Patiënt in wachtruimte

Werken in VieCuri is veilig, ook in coronatijd

Datum: 31 maart 2021 |  Corona onderzoek, wetenschappelijk onderzoek

Het is veilig om in VieCuri te werken, ook tijdens een coronauitbraak. Dat blijkt uit een onderzoek waarin bijna alle medewerkers zijn getest op antistoffen tegen het nieuwe coronavirus.

 

VieCuri lag tijdens de eerste golf midden in de brandhaard van het coronavirus. Janneke de Vries (arts-microbioloog) en Maud Bouwman (stafmedewerker microbiologie) deden met ruim 2.400 deelnemers het meest uitgebreide onderzoek naar antistoffen onder ziekenhuismedewerkers in Nederland. Bouwman: ‘Medewerkers begonnen zich na de grootste hectiek af te vragen: heb ik risico gelopen? Of heb ik het virus misschien al gehad? Die vraag wilden wij graag beantwoorden.’

 

De Vries en Bouwman besloten eveneens te onderzoeken of er een verband was tussen de aanwezigheid van antistoffen en eerdere symptomen, de plaats van besmetting, functie en werkafdeling. Daarvoor gebruikten ze uiterst gedetailleerde vragenlijsten.

 

Het liep storm
Het enthousiasme van medewerkers om deel te nemen aan het onderzoek was groot. Na de oproep, eind juni, liep het storm: maar liefst 2507 van de in totaal 3300 medewerkers meldden zich aan. En dat is gunstig voor het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek: hoe meer deelnemers, hoe betrouwbaarder de resultaten vaak zijn.

 

Grootschalig onderzoek
Van de 2507 deelnemers testten 530 deelnemers positief. Verschil tussen mannen en vrouwen was er niet. De onderzoekers keken ook naar leeftijd. Net als in de algemene bevolking scoorde de leeftijdsgroep 17 tot 30 jaar het hoogst.

Medewerkers die dagelijks contact hebben met patiënten blijken géén significant verhoogd risico te hebben gelopen. Uit het onderzoek bleek dat het contact hebben met een besmette collega een 1.8 keer groter risico gaf om zelf ook een infectie op te lopen. Als een gezinslid corona had ontwikkeld, was het risico 6.1 keer zo hoog. Met andere woorden: 'het infectierisico was het hoogst in de eigen thuisomgeving. Daar ontstonden de meeste besmettingen.’

 

Mooie uitkomst
En dat is goed nieuws voor VieCuri: geen enkele groep medewerkers heeft een verhoogd risico gelopen in het ziekenhuis, concludeerden de twee onderzoekers. Bouwman: ‘We zagen zelfs geen significante verschillen tussen thuiswerkers en medewerkers in het ziekenhuis. Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat het leveren van zorg aan patiënten met COVID-19 géén groter risico heeft gegeven in ons ziekenhuis. 'Ja, dat is natuurlijk een heel mooie uitkomst.’

De resultaten van het onderzoek van VieCuri zijn anoniem gedeeld met andere ziekenhuizen waar hetzelfde soort onderzoek wordt gedaan. ‘Dat is heel leerzaam voor de toekomst’, meldt Janneke de Vries. ‘Als ziekenhuizen de testresultaten onderling kunnen vergelijken, kunnen we verder onderzoeken wat er goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn.’

 

Medewerkers bekijken een bloedbuisje

Medewerkers bekijken een bloedbuisje
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Komt u binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Algemene informatie:

  • Bezoekt u een patiënt? Bekijk hier onze bezoekregeling.
  • Heeft u luchtwegklachten? Blijf dan thuis. Is uw bezoek aan het ziekenhuis toch nodig, draag dan een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker kunt u krijgen bij de receptie.
  • Volg de basisregels: was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in de elleboog en schud geen handen. Hierdoor verspreiden virussen zich minder snel.

 

Bloedafname

Bloed laten prikken kan alléén op afspraak. Bij alle priklocaties kunt u alleen op afspraak terecht voor bloedafname. Maak zelf een afspraak via www.mijnVieCuri.nl.

 

Log hier in bij mijnVieCuri om zelf een afspraak te maken