Patiënt in wachtruimte

Tovertafel zorgt voor stimulatie van patiënten met dementie

Datum: 2 januari 2020 |  kwetsbare oudere, VieAmi

In het ziekenhuis liggen veel patiënten met dementie. Zij staren vaak wat voor zich uit en hebben weinig interactie met hun directe omgeving. Dat is zorgelijk, want apathie kan de achteruitgang van hun fysieke, mentale en emotionele welbevinden versnellen. Onze zorgprofessionals van de afdelingen Geriatrie en het Transferium kwamen met het idee om deze patiënten te stimuleren om te bewegen en denken waardoor hun daginvulling verbreed kon worden. Het middel: de Tovertafel.

 

Tovertafel, wetenschappelijk bewezen

De Tovertafel is een zorginnovatie die geluksmomenten creëert voor mensen met een cognitieve uitdaging en de mensen om hen heen. Via een beamer worden interactieve spellen geprojecteerd op een tafel. Spelers hebben de keuze uit bijvoorbeeld puzzels, muziek, schilderijen, et cetera. Deze projecties nodigen de spelers uit om samen in beweging te komen. Met een simpele handbeweging worden afbeelding in beweging gezet. De spellen die de Tovertafel aanbiedt, stimuleren ook sociale interactie. Ze verbinden de spelers met elkaar, maar ook met familieleden en zorgmedewerkers. Active Cues, de ontwikkelaar van de Tovertafel, werkt nauw samen met universiteiten over de hele wereld om de Tovertafel verder te ontwikkelen.

 

Schenkingen

Het bestuur van VieAmi heeft in 2019 ingestemd met een donatie van ruim € 8000 voor de interactieve Tovertafel. De tafel is als proef in gebruik genomen op de verpleegafdeling Cardiologie. Hier wordt gedurende een aantal maanden getest hoe patiënten erop reageren en als de proef slaagt kan de tafel definitief aangeschaft worden. De reacties van patiënten zijn erg positief. Medewerkers en vrijwilligers zijn geïnstrueerd om de Tovertafel te bedienen en gaan actief aan de slag om patiënten ‘aan tafel’ te krijgen. Vooral de liedjes die worden aangeboden zijn populair bij patiënten, sommigen gaan spontaan meezingen met bekende deuntjes. 

 

Bekijk de video van de Tovertafel bij VieCuri op YouTube.

De Tovertafel is een beamer die interactieve afbeeldingen op een tafel projecteert
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer