Patiënt in wachtruimte

COVID-patiënten eerder naar huis met thuismonitoring

Datum: 23 februari 2021

Het is voor patiënten vaak fijner en comfortabeler om thuis in nabijheid van hun naasten te herstellen van een ziekte dan in het ziekenhuis. Sinds februari 2021 kunnen stabiele COVID-patiënten van VieCuri Medisch Centrum eerder naar huis om thuis te herstellen onder toeziend oog van longverpleegkundigen en longartsen.

 

Met een speciale app kunnen stabiele COVID-patiënten, ook als ze nog zuurstof nodig hebben, eerder naar huis. In het ziekenhuis krijgt de patiënt uitleg over de app en het zelf uitvoeren van de metingen. De patiënt krijgt een persoonlijk behandelplan mee. Thuis voert de patiënt drie keer per dag de metingen uit. In de app op de smartphone of tablet vult de patiënt de resultaten in. Dit wordt in het ziekenhuis uitgelezen en beoordeeld. Bij bijzonderheden wordt er contact opgenomen met de patiënt. Ook kan de patiënt zelf 24 uur per dag contact opnemen met een longverpleegkundige.

 

Thuis herstellen met toezicht

Het is voor patiënten vaak veel fijner en comfortabeler om thuis in nabijheid van hun naasten verder te herstellen van een ziekte of aandoening. Longarts Kim Crijns: “Tegelijkertijd is het ook spannend om thuis te zijn zonder verpleegkundigen die de gezondheid in de gaten houden. Zeker als de patiënt zuurstof mee naar huis krijgt. Met de COVID-thuis app kan de patiënt eerder naar huis én heeft de patiënt wel nog de zorg die op dat moment nodig is.” Bovendien staan er diverse handige tips in de app die kunnen helpen in het herstel.

 

De eerste patiënt die afgelopen maand met de COVID-thuis app eerder naar huis is gegaan vond het helemaal niet eng: “In het ziekenhuis had ik heimwee naar huis. Toen deze optie werd aangeboden was ik blij dat ik sneller naar huis kon gaan. Je weet dat je op afstand toch in de gaten wordt gehouden. Dat gaf me thuis juist een heel veilig gevoel.”

 

Korter in het ziekenhuis

Door de proef met de COVID-thuis app ‘Luscii’ kunnen stabiele patiënten eerder naar huis. De verwachting is dat het ontslag gemiddeld vijf dagen eerder kan plaatsvinden. Longarts Kim Crijns: “Doordat een stabiele patiënt eerder naar huis kan, komt er ruimte voor andere COVID-patiënten die ziekenhuiszorg nodig hebben. Dat is een mooi bijkomend voordeel. Maar de COVID-thuis app zorgt vooral voor een prettiger en spoediger herstel voor de patiënt en daar gaat het uiteindelijk om.”

 

Samenwerking

De COVID-thuis app is ontwikkeld door Luscii. De applicatie van Luscii is al bij meer dan 15 Nederlandse ziekenhuizen in gebruik. Daar is een hoge tevredenheid, maar ook daadwerkelijk een eerder ontslag van gemiddeld 5 dagen vanuit het ziekenhuis naar huis te zien. 

Op deze foto ziet u een smartphone met de app van COVID thuismonitoring.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Kom alleen (tenzij begeleiding noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Desinfecteer regelmatig uw handen: bij binnenkomst, tijdens uw bezoek en in ieder geval na toiletbezoek
  • Draag een mondneusmasker wanneer de 1,5 meter niet kan worden gehandhaafd (bijv. in een volle wachtkamer)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer