Patiënt in wachtruimte

Defensie biedt extra röntgencapaciteit voor VieCuri

Datum: 26 maart 2020

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft VieCuri behoefte aan extra capaciteit op de afdeling Medische Beeldvorming. Defensie biedt hulp door een mobiel digitaal röntgenapparaat uit te lenen aan VieCuri.

 

Militairen brachten woensdagmiddag het mobiele digitaal röntgenapparaat naar VieCuri. Het ziekenhuis heeft zelf uiteraard ook röntgenapparatuur, maar komt sinds de uitbraak van het coronavirus capaciteit te kort. “Op een röntgenfoto (X-Thorax) kun je zien welke afwijkingen het COVID-19 virus in het lichaam van patiënten veroorzaakt”, vertelt Martijn Bours, teamleider Medische Beeldvorming bij VieCuri. “Normaal neemt het maken van zo’n foto vijf minuten in beslag. Maar nu er ook patiënten binnenkomen die (mogelijk) het coronavirus hebben, nemen we extra maatregelen om ons personeel en de andere patiënten te beschermen.” Zo hullen röntgenlaboranten zich in beschermende kledij en moet het röntgenapparaat na iedere foto zorgvuldig schoongemaakt worden, om besmetting met en verspreiding van het virus te voorkomen. “Dat alles kost zo een half uur, terwijl we tientallen foto’s op een dag nemen. Een gigantische toename van tijd in de bedrijfsvoering. En de piek van corona-besmettingen komt waarschijnlijk nog.”

Om een helpende hand te bieden, opperde een militair verpleegkundige die in VieCuri als verpleegkundige op de SEH en als röntgen-laborante bij Medische Beeldvorming werkt het idee een mobiel digitaal röntgenapparaat van 400 Geneeskundig Bataljon in Ermelo te lenen. Woensdagmiddag bracht het Bevoorradings- en Transportcommando het apparaat van 825 kilo van de Generaal Spoorkazerne in Ermelo naar het ziekenhuis in Venlo. Militair medisch specialisten legden de werking van de machine uit.

VieCuri is blij met de extra röntgencapaciteit. “Er komen ook nog altijd andere spoedgevallen binnen, zoals op de eerste harthulp. Ook deze patiënten kunnen niet te lang wachten op een X-Thorax. Een extra röntgenapparaat betekent dat onze medewerkers mensen sneller kunnen helpen. Zo werken VieCuri en Defensie samen in de strijd tegen corona.” 

 

Op deze foto zie je een medewerker van Defensie die een röntgenapparaat heeft uitgeladen.

Bijschrift: op deze foto zie je een medewerker van Defensie die een röntgenapparaat heeft uitgeladen uit een vrachtwagen.

Fotograaf van de foto's: Sergeant Aaron Zwaal (Defensie).

Op deze foto zie je een VieCuri-medewerker die een röntgenapparaat in ontvangt neemt van de Defensie.
Scroll voor meer informatie