Patiënt in wachtruimte

Nieuwe vorm van diagnostiek: “Dit brengt rust voor patiënten met klachten van onbegrepen pijn op de borst”

Datum: 24 augustus 2021

Bij pijn op de borst, vermoeidheid en kortademigheid zoekt de cardioloog vaak naar vernauwingen in de grote slagaders van het hart. Is daar geen sprake van, maar blijven de klachten aanhouden? Dan kan er sprake zijn van een relatief onbekende ziekte die voorheen niet was vast te stellen. Sinds kort kunnen VieCuri-cardiologen dit wel en is adequate behandeling mogelijk!

 

We spreken in dit geval over hartvaten disfunctie: het niet goed functioneren van de grote en/of kleine slagaders van de hartspier. Omdat de aandoening relatief onbekend is en moeilijk is vast te stellen, worden klachten vaak genegeerd. Cardioloog Joan Meeder: “Inmiddels hebben naar schatting zo’n 60.000 patiënten in Nederland te maken met het ziektebeeld; 10.000 mensen kampen dagelijks met ernstige klachten. In tweederde van de gevallen gaat het om vrouwen, vaak in de menopauze.”

 

Uitgebreider testen

VieCuri heeft sinds kort de mogelijkheid om, als vijfde ziekenhuis in Nederland, hartvaten disfunctie vast te stellen via de zogenaamde vaatfunctietest. VieCuri-cardiologen Filip Eerens en Wouter Remkes zijn getraind om deze test toe te passen. “Zo komen oplossingen voor de problemen van de kleine haarvaatjes en verkramping van de hartslagaders steeds eerder en beter in beeld. Dit helpt enorm bij het stellen van de juiste diagnose en behandeling”, aldus Meeder, die landelijk het onderwerp mede op de agenda zette en andere cardiologen onderwijst hoe ze de stoornis kunnen vaststellen en behandelen.

 

Eindelijk erkenning van klachten

Volgens Meeder is het voor patiënten een enorme opluchting dat er eindelijk erkenning is van hun klachten. “Alleen al het stellen van de diagnose geeft mensen rust.” De cardioloog geeft mensen ook advies hoe om te gaan met de stoornis. “Door stress verergeren de klachten en tegelijkertijd krijgen mensen stress als ze iets voelen. Deze vicieuze cirkel kunnen

we doorbreken met leefstijladviezen en medicijnen.”

Geavanceerde techniek

Naast de inzet van deze geavanceerde functietest, start VieCuri dit najaar met een eHealth-toepassing. Doel hierbij is om mensen nog gerichter te helpen, namelijk met een horloge dat stress kan meten. “Op het moment dat de patiënt een signaal krijgt, biedt de behandelapp op de smartphone hulp om de stress te verlagen. De bedoeling is dat de patiënt steeds meer handvatten krijgt om de klachten onder controle te krijgen en te houden.”

 

Wat is hartvaten disfunctie?

Het hart heeft drie grote kransslagvaten en ontzettend veel kleine hartslagadertjes, de haarvaten. Meestal zit de oorzaak van pijn op de borst in het dichtslibben (ofwel aderverkalking) van de grote slagaders rond het hart. Maar in twintig procent van de gevallen blijkt ‘hartvaten disfunctie’ het probleem te zijn. De grote en kleine hartslagaders blijken veel vaker dan gedacht te verkrampen (vaatspasme). Tijdens dit verkrampen stroomt er te weinig bloed naar de hartspier. Ook kan verdikking en/of afname in het aantal haarvaatjes zorgen voor zuurstoftekort in de hartspier.

 

Na juiste diagnose en medicatie: “Ik voel me een ander mens”

De 60-jarige Nellie Verhaeg-Janssen uit Meerlo kreeg in 2016 last van haar hart. Onlangs werd de diagnose hartvaten disfunctie gesteld. Met de medicijnen die ze nu krijgt, kan ze naar eigen zeggen de wereld weer aan.

 

“Het begon in 2016 met vermoeidheid. Ik zat niet lekker in mijn vel. Toen ik ook druk op de borst voelde, ging ik naar de huisarts. Hij maakte een hartfilmpje en checkte de bloeddruk, vertrouwde het niet en belde de ambulance. In VieCuri werd echter niets gevonden en kon ik na observatie naar huis. Maar de klachten keerden terug en de cardioloog besloot uitgebreider onderzoek te doen. Op dat moment kwam daar niet veel uit; ik kreeg wel medicijnen tegen hoge bloeddruk.”

 

Verschil van dag en nacht

De jaren erna nemen de klachten toe: mevrouw Verhaeg ervaart steeds meer druk op de borst en is benauwd, maar uit de diverse onderzoeken komt geen duidelijke diagnose. “Pas toen in VieCuri dit voorjaar de nieuwe onderzoeksmethode werd toegepast, bleek duidelijk: er is sprake van hartvaten disfunctie. De kleine vaatjes konden onvoldoende de hartspier van zuurstof voorzien.” Sinds half mei krijgt ze nu gerichte medicatie. “Al na twee dagen medicijnen slikken merkte ik verschil. Ik slaap weer beter. En als ik de trap op loop, hoef ik niet meer zo te hijgen. Het huishouden gaat me nu ook makkelijker af. Ik kan weer het bed verschonen of de was ophangen zonder dat ik tussendoor moet gaan zitten om op adem te komen. Het is een verschil van dag en nacht.”

 

Op deze foto ziet u de 60-jarige Nellie Verhaeg-Janssen uit Meerlo.

Op deze foto ziet u de 60-jarige Nellie Verhaeg-Janssen uit Meerlo.

Op deze foto ziet u de 60-jarige Nellie Verhaeg-Janssen uit Meerlo.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken