Patiënt in wachtruimte

De VieCuri Behandelapp

Datum: 27 januari 2020

Wie een nieuwe knie krijgt, is vaak snel weer thuis na de operatie. Meestal begint het echte herstelproces dan pas, en komt er heel wat op de patiënt af. Onzekerheden en vragen als ‘geneest de wond wel volgens plan?’ en ‘welke techniek moest ik ook alweer gebruiken om de trap af te lopen?’ zijn dan aan de orde van de dag. VieCuri ontwikkelde daarom een speciale behandelapp, waarmee de patiënt dagelijks stap voor stap begeleiding krijgt bij het herstelproces.

 

De 72-jarige Willemien Schoon kreeg in september een nieuwe knie, na jaren met pijnklachten rond te hebben gelopen. “Toen ik niet meer kon slapen van de pijn, werd besloten dat een knieprothese toch echt nodig was. Na de operatie kon ik na één dag naar huis. Heel fijn natuurlijk, maar de informatie die ik voor de operatie kreeg, had ik zeker niet helemaal onthouden. De behandelapp van VieCuri bood gelukkig veel houvast. Iedere ochtend na mijn ontbijt opende ik de app en vond ik een berichtje over de verzorging van de wond of de oefeningen die ik van de fysiotherapeut moest doen. Het werkte voor mij als een ideaal geheugensteuntje.”

 

Orthopeed Okke Lambers Heerspink onderzoekt mevrouw Schoon tijdens een consult.

Bijschrift: Orthopeed Okke Lambers Heerspink onderzoekt mevrouw Schoon tijdens een consult. 

 

Filmpjes

Alle informatie die patiënten via foldermateriaal meekrijgen, zien ze ook terug in de app. De VieCuri Behandelapp bevat naast veel informatie ook (veelbekeken!) filmpjes, waarin de orthopedieconsulente, orthopeed en fysiotherapeut tips geven. Orthopedieconsulente Angelique van der Velden licht toe: “Als mensen na zo’n grote operatie thuis zijn, begint het herstelproces pas. Na de operatie neemt de vochtproductie toe waardoor de knie dik, warm en rood kan worden. Mensen schrikken hier soms van. In het verleden werd er dan vaak naar de spoedeisende hulp gebeld en moest de patiënt met die dikke knie naar het ziekenhuis, terwijl dat in de meeste gevallen voorkomen had kunnen worden. De behandelapp biedt dan echt uitkomst. Door de filmpjes en tips die wij als professionals iedere dag geven, wordt de patiënt gerustgesteld: die dikke knie, dat hoort er vlak na de operatie gewoon bij. Als er toch afwijkende klachten zijn, kan de patiënt ons natuurlijk altijd bellen; het nummer staat ook in de app.”

 

Een afbeelding van de Behandelapp op een smartphone.

Bijschrift: Mevrouw Schoon gebruikt de Behandelapp dagelijks op haar smartphone.

 

Bewezen effectief

De behandeling ‘Kniegewricht vervangen’ in de behandelapp werd twee jaar geleden als een proef ingevoerd. Orthopeed Okke Lambers Heerspink is blij met de resultaten: “Voorheen werden patiënten overrompeld met informatie over pijnstilling, wondzorg, fysiotherapie en nabehandeling. De behandelapp is in  samenwerking met de ziekenhuizen in Geldrop, Den Bosch, Veldhoven, Dordrecht en Den Haag in het leven geroepen. De patiënt krijgt drie korte pushberichten per dag met informatie over hoe de wond eruit hoort te zien op die betreffende dag, en andere tips en informatie. De filmpjes duren slechts anderhalve minuut; dat is juist ook de kracht van het succes, dat het zo kort is.” Tijdens de proef kreeg een deel van de patiënten de app tot hun beschikking, terwijl een ander deel van de mensen het zonder aanvullende informatie en filmpjes moest stellen. “Na vier weken zagen we dat de mensen die de behandelapp
met alle aanvullende informatie gebruikten, minder pijn en een betere kniefunctie hadden en daardoor ook minder vaak de huisarts bezochten. Ze zijn dus niet alleen meer tevreden met de geboden begeleiding, maar doen het fysiek ook echt beter. Deze app is wetenschappelijk bewezen zinvol; niet voor niets is in de behandelapp ook de behandeling ‘Heupgewricht vervangen’ opgenomen.’’

 

De behandeling ‘Kniegewricht vervangen’ is vanuit het Nederlands vertaald naar het Arabisch, Turks en Pools.


De VieCuri Behandelapp

In de VieCuri Behandelapp vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek of behandeling. Deze informatie vindt u ook in onze folders en op onze website. Een voordeel van de app is dat bij sommige behandelingen of onderzoeken de informatie wordt ondersteund met foto’s, filmpjes en links naar betrouwbare websites. De app is gratis te downloaden in de App Store of Google Play. Zie ook www.viecuri.nl/behandelapp.

 

 

Mevrouw Schoon krijgt uitleg over de Behandelapp van de orthopedieconsulente.
Scroll voor meer informatie