Patiënt in wachtruimte

Gevreesde prik, ter controle van geelzien, vaak niet meer nodig

Datum: 7 februari 2020 |  Geboortecentrum, wetenschappelijk onderzoek, Verpleegkundig onderzoek

Een prik is niet het meest feestelijke moment in het jonge leven van een baby. Daarnaast roept het vaak stress op bij de kersverse ouders. Dankzij wetenschappelijk verpleegkundig onderzoek is er nu een betrouwbaar alternatief gevonden.

Ruth Nooijen en Inge Vestjens werken beiden als gespecialiseerd verpleegkundige in het Geboortecentrum Noord -Limburg. Ruth: “Meer dan de helft van alle pasgeborenen heeft in de eerste week last van geel zien. Dit komt door een afvalstof die vrijkomt bij het afbreken van rode bloedcellen: bilirubine. Meestal kan dit geel zien geen kwaad en is het tijdelijk. De lever gaat deze stoffen na verloop van een aantal dagen vanzelf afvoeren. Maar in sommige gevallen kan dit schade aan het zenuwstelsel tot gevolg hebben. Om die reden controleren we laagdrempelig het bilirubinegehalte. Dit doen we normaal gesproken door middel van bloedafname uit de hiel: een hielprik. Een vaak stressvolle gebeurtenis voor baby en ouders.”

Inge en Ruth onderzochten de mogelijkheden om het bilirubinegehalte op een andere manier te meten, namelijk via een speciale huidscanner. En wat bleek? Deze bilirubine-huidscanner is een betrouwbaar meetinstrument. Inmiddels is deze door het Geboortecentrum aangeschaft en wordt er dagelijks mee gewerkt.


Hoe werkt de nieuwe methode?

Met de nieuwe huidscanner worden de bilirubinewaarden pijnloos en simpel gemeten door middel van lichtflitsjes op het borstbeen of het voorhoofd van de baby. Inge: “Je snapt dat dit voor de baby en daardoor ook voor de ouders veel comfortabeler is dan een hielprik. En er is nog een voordeel: de uitslag is bij deze nieuwe methode meteen bekend, terwijl we voorheen op de lab-uitslag moesten wachten. Alleen bij twijfel of bij een te hoge waarde wordt er alsnog bloed afgenomen om de definitieve waarde vast te stellen.”

Werkwijze professionaliseren

Voor Ruth en Inge is het een fantastische mijlpaal dat hun wetenschappelijk onderzoek vertaald is naar een oplossing in de dagelijkse praktijk. “De uitkomsten van ons onderzoek zorgen ervoor dat baby’s en hun ouders minder ongemak ervaren én we kunnen zo onze eigen werkwijze professionaliseren”, aldus een trotse Ruth.

Op deze foto zie je twee VieCuri verpleegkundigen een baby onderzoeken met een huidmetertje.
Scroll voor meer informatie

Belangrijk bericht

Binnenkort naar VieCuri? Bereid u goed voor!

 

Houd rekening met het volgende:

  • Heeft u een afspraak op de poli? Het dragen van een mondneusmasker is niet verplicht
  • Houd 1,5 meter afstand aan tot andere personen. Daar waar dit niet kan, draag een mondneusmasker
  • Kom alleen (tenzij begeleiding -max. 1 persoon- noodzakelijk is. Bekijk hier de uitzonderingen)
  • Kom niet te vroeg (max. 15 minuten vóór uw afspraak)
  • Verlaat het ziekenhuis direct na uw afspraak, tenzij aanvullend onderzoek nodig is
  • Heeft u corona-achtige klachten? Of bent u in quarantaine of isolatie? Bel vóór uw afspraak met de polikliniek waarmee u de afspraak heeft
  • Bezoekt u een patiënt? Dan krijgt u van ons een medisch mondneusmasker. Dit mondneusmasker draagt u tijdens uw bezoek in het ziekenhuis, ook als u bij de patiënt zit
  • Er zijn maximaal twee bezoekers (vanaf 13 jaar) per patiënt per dag zijn toegestaan. De bezoekers mogen niet tegelijkertijd op de patiëntenkamer zijn omdat onze kamers niet groot genoeg zijn om de 1,5 meter te waarborgen.
  • Volg de basisregels: Was of desinfecteer regelmatig uw handen, hoest en nies in uw elleboog, schud geen handen, houd 1,5 meter afstand (daar waar kan). 

 

Bekijk hier de actuele bezoekregeling in verband met het coronavirus.

 

Meer weten? Lees hier hoe u zich kunt voorbereiden op uw bezoek aan VieCuri: 

 

Bereid u voor

 

Bloedafname

Voor bloedafname bij VieCuri in Venlo en Venray en bij de regiopoli Reuver (ProVita) kunt u alleen op afspraak terecht. Bij de overige priklocaties kunt u zonder afspraak terecht.

 

Lees meer