Patiënt in wachtruimte

Coronavirus

Datum: 28 oktober 2020

Er zijn continu ontwikkelingen met betrekking tot het coronavirus. De informatie van zowel de GGD als het RIVM wordt continu geactualiseerd en is betrouwbaar. Het gaat dan om informatie over de ziekteverschijnselen, besmettingsgevaar en maatregelen ter bescherming en preventie. Wij volgen de landelijke RIVM-richtlijnen hierin op de voet.

 

Heeft u vragen over het coronavirus? Bekijk dan betrouwbare en actuele informatie op:

 

Heeft u vragen over uw bezoek aan VieCuri ten tijden van de coronacrisis?

----------------

Update woensdag 28-10, 18.30 uur: overplaatsingen patiënten

We zijn op dit moment goed in staat om het merendeel van alle reguliere zorg te kunnen leveren naast de COVID-zorg. Maar het aantal opgenomen coronapatienten loopt helaas te snel op. Juist om de reguliere zorg te kunnen blijven leveren, hebben we vandaag 7 patiënten overgeplaatst, 6 naar het ziekenhuis in Maastricht en 1 naar Roermond.

 

We willen patiënten zoveel mogelijk in de eigen regio opnemen. Het liefst in VieCuri, zo dicht mogelijk bij huis, en anders in een ander ziekenhuis in Limburg. Een overplaatsing betekent veel voor de patiënt en zijn familie, dus we doen dit niet graag. We zijn dan ook blij met de solidariteit van andere ziekenhuizen om elkaar te helpen!

 

Update woensdag 28-10, 10.00 uur: aantal besmettingen

We hebben te maken met een flinke toename aan COVID-patiënten in ons ziekenhuis. Gisterochtend waren er rond dit tijdstip 29 COVID-positieve patiënten opgenomen bij VieCuri, waarvan 10 op de Intensive Care (IC). Vandaag, nog geen 24 uur later, zijn er 37 COVID-positieve patiënten opgenomen bij VieCuri, waarvan 11 op de IC. Deze flinke toename, betekent dat VieCuri het traject in gang heeft gezet om patiënten over te gaan plaatsen naar andere ziekenhuizen. Een nader bericht hierover volgt zodra dat kan. Tot slot: sinds 1 september zijn helaas 7 coronapatiënten overleden. Verder zijn 31 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update maandag 26-10, 10.00 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 26 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 26 patiënten liggen 7 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 7 coronapatiënten overleden. Verder zijn 27 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update vrijdag 23-10, 10.00 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 23 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 23 patiënten liggen 6 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 5 coronapatiënten overleden. Verder zijn 23 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update woensdag 21-10, 10.00 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 24 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 24 patiënten liggen 8 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 3 coronapatiënten overleden. Verder zijn 20 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update maandag 19-10, 13.45 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 19 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 19 patiënten liggen 6 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 3 coronapatiënten overleden. Verder zijn 20 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update zaterdag 17-10, 11.15 uur: De bezoekregeling bij VieCuri is versoepeld voor kinderen t/m 12 jaar. 

Kinderen t/m 12 jaar mogen weer op bezoek komen als één van hun ouders/verzorgers, broertje(s) of zusje(s) in het ziekenhuis is opgenomen. Er geldt een maximum van 1 kind en 1 begeleider tegelijkertijd. Het kind blijft bij de begeleider en houdt afstand van anderen. De regel voor overig bezoek (vanaf 13 jaar) is ongewijzigd: hiervoor geldt dat er maximaal 1 bezoeker per dag langs mag komen bij een patiënt.
Kijk hier voor de actuele bezoekregeling.

 

Update vrijdag 16-10, 16.40 uur: VieCuri stelt deel van geplande operaties uit

Door de verwachte toestroom aan coronapatiënten is ziekenhuis VieCuri genoodzaakt om vanaf maandag 19 oktober 2020 een deel van de gewone zorg af te schalen. Dit betekent dat een aantal geplande operaties wordt afgezegd als dat medisch verantwoord is. Twee van de tien OK’s zullen sluiten, dit treft zo’n 10 tot 15 patiënten per dag. Patiënten die komende maandag of dinsdag een operatie zouden hebben en van wie de afspraak wordt verzet, zijn hierover al geïnformeerd. Het ziekenhuis begrijpt dat het uitstellen van een operatie heel vervelend is en vraagt om begrip.

 

Lees hier het volledige nieuwsbericht over het uitstellen van geplande operaties

 

Update vrijdag 16-10, 13.00 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 8 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 8 patiënten liggen 4 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 2 coronapatiënten overleden. Verder zijn 18 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update donderdag 15-10, 11.20 uur: aangepaste bezoekregeling VieCuri

Om verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan, is het belangrijk dat er zo min mogelijk mensen tegelijk in één ruimte zijn. Daarom is de bezoekregeling van VieCuri vanaf vrijdag 16 oktober 2020 tijdelijk aangepast. De belangrijkste wijziging is dat er één bezoeker per patiënt per dag is toegestaan en dat de bezoektijden zijn aangepast. De bezoekregeling is als volgt:

 

 • Patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen. 
 • Er is doordeweeks één bezoekmoment, tussen 18.00-20.00 uur. 
 • Op zaterdag, zondag en feestdagen is het bezoekmoment tussen 14.00-16.00 uur.
 • Het dragen van een mondkapje is verplicht.
 • U mag niet op bezoek komen als u in thuisisolatie bent of klachten heeft die te maken kunnen hebben met het coronavirus. Denk dan aan hoesten, verkoudheid, benauwdheid, koorts (38 graden of hoger) en reuk en/of smaakverlies.
 • Bij binnenkomst van het ziekenhuis desinfecteert u uw handen.
 • De patiënt blijft met zijn/haar bezoek op de kamer. 
 • Kinderen die begeleiding nodig hebben, mogen niet op bezoek komen. Kinderen die 13 jaar of ouder zijn en alleen op bezoek kunnen komen, zijn welkom.
 • Als een volwassen bezoeker begeleid moet worden, is vooraf toestemming nodig van de verpleging.
 • Bezoek is ook toegestaan bij patiënten die positief zijn getest op het coronavirus of covid-verdacht zijn. Hierbij gelden extra beschermingsmaatregelen. Op de verpleegafdeling ontvangt u daarom een chirurgisch mondneusmasker dat u gedurende uw bezoek draagt.
 • Het meenemen van bloemen is niet toegestaan.
 • Uiteraard gelden onze basis hygiënemaatregelen: was regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (ook van de patiënt die u bezoekt).
 • We geven met pijlen de looproutes in het ziekenhuis aan, zodat mensen voldoende afstand van elkaar kunnen houden.
 • Voor enkele afdelingen geldt dat bezoek alleen op afspraak plaatsvindt: de Acute Opname Afdeling, de Brain Care Unit, de Intensive Care, de Eerste Harthulp, het Geboortecentrum en de verpleegafdeling Kindergeneeskunde. Ook deze afdelingen houden zich verder aan bovenstaande uitgangspunten.
 • Voor terminale patiënten geldt: bezoek alleen op afspraak en maximaal aantal bezoekers in overleg met behandelaar. 

 

Update donderdag 15-10, 09.30 uur: aangepaste openingstijden La Vie in Venlo en Venray

De strengere maatregelen die dinsdag 13 oktober in de landelijke persconferentie zijn aangekondigd, hebben ook gevolgen voor La Vie. La Vie in Venlo en Venray kunnen open blijven met afhaalmogelijkheden (To Go / Take away). Het terras wordt gesloten en er zijn vanaf heden geen zitplekken meer. Ook zijn de openingstijden aangepast.

Lees hier het volledige bericht met de nieuwe openingstijden.

 

Update woensdag 14-10, 17.00 uur: draag een mondmasker bij VieCuri

Vanaf donderdag 15 oktober is het bij VieCuri verplicht om een (niet-medisch) mondmasker te dragen in de publieke ruimtes van onze locaties in Venlo en Venray, alle regiopoli’s en de spoedpost Noord-Limburg. Dit geldt zowel voor patiënten, medewerkers als bezoekers. 

 

Bent u per ongeluk uw mondmasker vergeten, dan kunt u zich melden bij de receptie in de centrale hal. Eerdere richtlijnen blijven van kracht.

 

Update woensdag 14-10, 10.30 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 11 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 11 patiënten liggen 3 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 2 coronapatiënten overleden. Verder zijn 15 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update maandag 12-10, 10.00 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri 10 COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze 10 patiënten liggen 2 patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas 2 coronapatiënten overleden. Verder zijn 13 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update zaterdag 10-10, 10.00 uur: VieCuri ontkomt niet aan afschalen zorg

Ook VieCuri ontkomt er niet aan om waarschijnlijk de komende week al de gewone zorg af te gaan schalen. Nu (zaterdag 10 oktober 2020), is dit echter nog niet aan de orde. “Bovendien, als het nodig is, is alles erop gericht om zo beperkt mogelijk af te schalen,” aldus IJsbrand Schouten, Raad van Bestuur.

 

“Het coronavirus grijpt momenteel razendsnel om zich heen en legt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg. Ook in onze regio Noord-Limburg lopen de getallen flink op. Daarnaast is landelijk afgesproken dat we elkaars patiënten eerder overnemen. Elders in het land zijn er al ziekenhuizen die behoorlijk in gewone zorg zijn teruggegaan. Die moeten we helpen. Het afschalen van gewone zorg in VieCuri is daardoor een reëel scenario.”

 

Update vrijdag 09-10, 15.45 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri negen COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze negen patiënten liggen drie patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september zijn helaas twee coronapatiënten overleden. Verder zijn tien coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te gaan.

 

Update woensdag 07-10, 11.30 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri zeven COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze zeven patiënten ligt één patiënt op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september 2020 zijn er inmiddels acht patiënten naar huis gegaan.

 

Update maandag 05-10, 12.30 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri acht COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze acht patiënten liggen twee patiënten op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september 2020 zijn er inmiddels zes patiënten naar huis gegaan.

 

Update vrijdag 02-10, 12.30 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri vier COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze vier patiënten ligt één patiënt op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september 2020 zijn er inmiddels zes patiënten naar huis gegaan.

Update woensdag 30-09, 12.15 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri zes COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze zes patiënten ligt één patiënt op de Intensive Care (IC). Sinds 1 september 2020 zijn er inmiddels drie patiënten naar huis gegaan.

 

Update vrijdag 25-09, 12.30 uur: aantal besmettingen

Op dit moment zijn er bij VieCuri vijf COVID-positieve patiënten opgenomen. Van deze vijf patiënten liggen twee patiënten op de Intensive Care (IC). 

 

Update vrijdag 25-09, 12.15 uur: VieCuri is voorbereid op tweede coronagolf

Het coronavirus is opnieuw bezig aan een opmars. Jaap van Dissel van het RIVM sprak dinsdag (22-09) onomwonden over een tweede golf. De afgelopen maanden heeft VieCuri gebruikt om zich voor te bereiden op deze nieuwe fase van de pandemie. 

Reguliere zorg gaat door
VieCuri volgt uiteraard de nationale en lokale ontwikkelingen en coronabesmettingen op de voet. Dat gebeurt met hulp van een dashboard. “We hebben veel geleerd van de ervaringen in de eerste coronagolf,” stelt IJsbrand Schouten, Raad van Bestuur van VieCuri “Met deze lessen hebben we onder meer een draaiboek gemaakt voor de opschaling van het aantal bedden bij een volgende fase van de pandemie. We zijn continu in overleg met de GGD, de Veiligheidsregio en andere ziekenhuizen over de actuele en toekomstige patiëntenstroom. Ons uitgangspunt is om de reguliere zorg zoveel mogelijk door te laten gaan, ook bij een volgende fase in de crisis. We hebben hiervoor onze voorraad beschermingsmiddelen maximaal verhoogd en het ziekenhuis is zodanig ingericht dat we op een veilige manier zorg kunnen blijven verlenen.”

Een afbeelding van het coronavirus
Scroll voor meer informatie