Patiënt in wachtruimte

VieCuri dottert 10.000e patiënt

Datum: 17 april 2020

In deze onrustige coronatijd is er ook goed nieuws te melden. Op donderdag 9 april is bij ziekenhuis VieCuri de 10.000e patiënt gedotterd. Dat is goed nieuws omdat het betekent dat ernstige schade aan het hart is voorkomen.

 

VieCuri beschikt sinds 2011 in Venlo over een goed toegerust dottercentrum. Jaarlijks worden er zo’n 1.500 patiënten uit Noord- Limburg behandeld. Veel mensenlevens worden zo gered en ernstige schade aan het hart wordt voorkomen. Selahattin Aydin is één van de interventiecardiologen: “Ongeveer twee derde van al onze dotter-ingrepen is gepland. Vaak gaat het om mensen die met pijn op de borst hun huisarts bezoeken en worden doorverwezen naar onze polikliniek in Venlo, Venray of Panningen. Na een gesprek met de patiënt kan het noodzakelijk zijn om een hartkatheterisatie te verrichten. We checken daarbij of en in welke mate de kransslagaders vernauwd zijn. Is dat het geval, dan kan een dotterbehandeling volgen. De dotteringrepen worden altijd uitgevoerd door een interventie-cardioloog en twee of drie HCK-verpleegkundigen.”

 

Snel in actie

Bij zo’n 500 dotterbehandelingen is er sprake van acute nood. Mensen krijgen dan een hartinfarct en moeten zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Selahattin Aydin: “Elke minuut telt en wij zijn daar als dotterteam helemaal op ingespeeld. Kort nadat de ambulance bij de patiënt arriveert, krijgen wij al bericht en zorgen we dat alles klaarstaat om direct een dotterbehandeling te starten. Onze norm is om 90% van de patiënten binnen 90 minuten te helpen en dat lukt eigenlijk altijd.”

 

Intensief gebruik

VieCuri werkt nauwgezet samen met de cardiologen en hartchirurgen uit Maastricht en Roermond. Patiënten worden in teamverband besproken en zo nodig verwezen als zij aan hun hart geopereerd moeten worden. VieCuri heeft twee zogenaamde Hartkatheterisatiekamers (HCK). Op de Hartkatheterisatiekamers wordt telkens één patiënt tegelijk behandeld. Ze worden intensief gebruikt: jaarlijks ruim 1.500 dotteringrepen (gemiddelde duur 1,5 uur), maar ook 1.000 hartkatheterisaties, waarbij de bloedvaten worden onderzocht (gemiddeld drie kwartier per katheterisatie) en ruim 200 pacemakers (een plaatsing duurt circa twee uur).

Op deze foto zie je de 10.000e patiënt die gedotterd is met een bos bloemen in bed liggen.
Scroll voor meer informatie