Patiënt in wachtruimte

Unieke zorg bij peesletsel in de schouder

Datum: 22 april 2021 |  wetenschappelijk onderzoek, Complexe rotator cuff pathologie van de schouder

Patiënten met peesletsel in de schouder kunnen voortaan voor een unieke operatiemethode terecht bij VieCuri Medisch Centrum. Met een peesblad uit het bovenbeen wordt een nieuw schouderkapsel gemaakt. Deze techniek is samen met de geoptimaliseerde patiëntenzorg topklinisch bevonden door STZ, de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen.

 

Snelle diagnose voorkomt onnodig ziekenhuisbezoek
Een patiënt met peesletsel krijgt bij VieCuri sinds kort bij de eerste afspraak direct een echo van de schouder én de diagnose. Hierdoor worden extra ziekenhuisbezoeken voor aanvullend onderzoek en diagnostiek voorkomen. Patiënten worden bij voorkeur niet direct geopereerd maar geholpen met pijnstilling, een injectie of met behandeling door een gespecialiseerde schouderfysiotherapeut.

 

Peesblad uit bovenbeen als nieuw schouderkapsel
VieCuri biedt voor patiënten met een peesscheur een kijkoperatie aan waarbij de pezen hersteld worden. Het grote voordeel van een kijkoperatie boven een normale operatie is dat de chirurg beter ziet hoe de pees hersteld moet worden waardoor de kans op letsel kleiner is. Bij een deel van de patiënten zijn de scheuren te groot om deze te kunnen herstellen met een kijkoperatie. Orthopedisch chirurg Okke Lambers Heerspink gebruikt hiervoor als een van de weinigen in Nederland een nieuw ontwikkelde methode. Bij deze unieke methode wordt een peesblad uit het bovenbeen gehaald dat vervolgens als een nieuw schouderkapsel op de kapotte pezen geplaatst wordt. Deze operatie is inmiddels 20 keer succesvol uitgevoerd bij VieCuri. Het voordeel van deze methode is dat het goede resultaten geeft en een prothese-operatie uitgesteld kan worden.

 

3D-mal van de schouder
Voor patiënten van 70 jaar of ouder is een peesherstel minder zinvol. Zij kunnen geholpen worden met een schouderprothese. Ook bij deze operatie gebruikt VieCuri de nieuwste technieken: met behulp van een CT-scan wordt een 3D-mal van de schouder van de patiënt gemaakt. Middels deze 3D-mal wordt de optimale positie van de prothese berekend, waarna de prothese met een richter in de optimale stand wordt geplaatst.

 

Herstel monitoren
Van elke patiënt met peesletsel houdt VieCuri bij wat de gevolgen zijn voor de lange termijn. Bovendien ontwikkelt VieCuri een interactieve behandelapp, waarmee de patiënt op gepersonaliseerde wijze begeleid en gemonitord wordt tijdens zijn herstel.

 

Topklinische zorg bij VieCuri
VieCuri is een STZ-ziekenhuis. STZ staat voor Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen. Dat betekent dat naast uitstekende basiszorg, VieCuri ook complexe zorg en behandelingen aanbiedt waarvoor je niet in ieder ziekenhuis terecht kunt. Dat wordt topklinische zorg genoemd. Om de zorg naar een hoger plan te tillen voert VieCuri patiëntgericht wetenschappelijk onderzoek uit en wordt telkens de verbinding gelegd tussen onderzoek en opleiding. De STZ-erkenning voor gespecialiseerde schouderzorg is de vijfde erkenning voor VieCuri.

 

Bekijk ook de video

 

Hierin vertelt orthopedisch chirurg Okke Lambers Heerspink over de verbeterde schouderzorg en wordt uitgelegd waarom deze topklinische zorg bijzonder en belangrijk is. 

Hand op de schouder
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer