Patiënt in wachtruimte

Big Data helpt voorspellen wie met COVID-19 op de IC belandt

Datum: 31 maart 2021 |  Corona onderzoek, wetenschappelijk onderzoek

Al vroeg in de coronapandemie begon VieCuri met het bijhouden van informatie over opgenomen patiënten met COVID-19. Mede dankzij deze uitgebreide database, kunnen artsen en wetenschappers nu beter voorspellen welke patiënten hoogstwaarschijnlijk op de afdeling intensive care terecht zullen komen.

Internist-endocrinoloog Joop van den Bergh besloot in samenwerking met Frits van Osch en Caroline Wyers, beiden werkend als epidemioloog en wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan VieCuri  om een overzicht te maken van de klachten waarmee patiënten met COVID-19 het ziekenhuis binnenkomen. Al snel blijkt het invullen van al die gegevens een flinke uitdaging en schakelen ze de hulp in van tien co-assistenten, een physician assistant in opleiding en twee researchverpleegkundige.

 

Wetenschap in de praktijk
Het initiatief van VieCuri bleef niet onopgemerkt en leidde tot deelname aan een aantal prestigieuze landelijke onderzoeken zoals COVID-OLD (COVID-19 Ouderen Landelijke Database), multicenter cohortstudie naar ouderen met het coronavirus in het ziekenhuis en COVID-PREDICT, waar VieCuri zich dankzij de eigen opgezette database met 400 patiënten, als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland aan kon sluiten.

Ziekteverloop beter voorspellen
Inmiddels zijn 22 ziekenhuizen en data-experts verbonden aan COVID-PREDICT. Met het doel om met data en slimme computer berekeningen de beste behandeling voor coronapatiënten te vinden, het ziekteverloop te voorspellen en te kijken welke patiënt hoogstwaarschijnlijk op de afdeling intensive care zal belanden.

 

Successen geboekt
Enkele successen zijn al geboekt. Zo weten de artsen inmiddels schade te herkennen en werd al vrij snel duidelijk dat er bij opgenomen patiënten met COVID-19 een CT van de longen nodig was om de longschade in kaart te brengen. Inmiddels zitten ook de gegevens van de tweede golf in de database, plus de nieuwe informatie van patiënten met langdurige klachten die de nazorgpoli bezoeken en werkt VieCuri ook mee aan tal van andere studies.

 

Zorgmedewerkers achter een computer

Medewerkers zitten achter een computer
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer