u erbij bent hoe beter.

 

Hoe gaat huidonderzoek in zijn werk?

Dermatoscoop

Bij een huidkanker controle kijken we altijd de gehele huid na met behulp van een vergrootglas (dermatoscoop).

 

Arts controleert arm van een patiënt.

Hierbij staan we op gemiddeld 20-30 cm afstand. Omdat we de plekjes vlakbij de huid moeten bekijken, kunnen we hierbij geen 1,5 meter afstand houden.

 

Arts controleert gezicht van een patiënt.

De patiënt kleedt zich uit tot op het ondergoed en houdt daarbij wel het mondkapje op. Huidkanker komt echter ook vaak voor in het gezicht, dus het is van belang dat we onder het mondkapje kijken. De patiënt doet dan voor +/- 30 seconden het mondmasker af en dan controleren we dit gebied. Onze dermatologen en verpleegkundig specialist dragen uiteraard zelf ook een mondneusmasker. 

 

Uiteraard passen we alle hygiënemaatregelen en richtlijnen van het RIVM toe. U dient vooraf te melden of u corona-achtige klachten heeft of positief getest bent. 

Arts controleert gezicht van een patiënt.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer