Patiënt in wachtruimte

Terugblik: Wateroverlast 1995 bij het st. Maartens Gasthuis

Datum: 4 februari 2020

Precies 25 jaar geleden, begin 1995, trad in Limburg de Maas buiten haar oevers. Onze locatie in Venlo, toen nog st. Maartens Gasthuis geheten, moest ingrijpende maatregelen nemen.

Op donderdag 26 januari wordt een opnamestop afgekondigd en worden geplande opnames uitgesteld. Het wordt onwerkelijk stil in het anders zo levendige ziekenhuis. Brandweer, gemeente en militairen verlenen hulp. Er komt een nood-eerste hulp in de voormalige veilinghallen en de parkeerterrein worden verplaatst. De hoofdingang van het ziekenhuis wordt afgesloten en er wordt een ‘nieuwe hoofdingang’ gecreëerd aan de hoger gelegen achterzijde. Een omvangrijke operatie is de verhuizing van het medisch archief, zo’n 200.000 dossiers, van de kelders naar een hogere etage.

 

Op 31 januari 1995 wordt het waterpeil bereikt van Kerstmis 1993, toen er ook hoogwater was. In die nacht breekt enige paniek uit als de eerste hulp dreigt vol te lopen. Maar door snel ingrijpen van de brandweer wordt het water weggepompt. Het st. Elisabeth Ziekenhuis in Venray helpt Venlo met het ‘overnemen’ van patiënten.

 

De kritieke situatie duurt ongeveer een week, van 26 januari t/m 6 februari 1995.

Hoogwaterbulletin VieCuri 2

Advertentie ivm wateroverlast 1995

 

Dagblad voor Noord-Limburg ivm wateroverlast 1995

Scroll voor meer informatie